Научниците го открија лицето на 10-метарскиот „убиец полноглавец“ кој ја тероризираше Земјата долго пред диносаурусите

Со огромни заби и големи очи, Crassigyrinus scoticus беше специјално прилагоден за лов во мочуриштата на јаглен во Шкотска и Северна Америка.

Откривањето на фосилите никогаш не престанува да не воодушевува, а научниците дошле до уште едно неверојатно откритие. Истражувачите го открија лицето на праисторискиот водоземец наречен „убиец полноглавец“ кој живеел пред повеќе од 300 милиони години, долго пред диносаурусите. Со должина до 10 стапки, ова суштество беше врвен предатор во својата околина, користејќи ги своите моќни вилици за да се храни со мали животни и инсекти. Откривањето на ова застрашувачко суштество фрла нова светлина врз историјата на животот на Земјата и отвора врати за ново истражување и разбирање на минатото на нашата планета.

Crassigyrinus scoticus живеел пред 330 милиони години во мочуриштата на денешна Шкотска и Северна Америка.
Crassigyrinus scoticus живеел пред 330 милиони години во мочуриштата на денешна Шкотска и Северна Америка. © Боб Николс | Правична употреба.

Со спојување на фрагменти од древен череп, научниците го реконструираа опседнувачкото лице на суштество „полноглавец“ налик на крокодил стар 330 милиони години, откривајќи не само како изгледало, туку и како можеби живеело.

Научниците знаеле за изумрените видови, Crassigyrinus scoticus, за една деценија. Но, бидејќи сите познати фосили на исконскиот месојад се сериозно смачкани, беше тешко да се дознае повеќе за тоа. Сега, напредокот во скенирањето со компјутерска томографија (КТ) и 3D визуелизација им овозможи на истражувачите дигитално да ги спојат фрагментите повторно заедно за прв пат, откривајќи повеќе детали за античкиот ѕвер.

Процесот на фосилизација предизвика примероци од Crassigyrinus да се компресираат.
Процесот на фосилизација предизвика примероци од Crassigyrinus да се компресираат. © Доверители на Природонаучниот музеј, Лондон | Правична употреба.

Претходните истражувања покажаа дека Crassigyrinus scoticus бил тетрапод, животно со четири екстремитети поврзано со првите суштества кои преминале од вода на копно. Тетраподи почнаа да се појавуваат на Земјата пред околу 400 милиони години, кога најраните тетраподи почнаа да се развиваат од риби со лобуси.

За разлика од неговите роднини, сепак, минатите студии открија Crassigyrinus scoticus беше водно животно. Ова е или затоа што неговите предци се вратиле од копно во вода, или затоа што никогаш не успеале да слетаат на прво место. Наместо тоа, живееше во мочуришта на јаглен - мочуришта кои во текот на милиони години ќе се претворат во складишта за јаглен - во денешна Шкотска и делови од Северна Америка.

Новото истражување, спроведено од научници од Универзитетскиот колеџ во Лондон, покажува дека животното имало огромни заби и моќни вилици. Иако неговото име значи „дебел полноглавец“, покажува студијата Crassigyrinus scoticus имал релативно рамно тело и многу кратки екстремитети, слични на крокодил или алигатор.

„Во животот, Красигиринус би бил долг околу два до три метри (6.5 до 9.8 стапки), што беше доста големо за тоа време“, рече водечкиот автор на студијата Лаура Поро, предавач по клеточна и развојна биологија на Универзитетскиот колеџ во Лондон. изјава. „Веројатно би се однесувал на начин слично на модерните крокодили, кои демнат под површината на водата и го користеле својот моќен залак за да грабне плен“.

Crassigyrinus scoticus беше прилагоден и за лов на плен на мочурлив терен. Новата реконструкција на лицето покажува дека има големи очи за гледање во матна вода, како и странични линии, сетилен систем кој им овозможува на животните да детектираат вибрации во водата.

3D реконструкција на краниумот и долните вилици на Crassigyrinus scoticus во артикулација. Поединечни коски прикажани во различни бои. А, лево страничен поглед; Б, преден поглед; C, вентрален поглед; Д, заден поглед; Е, артикулирани долни вилици (без краниум) во дорзален поглед; F, краниум и долна вилица во дорзолатерален кос поглед; G, артикулирани долни вилици во дорзолатерален кос поглед.
3D реконструкција на краниумот и долните вилици на Crassigyrinus scoticus во артикулација. Поединечни коски прикажани во различни бои. А, лево страничен поглед; Б, преден поглед; C, вентрален поглед; Д, заден поглед; Е, артикулирани долни вилици (без краниум) во дорзален поглед; F, краниум и долна вилица во дорзолатерален кос поглед; G, артикулирани долни вилици во дорзолатерален кос поглед. © Porro et al | Правична употреба.

Иако се знае многу повеќе за Crassigyrinus scoticus, научниците се уште се збунети од празнината во близина на предниот дел на муцката на животното. Според Поро, празнината може да укаже дека скотикусот имал други сетила кои му помагаат да лови. Можеби имал таканаречен рострален орган кој му помогнал на суштеството да открие електрични полиња, рече Поро. Алтернативно, скотикусот можеби имал орган на Јакобсон, кој се наоѓа кај животни како змии и помага да се детектираат различни хемикалии.

Во претходните студии, рече Поро, научниците реконструираа Crassigyrinus scoticus со многу висок череп, сличен на оној на јагулата Море. „Меѓутоа, кога се обидов да ја имитирам таа форма со дигиталната површина од КТ скенови, едноставно не функционираше“, објасни Поро. „Немаше шанса животно со толку широко непце и толку тесен покрив на черепот да има таква глава“.

Новото истражување покажува дека животното би имало череп сличен по облик на модерен крокодил. За да се реконструира како изгледа животното, тимот користел КТ скенови од четири одделни примероци и ги споил скршените фосили за да го открие неговото лице.

„Откако ги идентификувавме сите коски, тоа беше малку како 3D-сложувалка“, рече Поро. „Обично почнувам со остатоците од мозочното куќиште, бидејќи тоа ќе биде јадрото на черепот, а потоа ќе го составам непцето околу него“.

Со новите реконструкции, истражувачите експериментираат со серија биомеханички симулации за да видат што е способно да направи.


Студијата првично беше објавена во Весник на 'рбетниот палеонтологија. 02 мај 2023 година.