Изумрен човечки роднина ги закопал своите мртви 100,000 години пред тоа да го направат современите луѓе, тврди студијата

Хомо наледи, исчезнат човечки роднина со една третина од големината на нашиот мозок, ги закопал и можеби ги споменал нивните мртви, сугерира контроверзното истражување.

Изумрен човечки роднина Хомо Наледи, чиј мозок беше една третина од нашиот мозок, ги закопа нивните мртви и врежани пештерски ѕидови пред околу 300,000 години, според новото истражување кое ги отфрла долгогодишните теории дека само современите луѓе и нашите братучеди од неандерталците можат да ги вршат овие сложени активности.

Користејќи скенирања на коските, палеоартистот Џон Гурче поминал околу 700 часа правејќи реконструкција на главата на Хомо Наледи.
Користејќи скенирања на коските, палеоартистот Џон Гурче поминал околу 700 часа правејќи реконструкција на Хомо Наледи главата. © Марк Тисен, National Geographic | Правична употреба.

Сепак, некои експерти велат дека доказите не се доволни за да се заклучи Хомо Наледи ги погребаа или им оддадоа спомен на нивните мртви.

Археолозите први ги открија остатоците од Хомо Наледи во системот на пештерата „Rising Star“ во Јужна Африка во 2013 година. Оттогаш, над 1,500 скелетни фрагменти од повеќе индивидуи се пронајдени низ системот долг 2.5 милји (4 километри).

Анатомијата на Хомо Наледи е добро познат поради извонредното зачувување на нивните остатоци; тие беа двоножни суштества кои стоеја околу 5 стапки (1.5 метри) високи и тежеа 100 фунти (45 килограми), и имаа вешти раце и мал, но сложен мозок, особини што доведоа до дебата за сложеноста на нивното однесување. Во студија од 2017 година објавена во списанието eLife, тимот на Rising Star го предложи тоа Хомо Наледи намерно ги закопале своите мртви во пештерскиот систем.

Шематски преглед на двете погребни карактеристики кои беа откриени во комората Диналеди на пештерата Ѕвезда во подем. (А) Положбата на погребувањата во однос на ископувањата од 2013–2016 година е наведена по квадратна површина. (Б) Ова е фотографија на главните погребни карактеристики. Карактеристиката 1 е тело на возрасен примерок Хомо наледи. Функцијата 2 покажува најмалку едно малолетно тело на работ на местото на погреб. (В) и (Д) се илустрации кои покажуваат како коските биле поставени во гробовите.
Шематски преглед на двете погребни карактеристики кои беа откриени во комората Диналеди на пештерата Ѕвезда во подем. (А) Положбата на погребувањата во однос на ископувањата од 2013–2016 година е наведена по квадратна површина. (Б) Ова е фотографија на главните погребни карактеристики. Карактеристиката 1 е телото на a Хомо Наледи возрасен примерок. Функцијата 2 покажува најмалку едно малолетно тело на работ на местото на погреб. (В) и (Д) се илустрации кои покажуваат како коските биле поставени во гробовите. © Слики од Бергер и други, 2023 / National Geographic | Правична употреба.

Годинава на прес-конференција на 1 јуни, палеоантрополог Ли Бергер, раководството на програмата Rising Star и неговите колеги го поткрепуваат тоа тврдење со три нови студии, објавени во понеделникот (5 јуни) на серверот за предпечатење bioRxiv, кои заедно ги изнесоа најсуштинските докази досега дека Хомо Наледи намерно ги закопале своите мртви и создаде значајни гравури на карпата над погребувањата. Наодите сè уште не се рецензирани од колеги.

Новото истражување опишува две плитки јами со овална форма на подот на една пештерска комора кои содржеле скелетни остатоци во согласност со закопувањето на телата со месо кои биле покриени со седимент и кои потоа се распаднале. Едно од погребувањата можеби вклучувало и гробна жртва: пронајден е единствен камен артефакт во близок контакт со коските на раката и зглобот.

Бергер на прес-конференцијата рече дека „чувствуваме дека тие го исполниле лакмусовиот тест за човечки погребувања или архаични човечки погребувања“. Доколку се прифатат, толкувањата на истражувачите би ги потиснале најраните докази за намерно погребување за 100,000 години, рекорд што претходно го држеше Homo sapiens.

Адолесцентен погреб и потенцијална камена алатка беа откриени во рамките на ридската преткомора. Сликите А и Б се КТ скенови со пресек на карактеристиката со гипс јакна отстранети од комората. CF се 3D дигитални реконструкции на коските во погребот, како и карпата во облик на алатка (портокалова) во близина на раката на 13-годишното дете.
Адолесцентен погреб и потенцијална камена алатка беа откриени во рамките на ридската преткомора. Сликите А и Б се КТ скенови со пресек на карактеристиката со гипс јакна отстранети од комората. CF се 3D дигитални реконструкции на коските во погребот, како и карпата во облик на алатка (портокалова) во близина на раката на 13-годишното дете. © Слики од Бергер и други, 2023 / National Geographic | Правична употреба.

Откритието на апстрактни гравури на карпестите ѕидови на системот Rising Star Cave исто така сигнализира дека Хомо Наледи имаа сложено однесување, сугерираат истражувачите во уште едно ново претходно печатење. Овие линии, форми и фигури слични на „хаштаг“ се чини дека се направени на специјално подготвени површини создадени од Хомо Наледи, кој ја изшкуркал карпата пред да ја гравира со камена алатка. Длабочината на линијата, составот и редот сугерираат дека тие биле намерно направени наместо природно формирани.

„Постојат погребувања на овој вид директно под овие гравури“, рече Бергер, што сугерира дека ова е Хомо Наледи културен простор. „Тие интензивно го изменија овој простор низ километри подземни пештерски системи“.

Во гробната комора на Хил Антекамбер се пронајдени гравури, како на пример превртен крст. Исто така, на површината се нанесува материјал за да се истакнат негеометриските слики при слаба осветленост, иако тоа сè уште не е анализирано.
Во гробната комора на Хил Антекамбер се пронајдени гравури, како на пример превртен крст. Исто така, на површината се нанесува материјал за да се истакнат негеометриските слики при слаба осветленост, иако тоа сè уште не е анализирано. © National Geographic | Правична употреба.

Во друго претходно печатење, Агустин Фуентес, антрополог од Универзитетот Принстон, и неговите колеги истражуваат зошто Хомо Наледи го користел пештерскиот систем. „Заедничкото и планираното таложење на неколку тела во системот на ѕвезда во подем“, како и гравурите се доказ дека овие лица имале заеднички сет на верувања или претпоставки околу смртта и можеби ги споменувале мртвите, „нешто што некој би го нарекол „заедничка тага“. „ кај современите луѓе“, напишаа тие. Други истражувачи, сепак, не се целосно убедени во новите толкувања.

„Луѓето можеби направиле траги од крлежи на карпите. Тоа не е доволно за да придонесе за овој разговор за апстрактното размислување“, рече Атреја. Има и прашања за тоа како Хомо Наледи влезе во системот на пештерата на Ѕвездата во подем; претпоставката дека тоа е тешко лежи во основата на многу од толкувањата на истражувачите за значајното однесување.