Еп за Гилгамеш: Најголемата реализација на смртноста од Гилгамеш

Низ неговите авантури, Гилгамеш тргнува во потрага по бесмртност, воден од неговиот страв од смртта и желбата за вечен живот. Но, зад неговата потрага се крие херојска, но трагична приказна.

Една од фасцинантните приказни од асирската митологија е епот на Гилгамеш. Гилгамеш бил моќен и арогантен крал кој владеел со градот Урук. Тој беше две третини бог и една третина човек, поседувајќи огромна сила и мудрост.

Еп за Гилгамеш: најголемата реализација на Гилгамеш за смртноста 1
Гилгамеш бил главен херој во античката месопотамијаска митологија и протагонист на епот за Гилгамеш, епска поема напишана на акадски за време на доцниот 2-ри милениум п.н.е. Заедничката Ризница

И покрај неговите извонредни способности, Гилгамеш бил угнетувачки, а луѓето од Урук им викале на боговите за олеснување. Како одговор, боговите го создале Енкиду, див и воен човек, за да го оспори авторитетот на Гилгамеш и да го научи на понизност.

Енкиду не бил како другите луѓе, бидејќи бил роден и израснат од диви ѕверови во пустината. Тој поседуваше огромна сила и агилност, што го прави страшен противник во битката.

Веста за неверојатната сила на Енкиду стигнала до Гилгамеш, а кралот станал љубопитен за овој див човек. Тој веруваше дека Енкиду може да се покаже како достоен придружник и сојузник. Така, Гилгамеш испрати гласник да го донесе Енкиду во Урук.

Еп за Гилгамеш: најголемата реализација на Гилгамеш за смртноста 2
Урнатините на Урук во 2008 година. Wikimedia Commons

Кога Енкиду пристигнал во градот, мудрата жена по име Шамхат го научила за патиштата на цивилизацијата. Таа му кажа за големата моќ и познатите дела на Гилгамеш и дека тие биле предодредени да се сретнат. Енкиду внимателно слушаше и во него се запали искра на љубопитност.

По нивната прва средба, Гилгамеш и Енкиду се вклучија во жестока битка. Нивната сила била еднаква, а ѕидовите на Урук трепереле од силината на нивните удари. Но, наместо да продолжат да се караат, тие се препознаа еден со друг како сродни духови и нивниот натпревар се претвори во длабоко и нераскинливо пријателство.

Еп на Гилгамеш
Застапеност на Енкиду и Гилгамеш. Фликр

Заедно, Гилгамеш и Енкиду се впуштија во бројни херојски авантури. Најпознатата авантура беше нивното патување до Кедровата шума, управувана од моќниот чувар Хумбаба, страшно чудовиште со застрашувачки изглед. Меѓутоа, водени од нивната храброст, сила и братство, тие се соочија со гневот на Хумбаба, излегоа како победници и ја освоија неговата шума, враќајќи му ја славата и славата на Урук.

Нивната слава го привлече вниманието на божицата Инана, која планирала да ја тестира нивната решителност со заведување или Гилгамеш или Енкиду. Таа го испрати Бикот на небото да ги опустоши земјите, а двајцата херои храбро се бореа за да го заштитат својот град. Со помош на боговите, тие го убиле Бикот, но овој чин го налутил божествениот совет.

За да се одмаздат за смртта на Бикот, боговите одлучиле дека Енкиду мора да страда. Тие му донесоа загубена болест, и покрај очајните обиди на Гилгамеш да го спаси својот пријател, Енкиду подлегна на трагичната судбина.

Уништен од смртта на Енкиду, Гилгамеш се нашол обземен од тага, некогаш смелиот крал станал опседнат со стравот од сопствената смрт. Решен да ја пронајде тајната на вечниот живот, тој тргнал на уште едно опасно патување, преминувајќи предавнички земји и наидувајќи на застрашувачки суштества.

Го барал Утнапиштим, единствениот смртник кој добил вечен живот, надевајќи се дека ќе може да му ја открие тајната. Откако преживеал безброј искушенија и предизвици, Гилгамеш на крајот го запознава Утнапиштим, кој му кажува дека бесмртноста не е за смртниците и го советува да ја прифати неговата хуманост.

Разочаран, но просветлен, Гилгамеш се вратил во Урук, каде научил да ја прифати минливата природа на животот и неизбежноста на смртта. Сега Урук беше сведок на целосно изменет човек кој владее со нивната земја со мудрост. Гилгамеш ја сфати важноста од прифаќање на сегашноста и зад себе остави големо наследство преку своите постапки и дела кои ќе ги инспирираат генерациите што доаѓаат.

Така, приказната за Енкиду и Гилгамеш не е само приказна за херојството и авантурата, туку и поука за кревкоста на животот и неопходноста од прифаќање на нашата смртност. Нивните легендарни подвизи одекнуваат низ времето, засекогаш врежани во аналите на сумерската митологија.


Откако ќе прочитате за епот на Гилгамеш, прочитајте за Урук: Почетниот град на човечката цивилизација кој го промени светот со своето напредно знаење.