Ел Таџин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ

Приближно во 800 п.н.е., пред подемот на империјата на Ацтеките, едно општество во јужно Мексико го изградило овој чудесен град. Кои биле тие, сепак, сè уште останува мистерија. Градот остана изгубен со векови, скриен од тропската џунгла, сè додека не наиде буквално на некој владин функционер.

Ел Таџин, воодушевувачки археолошки локалитет лоциран во државата Веракруз, Мексико, нуди интригантен поглед на античката цивилизација која некогаш напредувала во регионот. Признаен како светско наследство на УНЕСКО, Ел Таџин ги фасцинира посетителите со своите импресивни архитектонски структури, сложено врежано уметничко дело и длабоко културно значење. Културно и историски, постојат голем број на фасцинантни аспекти на овој антички град кои го држат наследството на загадочни луѓе кој еднаш го нарече дома.

Ел Тајин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ 1
Пирамидата на нишите во Ел Тајин, Веракруз, Мексико – 6 век н.е. BigStock | ИД на фотографија: 12405452

Потеклото и развојот на Ел Таџин

Ел Тајин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ 2
Пирамидата на нишите, Ел Таџин. Светска историска енциклопедија (CC BY-NC-SA)

Ел Таџин процвета помеѓу 600 и 1200 година од нашата ера, припаѓајќи на класичната култура на Веракруз. Се верува дека бил важен урбан центар, кој служел како главен град на цивилизацијата Тотонац. Познат по својата напредна архитектура, уметнички израз и церемонијални ритуали, градот одигра витална улога во културниот и верскиот живот на регионот.

Распоредот на градот и архитектонските чуда

Ел Таџин
Архитектурата на Ел Таџин демонстрира напредни инженерски техники, како што е прецизното усогласување на зградите со астрономски настани како краткоденица и рамноденица. iStock

Ел Таџин е познат по своите импресивни архитектонски карактеристики, особено по пирамиди и терени за топка. Пирамидата на нишите е една од најпознатите градби, украсена со 365 врежани ниши (се верува дека ги претставуваат деновите во годината), кои веројатно биле насликани или содржеле керамика и скулптури. Извонредната акустика на теренот ги збуни археолозите, навестувајќи го присуството на длабоки религиозни церемонии и ритуали.

Ел Тајин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ 3
Народот Тотонак практикуваше уникатна и елаборирана игра со топка во Ел Тајин, која имаше религиозно и церемонијално значење. Во градот има најмалку 17 терени за топки, каде што натпреварувачите ја играа играта. Правилата и точната цел на играта сè уште не се целосно разбрани. Сепак, се верува дека оваа традиција потекнува од Маите бидејќи губитниците на играта со топки биле обезглавени и жртвувани на божествата. Фликр / Фер употреба

„Бог на гром“ и ритуали

Една од најинтригантните карактеристики на Ел Таџин е неговата поврзаност со обожавањето на богот на громот од страна на Тотонаците, познат како Тајин, што во превод значи „грм“ или „молња“ на нивниот мајчин јазик. Самото име на градот му оддава почит на ова божество. Се верува дека ритуалите поврзани со церемонијата на Воладор, со танчери суспендирани со јажиња кои се вртеле надолу од столб од 65 метри, биле изведувани во чест на богот, барајќи заштита и плодност.

Митолошки комплети и скулптури на Ел Таџин

Ел Таџин содржи бројни врежани камени скулптури кои прикажуваат различни митолошки божества и суштества. Испреплетени змии, јагуари и митолошки суштества го претставуваат мистичниот свет во кој верувале тотонаците. Една од најистакнатите скулптури е импозантната Мозаична скулптура прикажувајќи владетел Тотонак украсен со елаборирани наметки и симболични елементи, што означува моќ, авторитет и поврзаност со божественото.

Ел Таџин
Фигура на седечки лидер. Тотонац, Ремојадас; Веракруз, југо-централен Заливски брег, Мексико. Датум: 300 н.е.-600 г. Димензии: 78.7 × 75 cm (31 × 29.5 инчи.). Теракота. Потекло: Remojadas. Музеј: Институт за уметност во Чикаго. Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Енигмата на исчезнатата цивилизација

И покрај обемните археолошки истражувања, ненадејниот пад и напуштањето на Ел Таџин продолжува да биде предмет на мистерија. Историчарите и археолозите шпекулираат дека факторите на околината, внатрешните конфликти или културните промени можеби придонеле за евентуалното напуштање на локацијата. Сепак, точната причина останува непозната, што дополнително ја зголемува интригата околу Ел Таџин.

Ел Таџин не е широко признат

Ел Тајин: Изгубениот град на „Громовите“ и мистериозниот народ 4
Ел Тајин, предколумбиско археолошко наследство на УНЕСКО во јужно Мексико. Фото лименка / ЛеонидАндронов

И покрај тоа што е признаен како светско наследство на УНЕСКО во 1992 година, Ел Таџин останува релативно непознат за многу луѓе надвор од Мексико, привлекувајќи помалку туристи во споредба со другите познати мезоамерикански места како Чичен Ица или Теотихуакан.

Завршни зборови

Ел Таџин, со своите структури кои влеваат стравопочит, богата митолошка симболика и сложено културно наследство, служи како доказ за големината на цивилизацијата Тотонац. Неговите мистерии продолжуваат да ги воодушевуваат и историчарите и туристите, инспирирајќи нè да ги истражиме длабочините на античката историја и извонредните цивилизации што го обликуваше нашиот свет. Посетата на Ел Таџин нè води на волшебно патување низ времето, овозможувајќи ни да ги цениме и да се восхитуваме на архитектонските, уметничките и културните достигнувања на овие мистериозни луѓе.


Откако ќе прочитате за Ел Таџин: Изгубениот град громови, прочитајте Изгубениот град Ацтлан: Каде се наоѓа легендарната татковина на Ацтеките? Потоа прочитајте за Град на злато: Дали е пронајден изгубениот град Паитити?