Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки

Глиптодоните биле големи, оклопни цицачи кои пораснале до големината на бубачката Фолксваген, а домородците се засолниле во нивните гигантски школки.

Ако сакате да знаете за праисториските животни, тогаш сигурно сте слушнале за џиновски армадилоси. Овие суштества талкале по земјата пред милиони години и биле витален дел од екосистемот. Денес, тие се изумрени, но зад себе оставија богато наследство за тоа како биле користени од домородните култури во праисторијата. Во последниве години, научниците открија многу изненадувачки начини на кои домородците го користеле џиновскиот армадило за да преживеат, што може дури и да доведе до нивно истребување.

Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки 1
3D прикажување на Глиптодони (џиновски армадило) кои живееле во Јужна и Централна Америка од пред приближно 5.3 милиони до 11,700 години, што значи дека раните луѓе коегзистирале со овие големи суштества. © AdobeStock

Џиновски армадилоси во палеонтологијата

Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки 2
Глиптодонтите, како овој фосил во Научниот музеј во Минесота, имаат школки кои се споени заедно во цврста купола. © Рајан Сома/Фликр

Џиновските армадили припаѓаат на семејството на Glyptodontidae, група изумрени цицачи кои живееле во Јужна Америка за време на Плеистоценска епоха. Тие беа огромни животни, тешки до 1,500 фунти и долги до 10 стапки. Тие имаа уникатен коскеен оклоп кој ги штитеше од предатори и им обезбедуваше застрашувачки одбранбен механизам.

Палеонтолозите открија неколку видови џиновски армадилоси, вклучувајќи ги и Глиптодон, Доедикурус и Панохтус. Овие видови имале различни физички карактеристики, но сите го делеле истиот оклоп и биле тревопасни животни.

Физички карактеристики на џиновските армадилоси

Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки 3
Мажјаците на Doedicurus имале шилести опашки кои наликувале на палка за кои се сметало дека се користеле за борба против други мажјаци, а можеби и предатори. © Питер Шутен

Џиновските армадилоси беа уникатни суштества со неколку неверојатни физички карактеристики. Тие имаа дебела коскена оклопна обвивка која стана голема како буба Фолксваген и го покриваше целото нивно тело, вклучувајќи ја главата, нозете и опашката. Овој оклоп беше составен од илјадници коскени плочи кои беа споени заедно, обезбедувајќи им застрашувачки одбранбен механизам против предаторите.

Нивните канџи беа исто така уникатни и се користеа за копање јами, наоѓање храна и одбрана од предатори. Имале долга муцка која ја користеле за потрага по храна, а забите им биле наменети за мелење вегетација.

Живеалиште и дистрибуција на џиновски армадилоси

Џиновски армадили беа пронајдени во Јужна Америка, особено на пасиштата и саваните. Тие претпочитаа области со богата вегетација и извори на вода и често се наоѓаа во близина на реки и езера.

Тие, исто така, беа познати по тоа што копаат големи системи за јами што ги користеа за засолниште и заштита. Овие јами често биле длабоки неколку метри и им обезбедувале безбедно засолниште од предатори и екстремни временски услови.

Употребата на џиновски армадилоси во домородните култури

Џиновските армадилоси играа витална улога во животот на домородните култури во Јужна Америка. Ги ловеле поради нивното месо, кое било вреден извор на протеини. Домородците ги користеле своите школки и за различни намени, како што се правење засолништа, алатки, па дури и музички инструменти.

Во некои култури, коскениот оклоп на џиновските армадилоси се користел и за религиозни и духовни цели. Тие веруваа дека оклопот има заштитни својства и може да ги одврати злите духови.

Улогата на џиновските армадилоси во екосистемот

Џиновските армадилоси биле тревопасни животни и играле клучна улога во екосистемот помагајќи да се одржи рамнотежата помеѓу вегетацијата и другите тревопасни животни. Тие биле познати по тоа што јадат цврсти, влакнести растенија што другите тревопасни животни не можеле да ги сварат, и тие помогнале да се шират семиња низ нивното живеалиште.

Нивните јами обезбедувале засолниште и за други животни, како што се глодари, влекачи и птици. Нивните системите за јами честопати беа толку обемни дека би можеле да ги користат неколку различни видови во исто време.

Како изумреа џиновските армадилоси?

Сè уште не е позната точната причина зошто изумреле џиновските армадили, но научниците веруваат дека ловот на луѓе одиграл значајна улога. Кога луѓето пристигнале во Јужна Америка, тие ловеле многу од големите цицачи, вклучувајќи ги и џиновските армадилоси, до изумирање.

Луѓето можеби почнале да ловат глиптодонти по пристигнувањето во Јужна Америка, што можеби имало улога во нивното истребување. © Хајнрих Хардер
Луѓето можеби почнале да ловат глиптодонти по пристигнувањето во Јужна Америка, што можеби имало улога во нивното истребување. © Хајнрих Хардер

Загубата на овие животни имаше значително влијание врз екосистемот и беа потребни илјадници години за да се опорави екосистемот. Денес, единствениот доказ за нивното постоење се нивните масивни коски и наследството што го оставија зад себе во културите кои зависеле од нив за опстанок.

Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки 4
Пампатериум е уште еден изумрен вид на праисториско животно кое живеело во Америка за време на плеистоценот. Некои видови исчезнале токму на границата плеистоцен-холоцен. Пампатерите генерално личеле на џиновски армадилоси, особено во форма на череп, долга муцка и присуство на три области на карпасата (подвижни ленти, скапуларни и карлични штитови). Меѓу карактеристиките што ги разликуваат од армадилосите се нивните задни заби, кои се повеќе двоботни отколку како колчиња. © Заедничката Ризница

Луѓето ловеле цицачи до истребување во Северна Америка

Исто како Јужна Америка, Северна Америка некогаш била дом на многу големи цицачи, како што се мамути, мастодони и мрзливи мрзливи. Меѓутоа, пред околу 13,000 години, овие животни почнале да исчезнуваат. Научниците веруваат дека ловот на луѓе е една од водечките причини за нивното изумирање.

Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки 5
Волнените мамути, џиновските армадилоси и три вида камили биле меѓу повеќе од 30 цицачи кои биле ловени до истребување од северноамериканските луѓе пред 13,000 до 12,000 години. според најреалниот, најсофистициран компјутерски модел досегаНа © iStock

Доаѓањето на луѓето (палеолитските ловци-собирачи) во Северна Америка беше пресвртница во историјата на екосистемот и му беа потребни неколку милениуми за екосистемот да се опорави од загубата на овие уникатни еколошки животни.

Се верува дека доаѓањето на луѓето во Северна Америка се случило пред повеќе од 15,000 до 20,000 години (пред 33,000 години, според некои извори) преку копнен мост што ги поврзувал денешен Сибир, Русија и Алјаска, познат како Беринговиот теснец. Оваа миграција беше значаен настан кој ја обликуваше историјата на континентот и го промени екосистемот на начини кои сè уште се проучуваат од научниците до ден-денес.

Едно од најзначајните влијанија на човечкото пристигнување во Северна Америка беше воведувањето на нови видови како што се коњи, говеда, свињи и други припитомени животни кои беа донесени заедно со доселениците. Ова доведе до промени во вегетацијата и составот на почвата, што резултираше со поместување на автохтоните видови и низа еколошки промени.

Човечката популација во Северна Америка, исто така, предизвика неколку влијанија врз животната средина преку земјоделството, ловот и уништувањето на шумите, што резултираше со истребување на различни животински видови, вклучувајќи мамути, џиновски мрзливци и тигри со сабја заби.

И покрај тоа што предизвикаа значителни еколошки промени, луѓето воведоа и нови земјоделски методи, напредни технологии и создадоа нови економии кои го подобрија нивниот квалитет на живот. Како такво, доаѓањето на луѓето во Северна Америка не може да се гледа само од негативна перспектива, туку исто така донесе значителни позитивни влијанија врз регионот.

Сегашниот статус и зачувувањето на џиновските армадилоси

За жал, праисториските џиновски армадилоси се исчезнати, а не останаа живи примероци. Сепак, нивното наследство живее во културите кои зависеле од нив за опстанок и во научната заедница која ги проучува за да ја разбере историјата на екосистемот.

Раните американски луѓе ловеле џиновски армадили и живееле во нивните школки 6
Студиите на ДНК открија дека најблиските модерни роднини на Глиптодонт се розови самовилски армадили (Chlamyphorus truncatus) и џиновски армадилоси (Priodontes maximus). © Фикр

Денес, постојат неколку напори за зачувување за заштита на живеалиштата на други видови армадило, како што се армадило со шест ленти и розово самовилско армадило. Овие напори се клучни за одржување на рамнотежата на екосистемот и зачувување на овие уникатни животни за идните генерации.

Завршни зборови

Џиновските армадилоси беа фасцинантни праисториски суштества кои играа витална улога во екосистемот и животот на домородните култури. Луѓето беа ловени до истребување, а нивната загуба имаше значително влијание врз историјата на екосистемот. Денес, можеме да научиме од нивното наследство и да работиме на заштита на другите видови армадило и зачувување на рамнотежата на екосистемот.