Двојно складиште со богатство на Викинзи откриено во близина на тврдината Харалд Блутут во Данска

Детектор за метал открил две складишта со викиншко сребро во поле во Данска, вклучувајќи монети од периодот на големиот дански крал Харалд Блутут.

Викинзите долго време се интригантна цивилизација, со многу мистерии и легенди околу нивната историја. Тим археолози откопа двојник складиште на викиншко богатство од поле во близина на тврдината Харалд Блутут во Данска.

Двојно складиште со богатство на Викинзи откриено во близина на тврдината Харалд Блутут во Данска 1
Една од арапските сребрени монети од викиншките складишта пронајдена во близина на Хобро. Двете складишта содржеле повеќе од 300 сребреници, вклучувајќи околу 50 монети и исечен накит. © Nordjyske Museer, Данска / Фер употреба

Богатството е откриено во поле во близина на тврдината Харалд Блутут, а се верува дека му припаѓало на моќниот крал Викинзи. Сребрените монети и накитот што беа пронајдени даваат нов увид во владеењето и религиозните амбиции на Харалд Bluetooth.

Локален археолошки екипаж ги откри артефактите на крајот на годината додека ја истражуваше фармата лоцирана североисточно од градот Хобро и блиску до Фиркат, прстенеста тврдина изградена од Харалд Блутут околу 980 година од нашата ера. Предметите се состојат од над 300 парчиња сребро, вклучувајќи приближно 50 монети и исечен накит.

Според наодите од ископувањата, вредните предмети најпрво биле закопани во две одделни складишта оддалечени околу 100 метри, најверојатно под две структури кои повеќе не постојат. Оттогаш, овие складишта се распрснуваат низ земјата со различни парчиња земјоделска технологија.

Според Торбен Трир Кристијансен, археолог кој бил вклучен во откритието и куратор на Музеите на Северен Јитланд, се чини дека тој што го закопал богатството го сторил тоа со намера намерно да го подели на многу складишта во случај некој од се изгубија огништата.

Двојно складиште со богатство на Викинзи откриено во близина на тврдината Харалд Блутут во Данска 2
Околу 300 сребреници, вклучително и околу 50 монети, беа пронајдени со помош на детектор за метал во поле во Јитланд во Данска кон крајот на минатата година. © Nordjyske Museer, Данска / Фер употреба

Иако некои новински куќи објавија дека пронаоѓачот е млада девојка, првото од богатствата го пронашла возрасна жена со детектор за метал.

Многу од предметите се сметаат за „пробиено сребро“ или „хаксилбер“, што се однесува на парчиња сребрен накит што биле распарчени и продадени според нивната индивидуална тежина. Сепак, неколку монети се направени од сребро, а археолозите заклучиле дека потекнуваат или од арапски или германски нации, како и од самата Данска.

Двојно складиште со богатство на Викинзи откриено во близина на тврдината Харалд Блутут во Данска 3
Неколку од сребрените парчиња се делови од еден многу голем сребрен брош, веројатно запленет за време на рација на Викинзите, кој е исечен на „пробиено сребро“ за да се тргува по тежина. © Nordjyske Museer, Данска / Фер употреба

Меѓу данските монети има „крстени монети“, кои биле ковани за време на владеењето на Харалд Блутут во 970-тите и 980-тите. Ова ги возбудува археолозите кои ги проучуваат монетите. Откако се преобратил од паганството на неговото нордиско наследство во христијанството, Харалд го направил ширењето на неговата нова вера интегрален елемент на неговата стратегија да донесе мир во расправијаните викиншки кланови кои ја населувале Данска.

„Ставањето крстови на неговите монети беше дел од неговата стратегија“, рече Трир. „Тој ја плати локалната аристократија со овие монети, за да направи преседан за време на преоден период кога луѓето ги негуваа и старите богови“.

Двете складишта имаат парчиња од многу голем сребрен брош кој несомнено бил земен во рација на Викинзите. Овој брош би го носел крал или благородништво и би вредел многу пари. Тој рече дека бидејќи оваа конкретна форма на брош не била популарна на териториите со кои владеел Харалд Блутут, оригиналниот морал да се расклопи на разни парчиња хакерско сребро.

Трир истакна дека археолозите ќе се вратат на локацијата подоцна оваа година со надеж дека ќе добијат дополнително знаење за градбите што стоеле таму во текот на ерата на Викинзите (793-1066 н.е.).

Харалд Bluetooth

Двојно складиште со богатство на Викинзи откриено во близина на тврдината Харалд Блутут во Данска 4
Знакот на крстот им овозможува на археолозите да ја датираат монетата по христијанизацијата на Скандинавија од страна на Харалд Блутут. © Nordjyske Museer / Фер употреба

Археолозите не се сигурни зошто Харалд го добил прекарот „Bluetooth“; некои историчари сугерираат дека можеби имал истакнат лош заб, бидејќи нордискиот збор за „син заб“ се преведува на „сино-црн заб“.

Неговото наследство продолжува во форма на стандардот за безжична мрежа Bluetooth, кој се обидува да го стандардизира начинот на кој различни уреди комуницираат еден со друг.

Харалд ја обединил Данска и извесно време бил и крал на дел од Норвешка; тој владеел до 985 или 986 година кога умрел бранејќи се од бунт на чело со неговиот син, Свејн Форкберд, кој го наследил како крал на Данска. Синот на Харалд, Свејн Форкберд станал крал на Данска по смртта на неговиот татко.

Според Јенс Кристијан Моесгард, нумизматичар од Универзитетот во Стокхолм кој не бил вклучен во откритието, се чини дека данските монети потекнуваат од крајот на владеењето на Харалд Блутут; датумите на странските монети не се во спротивност со ова.

Оваа нова двојна складиште носи важни нови докази што ги потврдуваат нашите толкувања за ковањето и моќта на Харалд, според Моесгард. Монетите веројатно биле дистрибуирани на новоизградената тврдина на кралот во Фиркат.

„Навистина е многу веројатно Харалд да ги користел овие монети како подароци за своите луѓе за да ја осигура нивната лојалност“, рече тој. Крстовите на монетите сугерираат дека христијанството било клучен дел од планот на кралот. „Според христијанската иконографија, Харалд ја шири пораката на новата религија во истата прилика“, рече Месгард.

Ова откритие откри нови сознанија за владеењето и религиозните амбиции на еден од најмоќните викиншки кралеви.

Артефактите, кои вклучуваат сребрени монети и накит, ќе им помогнат на историчарите подобро да ја разберат културата и општество на Викинзите. Возбудливо е да се мисли дека може да има уште многу богатства кои чекаат да бидат откопани, а ние со нетрпение ги очекуваме откритијата што ни претстојат.