Dactylolysis spontanea - Бизарна болест на автоампутација

Се јави медицинска состојба Ајнхум или исто така познат како Дактилолиза Спонтанеа каде што прстот на лицето случајно паѓа во болно искуство со билатерална спонтана автоматска импутација во рок од неколку години или месеци, а лекарите немаат јасен заклучок зошто всушност се случува.

Dactylolysis spontanea - Бизарна болест на автоампутација 1

Англискиот хирург по име Роберт Кларк првпат ја опиша оваа чудна и бизарна болест во извештајот од 1860 година до Епидемиолошкото друштво во Лондон, но тој не ја препозна како посебен ентитет и замисли дека е последица на „Потиснати зевки, “Што е тропска инфекција на кожата, коските и зглобовите предизвикана од бактерија. Потоа, во 1867 година, Ајнхум за првпат беше препознаена како посебна болест и беше детално опишана од бразилскиот лекар Хозе Франциско да Силва Лима.

Отпрвин, жлебот започнува од долната и внатрешната страна на основата на петтиот прст на двете стапала (во околу 75 проценти случаи), станува постепено подлабок и покружен, напредува со мала болка и целиот процес може да потрае неколку месеци до неколку години додека не се случи последната фаза на автоампутација. И сите случаи на болеста Аинхум се пријавени дека започнуваат во петтиот прст на стапалото.

Dactylolysis spontanea - Бизарна болест на автоампутација 2
Прегледи на Х-ЗРЕЈ за зафатените нозе на Ајнхум
Вистинската причина за оваа бизарна болест останува нејасна. Различни тестови откриле дека Аинхум не се должи на инфекција од паразити, габи, бактерии или вируси и дека не е поврзана со повреда. Некои извештаи велат дека одењето бос во детството може да биде поврзано со оваа болест, но тоа се случува и кај оние пациенти кои никогаш не отишле боси. Од друга страна, се чини дека расата е еден од најрационалните фактори и може да има генетска компонента, бидејќи повеќето случаи на Аинхум се пријавени во семејствата и генетски предизвикана абнормалност во снабдувањето со крв во стапалото. исто така беше предложено.
Ексцизијата на жлебот проследена со z-пластика или третирана со дисартикулација на метатарзофалангеалниот зглоб со интралезиска инјекција на кортикостероиди може да ја ублажи болката и да го спречи процесот на автоматска импутација.

Во максимални случаи, Ајнхум or Дактилолиза Спонтанеа е збунет со скоро слични стеснувања предизвикани од други болести како што се лепра, дијабетичангрен, склеродерма или синдром Вохвинкел, сирингомиелија. Во овој случај, се нарекува Псевдо-Ајнхум што може да се лекува со мала операција или третмани како со Аинхум. Псевдо-Ајнхум е забележано дури и кај псоријаза или се стекнува со завиткување на прстите, пенисот или брадавицата со влакна, навои или влакна. [извор]