Чудни

Откријте тука приказни од чудни, чудни и необични работи. Понекогаш морничаво, понекогаш трагично, но сето тоа е многу интересно.


8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале 1

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале

Во Мулумбимби, Австралија, постои праисториски камен Хенџ. Старешините на Абориџините велат дека, откако ќе се соберат повторно, ова свето место може да ги активира сите други свети места и леј линии во светот.
Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри 2

Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри

Со распон на крилјата до неверојатни 40 стапки, Кецалкоатлус ја носи титулата како најголемото познато летечко животно кое некогаш ја красело нашата планета. Иако ја делеше истата ера со моќните диносауруси, Кецалкоатлус не беше самиот диносаурус.
Огнените мумии: Тајните зад изгорените човечки мумии на пештерите Кабајан 3

Огнените мумии: Тајните зад изгорените човечки мумии на пештерите Кабајан

Како што се спуштаме понатаму во длабочините на пештерите Кабајан, нè чека фасцинантно патување - патување кое ќе ги откопа неверојатните тајни зад изгорените човечки мумии, фрлајќи светлина врз опседната приказна која траела низ векови нераскажана.
Мистериозниот свет на античките шкотски Пикти 4

Мистериозниот свет на античките Пикти во Шкотска

Морничави камења врежани со збунувачки симболи, блескави ризници од сребрено богатство и антички градби на работ на колапс. Дали Пиктите се само фолклор или возбудлива цивилизација која се крие под почвата на Шкотска?
Мистериозните мумии пронајдени во кинеската пустина имаат неочекувано потекло поврзано со Сибир и Америка 5

Мистериозните мумии пронајдени во кинеската пустина имаат неочекувано потекло поврзано со Сибир и Америка.

Од крајот на 1990-тите, откривањето на стотици природно мумифицирани човечки остатоци кои датираат од околу 2,000 п.н.е. до 200 година од нашата ера во регионот на Тарим Басен ги воодушеви истражувачите со нивната интригантна комбинација на западни карактеристики и живописни културни артефакти.
На Oakville Blobs

The Oakville Blobs: Што точно падна од небото во Оуквил во 1994 година што предизвика масовни болести?

Oakville Blobs се непозната, желатинозна, проѕирна супстанција која падна од небото над Оуквил, Вашингтон, во 1994 година, предизвикувајќи мистериозна болест што го погоди градот и поттикна шпекулации за нивното потекло.