наука

Откријте тука с about за пробивните пронајдоци и откритија, еволуцијата, психологијата, чудните научни експерименти и теориите за врвни работи за с everything.


Цивилизација од тип V

Цивилизација од тип V: Цивилизација на вистински богови!

Цивилизацијата од тип V би била доволно напредна за да избега од својот универзум на потекло и да го истражи мултиверзумот. Таквата цивилизација би ја совладала технологијата до точка каде што би можела да симулира или да изгради сопствен универзум.
Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри 1

Кецалкоатлус: најголемото летечко суштество на Земјата со распон на крилјата од 40 метри

Со распон на крилјата до неверојатни 40 стапки, Кецалкоатлус ја носи титулата како најголемото познато летечко животно кое некогаш ја красело нашата планета. Иако ја делеше истата ера со моќните диносауруси, Кецалкоатлус не беше самиот диносаурус.
Ископувањето на цевката за отпадна вода од Окленд откри неверојатна „фосилна ризница“ 2

Ископувањето на цевката за отпадна вода во Окленд открива неверојатна „фосилна ризница“

Преку преку 300,000 фосили и идентификација на 266 видови, вклучително и десет досега невидени варијации, научниците и експертите открија свет кој постоел помеѓу 3 и 3.7 милиони години. 
„Мртвата точка“ во Црното Море каде што научниците пронајдоа исклучително добро сочувани бродови стари дури 2,400 години 3

„Мртвата точка“ во Црното Море каде што научниците пронајдоа исклучително добро сочувани бродови стари дури 2,400 години

Нуркајќи длабоко во мистериите на минатото, откритието во длабочините на Црното Море откри ризница на древни потонати бродови, кои датираат уште од 2,400 години, со некои бродови толку добро сочувани што трагите од длето на оригиналниот градител сè уште можеле да се види.
мумифицирани пчели фараон

Античките кожурци откриваат стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните

Пред приближно 2975 години, фараонот Сиамун владеел со долен Египет додека династијата Џоу владеела во Кина. Во меѓувреме, во Израел, Соломон го чекал неговото наследување на престолот по Давид. Во регионот што сега го знаеме како Португалија, племињата се приближувале до крајот на бронзеното доба. Забележително, на денешната локација Одемира на југозападниот брег на Португалија, се случи необичен и невообичаен феномен: голем број пчели загинаа во нивните кожурци, а нивните сложени анатомски карактеристики беа беспрекорно зачувани.
Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет 4

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет

Временската рамка за човечката историја е хронолошки преглед на главните настани и случувања во човечката цивилизација. Започнува со појавата на раните луѓе и продолжува низ различни цивилизации, општества и клучни пресвртници како што се пронаоѓањето на пишувањето, подемот и падот на империите, научниот напредок и значајните културни и политички движења.
Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и возраст од 5 години

Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и векови

Историјата на Земјата е фасцинантна приказна за постојани промени и еволуција. Во текот на милијарди години, планетата претрпе драматични трансформации, обликувани од геолошките сили и појавата на живот. За да ја разберат оваа историја, научниците развија рамка позната како геолошка временска скала.
Октопод вонземјани

Дали октоподите се „вонземјани“ од вселената? Кое е потеклото на ова загадочно суштество?

Октоподите долго време ја плени нашата имагинација со нивната мистериозна природа, извонредна интелигенција и туѓи способности. Но, што ако има повеќе за овие загадочни суштества отколку што се гледа?