Бараат Категорија

наука

144 мислења

Откријте тука с about за пробивните пронајдоци и откритија, еволуцијата, психологијата, чудните научни експерименти и теориите за врвни работи за с everything.


Античка ДНК ги отклучува тајните на брачните правила на Минојскиот Крит! 2

Античка ДНК ги отклучува тајните на брачните правила на Минојскиот Крит!

Со помош на новите археогенетски податоци, научниците дошле до возбудливи сознанија за општественото уредување на егејското бронзено доба. Античка ДНК открива сосема неочекувани брачни правила на Минојскиот Крит, велат научниците.
Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на Англичаните 3

Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на англискиот народ

Новата ДНК анализа на скелетот докажува дека оние кои првпат се нарекувале Англичани имаат потекло од Германија, Данска и Холандија.
Кодекс на Ноевата арка, страници 2 и 3. Кодексот е предок на денешната книга во која наместо листови хартија користеле велум, папирус или друг текстил. Пергаментот е датиран помеѓу 13,100 и 9,600 п.н.е. © Фотографија од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.

Археолозите го открија Кодексот на Ноевата арка - пергамент од телешка кожа од 13,100 п.н.е.

Археологот Џоел Кленк го објавува наодот на пишување од античко време, Кодексот на Ноевата арка, на локалитет од доцниот епипалеолит (13,100 и 9,600 п.н.е.).
Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир! 4

Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир!

Истражувачите опишуваат геноми од десет индивидуи стари до 7,500 години кои помагаат да се покаже протокот на гените од луѓето што се движат во спротивна насока од Северна Америка кон Северна Азија.
Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина 5

Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина

Археолозите со помош на генетско тестирање докажаа дека Кавкајците талкале низ кинескиот басен Тарим илјадници години пред да пристигнат луѓето од Источна Азија.
На Месечината е откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 8

На Месечината е откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите?

Во јануари 2019 година, научниците од Австралија дојдоа до шокантно откритие, откривајќи дека парче карпа донесена од екипажот на слетувањето на Месечината Аполо 14 всушност потекнува од Земјата.