Вести

Откријте овде сеопфатни, најнови вести за вселената и астрономијата, археологијата, биологијата и сите нови чудни и бизарни работи.


Ископувањето на цевката за отпадна вода од Окленд откри неверојатна „фосилна ризница“ 2

Ископувањето на цевката за отпадна вода во Окленд открива неверојатна „фосилна ризница“

Преку преку 300,000 фосили и идентификација на 266 видови, вклучително и десет досега невидени варијации, научниците и експертите открија свет кој постоел помеѓу 3 и 3.7 милиони години. 
Прекрасен змеј од неолитска школка откопан во Внатрешна Монголија 3

Прекрасен змеј од неолитска школка откопан во Внатрешна Монголија

Културата на Хонгшан, која процвета во североисточниот кинески слив на реката Лиао, продолжува да ги плени археолозите и историчарите, фрлајќи светлина врз богатата и сложена историја на античка Кина.
Ископувањата на Тел Шимрон откриваат архитектонско чудо старо 3,800 години на скриениот премин во Израел 4

Ископувањата на Тел Шимрон откриваат архитектонско чудо старо 3,800 години на скриен премин во Израел

Ископувањата на Тел Шимрон во Израел неодамна открија извонредно архитектонско чудо кое датира од 1,800 п.н.е. - добро сочуваната структура од кал на скриениот премин.
мумифицирани пчели фараон

Античките кожурци откриваат стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните

Пред приближно 2975 години, фараонот Сиамун владеел со долен Египет додека династијата Џоу владеела во Кина. Во меѓувреме, во Израел, Соломон го чекал неговото наследување на престолот по Давид. Во регионот што сега го знаеме како Португалија, племињата се приближувале до крајот на бронзеното доба. Забележително, на денешната локација Одемира на југозападниот брег на Португалија, се случи необичен и невообичаен феномен: голем број пчели загинаа во нивните кожурци, а нивните сложени анатомски карактеристики беа беспрекорно зачувани.
Временска капсула: Античка растителна ДНК извлечена од асирска тула стара 2,900 години 6

Временска капсула: Античка растителна ДНК извлечена од асирска тула стара 2,900 години

Истражувачите извлекле древна ДНК од глинена тула стара 2,900 години од палатата на нео-асирскиот крал Ашурнасирпал II, откривајќи ја различноста на растителните видови одгледувани тогаш.
Пронајдена малезиска карпеста уметност

Утврдено е дека малезиската карпеста уметност го прикажува конфликтот меѓу елитата и домородните луѓе

Во она што се верува дека е прва студија за карпестата уметност во Малезија, истражувачите откриле дека две антропоморфни фигури на домородните воини биле произведени во услови на геополитички тензии со владејачката класа и другите племиња.