Листи

Овде можете да ги најдете написите од курираната листа засновани на разни интересни работи.


8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале 1

8 најмистериозни непознати антички свети места за кои никогаш не сте слушнале

Во Мулумбимби, Австралија, постои праисториски камен Хенџ. Старешините на Абориџините велат дека, откако ќе се соберат повторно, ова свето место може да ги активира сите други свети места и леј линии во светот.
Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет 3

Временска рамка за човечката историја: Клучните настани што го обликуваа нашиот свет

Временската рамка за човечката историја е хронолошки преглед на главните настани и случувања во човечката цивилизација. Започнува со појавата на раните луѓе и продолжува низ различни цивилизации, општества и клучни пресвртници како што се пронаоѓањето на пишувањето, подемот и падот на империите, научниот напредок и значајните културни и политички движења.
Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и возраст од 4 години

Кратка историја на Земјата: геолошка временска скала - еони, епохи, периоди, епохи и векови

Историјата на Земјата е фасцинантна приказна за постојани промени и еволуција. Во текот на милијарди години, планетата претрпе драматични трансформации, обликувани од геолошките сили и појавата на живот. За да ја разберат оваа историја, научниците развија рамка позната како геолошка временска скала.
Масовни изумирања

Што ги предизвикало 5-те масовни истребувања во историјата на Земјата?

Овие пет масовни истребувања, познати и како „Големата петорка“, го обликуваа текот на еволуцијата и драматично ја променија разновидноста на животот на Земјата. Но, кои причини стојат зад овие катастрофални настани?
10 најмистериозни откритија направени во вечниот мраз на Арктикот и Антарктикот 8

10 најмистериозни откритија направени во вечниот мраз на Арктикот и Антарктикот

Без разлика дали се работи за траги од вонземјани или необјаснети природни феномени, арктичките региони на вечен студ продолжуваат да ги вознемируваат умовите на истражувачите и теоретичарите.