историја

Овде ќе откриете приказни курирани од археолошки наоди, историски настани, војна, заговор, мрачна историја и антички мистерии. Некои делови се интригантни, некои се морничави, додека некои трагични, но сето тоа е многу интересно.


Античка цивилизација на Џирофт 4,500, стара 1 години

Древната цивилизација на Џирофт, стара 4,500 години

Остатоците од Конар Сандал беа изложени по поплавите во 2001 година во близина на Џирофт во Иран. Засолнет со високи, груби планини од три страни, овој скриен скапоцен камен беше откриено дека е распространета урбана населба од бронзеното време, изградена од величественото кралство чие постоење претходно било исклучено од аналите на историјата.
Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина 4

Откривање на скелетни остатоци од русокоси џинови на островот Каталина

Откривањето на џиновски скелети на островот Каталина е фасцинантна тема што ја подели академската заедница. Имаше извештаи за скелетни остатоци со висина до 9 стапки. Ако овие скелети навистина им припаѓале на џинови, тоа би можело да го предизвика нашето разбирање за човечката еволуција и да ја преобликува нашата перцепција за минатото.