Бараат Категорија

историја

726 мислења

Тука ќе откриете приказни од археолошки наоди, историски настани, војна, заговор, темна историја и древни мистерии. Некои делови се интригантни, некои се морничави, додека некои трагични, но сето тоа е многу интересно.


Ловци-собирачи од камено доба во Британија

Археолозите фрлија светлина врз животите на ловците-собирачи од каменото доба во Британија

Тим археолози од универзитетите во Честер и Манчестер дојдоа до откритија кои фрлаат нова светлина врз заедниците кои ја населувале Британија по крајот на последното ледено доба.
Неверојатно ретки дрвени предмети од железното време откриени на 2,000 години старо водено место во ОК 5

Неверојатно ретки дрвени предмети од железното време откриени на 2,000 години старо водено место во Велика Британија

Археолозите открија добро сочувана дрвена скала стара 1,000 години во Обединетото Кралство. Ископувањата на полето 44, во близина на Темпсфорд…
Најстариот познат камен камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка 9

Најстариот познат камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка

Норвешките археолози веруваат дека го пронашле најстариот камен на светот испишан пред речиси 2,000 години, што го прави неколку века постар од претходните откритија.