Оливија Фарнсворт: Чудната девојка која не чувствува глад, болка или не треба да спие!

Лекарите и семејството на Оливија Фарнсворт се изненадени од нејзината ретка состојба на хромозом, поточно бришење на хромозомот 6.

Оливија Фарнсворт, слатко девојче кое ги збуни лекарите кога открија дека има чудна состојба на хромозом што засекогаш ги исфрли чувствата на глад, замор или болка од нејзиниот живот. Тоа е „поретка отколку ретка“ медицинска состојба.

„Бионичката“ девојка Оливија Фарнсворт

bionic-UK-girl-olivia-farnsworth
Оливија Фарнсворт. Томас Темпл / РосПари / Фер употреба

Се верува дека девојката од Обединетото кралство Оливија е единствената личност во светот која ги покажала трите симптоми заедно. Чудно е и чудесно во исто време.

Чудното нарушување дури и дозволува да помине пет до шест дена без да спие и да се храни. Нејзиниот живот е праведен неверојатно чудно опкружен со необјаснета научна мистерија. Да речеме, Оливија има чудни супер-човечки способности кои привлекуваат милиони луѓе да ја дознаат нејзината возбудлива приказна.

Иако ретката состојба на малата Оливија е опишана како „бришење на хромозомот 6“, мешавината на супер-човечки способности на таков начин никогаш порано не била пријавена. Некои лекари дури ја нарекоа „бионичка девојка“, која е изработена од челик и нема чувство на опасност.

Како симптомите на оваа ретка медицинска состојба почнаа да се покажуваат во животот на Оливија

Во 2016 година, кога Оливија имала само 7 години, еднаш излегла со мајка си и била прегазена. На крајот, ја удри автомобил и ја влечеше околу 100 метри по патот. По таа страшна несреќа, таа само стана и почна да се враќа кај мајка си. Таа беше како: „Што се случува?

Поради ударот, таа требаше да има тешки повреди. Имаше трага од гума на градите. Но, нејзините единствени повреди беа дека нема кожа на прстот и колкот.

bionic-UK-girl-olivia-farnsworth
Фотографии од Оливија кога била повредена. Томас Темпл / РосПари / Фер употреба

Исто така, таа еднаш падна лошо и ја скина усната и не им кажа ништо на родителите. Подоцна, таа мораше да направи голема пластична операција за да ја поправи.

Што е хромозомско нарушување?

Хромозомската абнормалност или хромозомското нарушување е недостасува, дополнителен или неправилен дел од хромозомската ДНК. Луѓето со хромозомски нарушувања страдаат од разни болести и инвалидитет - едно вообичаено нарушување е Даунов синдром кој е генетско нарушување на хромозомот 21 што предизвикува развојни и интелектуални доцнења. Но, случајот со Бионичката девојка Оливија е сосема чуден и пофасцинантен за да направи некој апсолутно да се запрепасти.

Синдром на хромозомско бришење: што е тоа? И како тоа влијае на една личност?

Оливија Фарнсворт
Структура на клетките. Јадро со хромозоми, молекула на ДНК (двојна спирала), теломери и ген (должина на ДНК што кодира специфичен протеин). Исток

Внатре во јадрото на секоја наша телесна клетка се наоѓаат микроскопски тела наречени хромозоми кои се одговорни за функцијата и репродукцијата на секоја клетка во нашето тело, оспособувајќи ни да живееме. Хромозомите се направени од две големи молекули или нишки од деоксирибонуклеинска киселина (ДНК), всушност, овие нишки се нарекуваат гени, кои даваат инструкции кои ја контролираат функцијата и репродукцијата на клетката. Да се ​​каже, гените контролираат с everything за да н make направи да живееме.

Човечките клетки имаат 23 пара хромозоми (еден пар „полови хромозоми“ што означува машки или женски и 22 пара „автозоми“ што ги содржат остатокот од генетските наследни информации), што дава вкупно 46 по клетка. Оттука, ние обично имаме 23 типа хромозоми и имаме две копии од секој наш хромозом.

Хромозомските синдроми за бришење се резултат на делумно или целосно бришење на еден или повеќе хромозомски парови. Сепак, синдромите на хромозомски бришење обично укажуваат на поголеми бришења или бришење на целосен пар што се видливи со помош на кариотипирање техники. Иако, некои загуби на специфичната функција на генот исто така се сметаат за дел од бришењето на хромозомите, бидејќи се помала форма на бришење или т.н. „Хромозомски синдром на микро-избришување“.

Постојат стотици болести и попречености поврзани со еден пар хромозомско бришење или губење на специфичните гени-функции. Некои примери на тие синдроми се наведени подолу овде:

  • Хромозом 5-бришење што предизвикува синдром на кри ду чат, Паркинсонова болест, итн.
  • Хромозом 4-бришење што предизвикува синдром Волф-Хиршхорн, рак на мочниот меур, хронична лимфоцитна леукемија, итн.
  • Синдром Прадер -Вили – всушност, ова генетско нарушување настанува поради губење на специфичните генски функции, наместо бришење на хромозомите. Кај новороденчињата симптомите вклучуваат слаби мускули, лошо хранење и бавен развој.
  • Синдром Ангелман (АС) – тоа е генетско нарушување кое главно влијае на нервниот систем. Симптомите вклучуваат мала глава и специфичен изглед на лицето, тешка интелектуална попреченост, пречки во развојот, проблеми со говорот, проблеми со рамнотежата и движењето, напади и проблеми со спиењето. Се јавува и поради губење на функцијата на некои специфични гени.

Хромозом 6 бришење на Оливија Фарнсворт

Во случајот со Оливија Фарнсворт, Хромозом 6 е тотално изоставено што обично опфаќа повеќе од 170 милиони базни парови (градежен материјал на ДНК) и претставува помеѓу 5.5 и 6% од вкупната ДНК во клетките. Таа содржи Главен комплекс на хистокомпатибилност, која содржи над 100 гени поврзани со имунолошкиот одговор, некои други реакции на телото и нивните различни комплексни функции. Овој тип на хромозомско бришење никогаш не бил пријавен порано, а истражувачите с still уште откриваат како и зошто таа развила такво чудно и чудно нарушување!

Сепак, можни се многу различни аберации на хромозомот 6, секој со различни симптоми, и сите од нив се исклучително ретки. Дополнителни информации и можноста за пријавување и учество во „Истражувачкиот проект Хромозом 6“ се достапни на Chromosome6.org.

Иднината на Оливија Фарнсворт

Оливија сега живее во Хадерсфилд Сити, Велика Британија. Нејзината мајка Ники Трепак се грижи за неа колку што е можно повеќе. Иако Оливија никогаш не чувствува глад, таа треба да јаде. Таа не чувствува болка, но нејзиното тело може да страда, едноставно таа никогаш нема да го сфати тоа. За среќа, таа има семејство со поддршка кое секогаш се грижи за нивната мала Оливија.

Оливија Фарнсворт
Оливија Фарнсворт со нејзината мајка Ники Трепак. Томас Темпл / РосПари / Фер употреба

Мајката на Оливија секој пат се грижи Оливија да не ги прескокнува оброците и да ги троши потребните калории за самата да биде здрава. Но, тажниот дел е што на малата Оливија и се даваат апчиња за спиење секоја вечер за да може да се одмори. Покрај тоа, тие прават неделни медицински прегледи за да проверат дали таа нема внатрешни повреди или болести.

Следејќи ги советите на лекарите, родителите на Оливија продолжуваат да ја воспитуваат како другите деца. Ја испраќаат на училиште. Дури, покрај сите неволји, таа е позната како брилијантна ученичка во училиште. Таа е добра и во спортови и игри. Сепак, единствениот проблем е што Оливија станува крајно лута кога некој ја пика или понижува. Потоа, таа се обидува да им наштети со нешто или со сила да ја удри со глава по theидот.

Родителите на Оливија закажаа состаноци со голем број психолози и психијатри за овој проблем, но тие не можеа да сторат ништо во врска со тоа. Според нив, ова се симптоми на структурните проблеми на хромозомот на Оливија.

Вистина е дека телото на Оливија има некои неверојатно уникатни карактеристики што ги фасцинираа луѓето од самиот почеток. Но, секој може да почувствува како точно Оливија и нејзиното семејство ги поминуваат деновите во вознемирувачка ситуација.

Згора на тоа, медицинските лица не знаат како да се справат со чудниот случај на Оливија Фарнсворт, или дали може да се третира бидејќи е првиот регистриран случај во историјата.

Од таа причина, нејзината мајка Ники Трепак и семејството одлучија да имаат страница за групно финансирање за да им помогнат да продолжат да го финансираат истражувањето. Таа беше поддржана од групата за поддршка на хромозомски нарушувања Уникатни Планови.


Откако ќе прочитате за Оливија Фарнсворт, прочитајте за Амина Епендиева – девојка од Чеченија на која и се восхитуваат нејзината необична убавина, потоа прочитајте за Наташа Демкина: Дамата со рендген очи!

Оливија Фарнсворт - Девојката со бришење на хромозомот 6