Сите пеперутки еволуирале од антички молци во Северна Америка пред 100 милиони години

Во новото дрво на животот, научниците открија како пеперутките еволуирале и ја зазеле планетата.

Пеперутката е еден од најубавите и најомилените инсекти во светот, но малку се знае од каде потекнуваат и како еволуирале.

Пеперутки 100 милиони години
Распон на крилјата повеќе од 15 см сини Крилја со бел дамки модел. Морфо е род на пеперутки од Централна и Јужна Америка, кој брои околу 80 видови. © Istock/User10095428_393

Неодамна, научниците го реконструираа најголемото дрво на животот на пеперутката досега, кое донесе нови сознанија за потеклото на овие суштества.

Ова истражување покажа дека првите пеперутки еволуирале од антички молци во Северна Америка пред приближно 100 милиони години.

Пангеа, суперконтинентот, се распаѓаше во тоа време, а Северна Америка беше поделена на два дела со морски пат што ги дели Истокот и Западот. Пеперутките потекнуваат од западниот раб на овој континент.

Се проценува дека моментално има 20,000 различни видови пеперутки и можете да ги најдете на секој континент освен на Антарктикот. Иако научниците знаеле кога потекнуваат пеперутките, тие сè уште не биле сигурни за регионот од кој се појавиле и за нивната најрана исхрана.

Научниците, предводени од Акито Кавахара, куратор на Лепидоптера (пеперутки и молци) во Природонаучниот музеј на Флорида, го изградија новото дрво на животот на пеперутката со секвенционирање на 391 ген од преку 2,300 видови пеперутки од 90 земји, што претставува 92% од признатите родови.

Пеперутки 100 милиони години
Пеперутки (Papilionidae; Pieridae): 1a+b) Стариот свет ластовица (Papilio machaon) со гасеница (1а); 2а+б) Ретко ластовица (Iphiclides podalirius) со гасеница (2а); 3а+б) Бела зелка (Pieris brassicae) со гасеница (3а); 4а+б) бел црновен (Aporia crataegi) со гасеница (4а); 5а+б) Мала зелка бела (Pieris rapae) со гасеница (5а). Рачна литографија во боја, објавена во 1881 година. © Istock/ZU_09

Истражувачите собрале податоци од повеќе извори во единствена јавно достапна база на податоци. Тие користеа 11 ретки фосили на пеперутки како стандард за да се уверат дека точките на разгранување на нивното дрво на животот се совпаѓаат со временскиот период на разгранување прикажан од фосилите. „Тоа е најтешкото истражување во кое сум бил дел, и беше потребен огромен напор од луѓето ширум светот за да се заврши“, вели Кавахара.

Наодите, објавени на 15 мај во списанието Природна екологија и еволуција, покажуваат дека пеперутките еволуирале од претходниците на ноќните тревопасни молци пред околу 101.4 милиони години. Ова ги става првите пеперутки во средината на Креда, што ги прави современици на диносаурусите.

Пеперутките еволуирале и се рашириле низ она што сега е Јужна Америка. Некои патувале до Антарктикот, кој во тоа време бил потопло и останал поврзан со Австралија. Тие пристигнаа во најсеверната точка на Австралија кога се разделија двете копнени маси, процес што започна пред околу 85 милиони години.

Пеперутките потоа го преминаа Беринговиот копнен мост, кој првично ги поврзуваше Русија и Северна Америка, и пристигнаа во денешна Русија пред 75-60 милиони години.

Пеперутки 100 милиони години
Дрвото на животот на пеперутките се појавило во Северна Америка пред 100 милиони години. © Кавахара и други / Фер употреба

Тие потоа мигрирале во Југоисточна Азија, Блискиот Исток и Африканскиот рог на Африка. Тие дури стигнаа до Индија, која тогаш беше изолиран остров, пред околу 60 милиони години.

Изненадувачки, ширењето на пеперутките застана на работ на Блискиот Исток 45 милиони години додека на крајот не се прошири во Европа пред околу 45-30 милиони години од необјаснети причини. Според Кавахара, малиот број на видови пеперутки во Европа сега во споредба со другите региони во светот го одразува овој прекин.

Испитувањето на 31,456 записи на растенија домаќини на пеперутки покажа дека првичните пеперутки вечерале на мешунките растенија. Мешунките се распространети во практично секој екосистем, но на мнозинството од нив им недостасуваат моќни заштитни соединенија против хранење инсекти. Научниците веруваат дека овие карактеристики се она што ги држи пеперутките на диета со мешунки милиони години.

Денес, пеперутките јадат растенија од неколку фамилии на растенија, но мнозинството се држат до едно семејство на растенија. Приближно две третини од сите живи видови пасат на едно семејство на растенија, првенствено фамилиите на пченица и мешунки. Изненадувачки, најновиот заеднички предок на мешунките е стар приближно 98 милиони години, што приближно одговара на потеклото на пеперутките.

Како заклучок, најголемото дрво на животот на пеперутката во светот им овозможи на научниците да ја реконструираат фасцинантната еволутивна историја на пеперутките. Неверојатно е да се мисли дека првите пеперутки еволуирале пред 100 милиони години во денешна Централна и Северна Америка.

Студијата ни дава многу информации за еволутивната историја на пеперутките и молците и ни помага подобро да ги разбереме разновидните и убави суштества што ги гледаме како треперат околу нас.

Како што продолжуваме да учиме повеќе за нивната историја и нивните сегашни живеалишта, можеме да работиме на заштита и зачувување на нив за да уживаат идните генерации.