Агарта: Дали оваа подземна цивилизација опишана во античките текстови е реална?

Агарта е неверојатната земја каде што древните Аријци дојдоа за просветлување и каде го добија своето знаење и внатрешна мудрост.

Агарта е легендарен град за кој се вели дека постои под земја на бројни локации низ светот. Многумина веруваат дека тоа е дом на напредната раса на луѓе познати како „агартани“ или „антички“. Во некои верзии на митот, се смета дека овие луѓе се првичните жители на Земјата кои избегале под земја за да избегаат или природна непогода или непријателски површински жители.

Агарта
© pxhere

Агарта понекогаш се нарекува Шамбала, кој е сличен скриен град кој е дом на просветлени жители и заштитен од жестоки ѕверови наречени „долруми“. Во будистичките учења, Шамбала е исто така друго име за северниот индиски свет град Варанаси, кој е еден од најстарите постојано населени градови во светот.

Ако некогаш сте прочитале за Агарта порано, можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека има многу вистински места на Земјата со морничаво слични имиња: Агарти (Ерменија), Агадир (Мароко) и Агар (Русија).

Присуството на такво величествено место изгледа толку бизарно што многу луѓе мислат дека тоа мора да биде некаква фикција. Сепак, постојат многу индикации кои укажуваат дека ова е повеќе од само урбана легенда.

Агарта - мистериозната подземна цивилизација

Постојат бројни приказни низ различни култури за тунели и подземни заедници под површината на Земјата. Римскиот натуралист Плиниј Постариот дури зборувал за оние кои ја избегнале смртта на Атлантида бегајќи во сржта на Земјата.

Додека овој подземен свет има многу имиња, Агарта (или Агарти) е место каде што сите четири страни на светот се поврзани со патеки и тунели. Некои верници на Агарта дури тврдат дека постои друг свет под нас и служи за противтежа на нашата енергија.

Додека живееме во состојба на зголемени емоции, насилство и над-највисока идеологија, овој свет што ползи под земја е, едноставно кажано, на друга страна. Но, во некои религии, се верува дека Агарта е земја која ползи со демони и чудовишта.

Луѓето кои веруваат во постоењето на Агарта често се нарекуваат „шупливи земји“ поради нивното верување дека некои делови од недостижното внатрешно јадро на Земјата е всушност просперитетна цивилизација, а не цврста железна топка како што веруваат научниците.

Карта на шуплива земја од Макс Фајфилд
Картата на шупливата земја од Макс Фајфилд © Том Вигли | Фликр (CC BY-NC-SA 2.0)

Тие веруваат дека има таен влез во Агарта кој е скриен во пустината Гоби. Се вели дека самите Агартанци го изградиле овој влез со толку напредна технологија што луѓето на површината нема да можат да го детектираат.

Во Агарта има неколку градови, главниот град е Шамбала. Во средината има зачадено „централно сонце“ кое обезбедува светлина и живот на Агартанците. Францускиот окултист Alexandre Saint-Yves d'Alveydre тврдеше дека потенцијалот на овој свет може да се отклучи само „кога анархијата на нашиот свет ќе се замени со синархија“ (хармонично владеење).

Мистериозна сателитска снимка објавена од ESSA

Шуплива земја
Сателитската слика ESSA-7 покажува огромна дупка на северниот пол © Public Domain

Во 1970 година, Управата за научна служба за животна средина на Соединетите држави (ESSA) објави сателитски снимки од Северниот пол, каде што една слика покажа совршена заоблена дупка над Арктикот. Ова ги поттикна теоретичарите на заговор да веруваат во постоењето на подземни цивилизации. Подземниот свет понекогаш се поврзува со „Агарта“.

Агарта во сметките на адмиралот Ричард Евелин Бирд

Ричард Евелин Бирд Јуниор во авионска јакна, 1920-ти
Ричард Евелин Бирд Јуниор во јакна за летање, 1920-ти © Извор на слика: Викимедија комонс (јавен домен)

Адмиралот Ричард Евелин Бирд наводно ја напишал својата средба со изгубена цивилизација за време на експедиција на Северниот и Јужниот Пол. Според неговиот таен влез, тој ја запознал античката раса под земја и бил сведок на огромна база со животни и растенија за кои претходно се мислело дека се исчезнати. Животните што ги видел вклучувале суштества слични на мамут.

Според наводниот запис во дневникот напишан за време на неговиот поларен лет, Бирд наишол на топла, бујна клима со суштества слични на мамути и древна човечка раса која живеела на Земјата.

Неговиот авион беше управуван во воздух и слета за него од луѓе во центарот на Земјата кои го пресретнаа неговиот авион со авиони во форма на чинија. По слетувањето, тој го сретнале емисари на цивилизацијата за која многумина претпоставуваат дека е митската Агарта. Овие наводни Агартанци ја изразија својата загриженост за употребата на атомски бомби од страна на човештвото за време на Втората светска војна и го вработија Бирд како нивен амбасадор за да се вратат во американската влада и да ги пренесат своите чувства.

Тој истакна дека му било наредено да молчи за она што го видел за време на задачата на Арктикот од страна на владата. Адмиралот Бирд напиша во својот дневник на 11 март 1947 година:

„Само што присуствував на состанокот на персоналот во Пентагон. Целосно го кажав моето откритие и пораката од Господарот. Сè е уредно евидентирано. Претседателот е советуван. Сега сум приведен неколку часа (поточно шест часа, триесет и девет минути.) Ме интервјуираат интензивно врвните безбедносни сили и медицинскиот тим. Тоа беше тешко искушение!!!! Јас сум ставен под строга контрола преку одредбите за национална безбедност на овие Соединети Американски Држави. Наредено ми е да молчам за сето она што го научив, во име на човештвото!!! Неверојатно! Се потсетувам дека сум војник и морам да ги почитувам наредбите“.

Впечатливото прашање во врска со валидноста на овој запис во дневникот е тоа што е датиран февруари-март 1947 година. Ако се верува дека оваа приказна го опфаќа инаугуративниот лет на Бирд над Северниот Пол, тогаш треба само да се погледне вистинскиот датум кога тој го постигнал ова. подвиг повеќе од 20 години порано на 9 мај 1926 година.

Всушност, по понатамошна проверка, се чини дека Бирд веројатно не стигнал до Северниот Пол и наместо тоа ги фабрикувал своите записи за навигација, ловејќи кредит од друг тим кој всушност го поставил рекордот неколку дена подоцна.

Но, она што го прави овој запис толку интригантен е тоа што, ако е реален, дали е потенцијално погрешно протолкуван од подоцнежна мисија на Антарктикот? Дали всушност се однесува на озлогласената „Операција скок во височина“?

Висок скок беше една од најголемите операции некогаш спроведени на Антарктикот со преку 4,000 мажи испратени да учат, мапираат и престојуваат на континентот осум месеци. Експедицијата вклучуваше 13 бродови за поддршка на морнарицата, носач на авиони, хеликоптери, летечки чамци и низа повеќе традиционални авиони.

Оваа експедиција, како и последователната „Операција длабоко замрзнување“ осум години подоцна, воспоставија американско воено присуство на Антарктикот, што денес е забрането. Па, зошто, точно, имаше толку брзање да се олесни оваа окупација?

Врските на нацистите со Агарта!

Има доволно докази дека нацистите потрошиле многу ресурси барајќи ја Агарта како последно средство за Хитлер да избега во случај на страшна вонредна состојба, што донекаде ги гарантира овие заговори. Всушност, најчестиот дијаграм на Агарта бил нацртан од германски научник во 1935 година.

Дали Агарта била поврзана со античките култури?

Агарта портал во пеколот
© Shutterstock

Скоро секоја древна култура има приказна или алузија на внатрешните области на Земјата, како и цивилизации или луѓе во центарот на Земјата. Постојат поблиски прикази на Агарта опишани од некои култури со сродни градови и патеки за да се стигне таму.

Во тибетскиот будизам, постои тајниот, мистичен град Шамбала сместен некаде длабоко на Хималаите што многумина го бараа, вклучувајќи го и рускиот мистик Николас Рерих, иако никој не е познат дека го нашол. Некои веруваат дека Шамбала потенцијално може да биде поврзана со Агарта.

Пресечен цртеж на планетата Земја што го прикажува „Внатрешниот свет“ на Аттавабар, од научно-фантастичниот роман на Вилијам Р. Бредшо од 1892 година „Божицата на Атватабар“
Пресечен цртеж на планетата Земја што го прикажува „Внатрешниот свет“ на Атватабар, од научно-фантастичниот роман на Вилијам Р. Бредшо од 1892 година, Божицата на Атватабар © Wikimedia Commons

Во хинду и келтско учење - за кои некои веруваат дека споделувале древна врска преку изгубен преддилувски град - постојат пештери и подземни влезови во подземните светови. Некои ја поврзаа хиндуската земја Аријаварта, или „живеалиштето на одличните“, земја со која владееше натната раса илјадници години пред големата војна што беше изведена во Махабхарата.

Многумина веруваат дека оваа древна раса е од иста лоза како и древните цивилизации од Атлантида, Лемурија и Му кои биле збришани од војна и катаклизмични настани, носејќи ги под земја до Агарта.

Постои уште еден подземен свет во Хинду Махабхарата познат како „Патала“ на кој другите укажуваат, бидејќи споделува многу сличности со приказите на подземниот свет, иако се вели дека тие се во војна со Агартанците.

Патала е седмиот слој на подземниот свет во хиндуистичките списи и е управуван од „нагите“, а полу-човечки, полу-рептилски видови кои се прикажани со накит качулки кои го осветлуваат нивното царство. Нага е високо напредна трка со врвна технологија. Повремено се вели дека киднапираат, мачат и убиваат луѓе, иако други извештаи ги наведуваат дека имаат позитивно влијание врз настаните на Земјата.

Завршни зборови

Што е Агарта? Ова прашање го поставуваат многу луѓе низ годините и постојат многу различни теории за оваа мистериозна, подземна цивилизација. Повеќето од нив имаат врска со филозофијата на Њу Ејџ и се фокусираат на духовните концепти и единството. Но, што ако е реално?

Агарта е земја што архаичните текстови ја прикажуваат како последно почивалиште на душите на оние кои направиле големи гревови. Текстовите ја опишуваат како земја во која живеат боговите, каде што се вели дека „лекарите на душата“ ја штитат оваа земја од демоните. Ова е исто така земјата каде што древните Аријци дојдоа за просветлување и каде што го добија своето „знаење“. Се вели дека тоа е местото каде што може да се најде внатрешната мудрост на древните.

Агартанците се луѓе кои го посветиле својот живот на учење на тајните на Универзумот и кои можат да ни помогнат да ги решиме нашите лични проблеми и да најдеме внатрешен мир и хармонија. За да се стигне до местото на светлината, се вели дека патеката е многу долга, тешка и скапа. Оттука, многу луѓе избираат да останат во светот со кој се запознаени додека ја постигнуваат оваа цел.

Можеби никогаш нема да знаеме сè за Агарта, но има секако индикации што нè наведува да веруваме дека мистериозната цивилизација на Агарта можеби не е целосно измислена.