Фосилизирани скелети на лилјаци стари 52 милиони години откриваат нови видови и сознанија за еволуцијата на лилјаците

Два скелети од лилјаци стари 52 милиони, откриени во древно езерско корито во Вајоминг се најстарите фосили на лилјаци некогаш пронајдени - и тие откриваат нов вид.

Светот на палеонтологијата отсекогаш бил фасцинантен, исполнет со откритија на праисториски суштества кои некогаш талкале на нашата планета. Неодамна, истражувачите открија неверојатно откритие - колекција од фосилизирани скелети на лилјаци стари 52 милиони години. Лилјаците се фасцинантни суштества кои со векови ја заробуваат имагинацијата на луѓето. Овие суштества се господари на ноќното небо, без напор летаат низ воздухот во потрага по плен користејќи ги нивните уникатни способности за ехолокација. Овие скелети дадоа вредни сознанија за еволуцијата на лилјаците и дури открија постоење на нов вид. Откритието е значаен чекор напред во нашето разбирање на овие неверојатни суштества и нивната еволутивна историја.

Фотографија на еден од двата новоопишани скелети на лилјаци кои го претставуваат Icaronycteris gunnelli. Овој примерок, холотипот, сега се наоѓа во истражувачките збирки на Американскиот музеј за природна историја.
Фотографија на еден од двата новоопишани скелети на лилјаци кои претставуваат Icaronycteris gunnelli. Овој примерок, холотипот, сега се наоѓа во истражувачките збирки на Американскиот музеј за природна историја. © Мик Елисон | AMNH

Научниците го опишаа овој нов вид на примерок од лилјаци како најстарите скелети на лилјаци некогаш пронајдени. Студијата за овој изумрен палеонтолошки примерок, кој живеел во Вајоминг пред околу 52 милиони години, ја поддржува идејата дека лилјаците брзо се диверзифицирале на повеќе континенти во ова време.

Постојат повеќе од 1,460 живи видови на лилјаци кои се наоѓаат во речиси секој дел од светот, со исклучок на поларните региони и неколку оддалечени острови. Во формацијата Зелена река во Вајоминг - извонредно наоѓалиште на фосили од раниот еоцен - научниците открија над 30 фосили на лилјаци во последните 60 години, но досега се сметаше дека сите тие ги претставуваат истите два вида.

Скелет на паратип на Icaronycteris gunnelli
Скелет на паратип на Icaronycteris gunnelliНа © PLoS One / Јавен домен

„Еоценските лилјаци се познати од формирањето на Грин Ривер уште од 1960-тите. Но, интересно, повеќето примероци што излегле од таа формација беа идентификувани како еден вид, Icaronycteris index, до пред околу 20 години, кога беше откриен втор вид лилјаци кој припаѓа на друг род“, рече коавторот на студијата Ненси Симонс. , одговорен куратор на Одделот за мамологија на музејот, кој помогна да се опише тој втор вид во 2008 година. „Секогаш се сомневав дека таму мора да има уште повеќе видови“.

Во последниве години, научниците од Центарот за биодиверзитет натуралис почнаа внимателно да го разгледуваат индексот Icaronycteris со собирање мерења и други податоци од музејски примероци.

„Палеонтолозите собраа толку многу лилјаци кои беа идентификувани како индекс на Icaronycteris, и се прашувавме дали навистина има повеќе видови меѓу овие примероци“, рече Тим Ритберген, еволутивен биолог во Naturalis. „Потоа дознавме за нов скелет кој ни го сврти вниманието“.

Исклучително добро сочуваниот скелет беше собран од приватен колекционер во 2017 година и купен од Музејот. Кога истражувачите го споредиле фосилот со експанзивната база на податоци на Ритберген, тој јасно се истакнал како нов вид. Вториот фосилен скелет откриен во истиот каменолом во 1994 година и во збирките на Кралскиот музеј Онтарио, исто така, беше идентификуван како овој нов вид. Истражувачите на овие фосили им го дадоа името на видот „Icaronycteris gunnelli“ во чест на Грег Ганел, палеонтолог од Универзитетот Дјук, кој почина во 2017 година и даде голем придонес во разбирањето на фосилните лилјаци и еволуцијата.

Овде се прикажани визуелизации на КТ на Icaronycteris gunnelli, вклучувајќи ги следните погледи: А) вентрален поглед на черепот; Б) лабијален поглед на десниот заб; В) Скелет со дорзален поглед; Г) Оклузален поглед на десната максила.
КТ визуелизации на Icaronycteris gunnelli, вклучувајќи ги следните погледи: А) вентрален поглед на черепот; Б) лабијален поглед на десниот заб; В) Скелет со дорзален поглед; Г) Оклузален поглед на десната максила. © POLS ONE

Според истражувачите, новооткриените Icaronycteris gunnelli беше многу мал, тежеше само околу 25 грама, што е еквивалентно на пет џамлии. И покрај неговата мала големина, тој веќе ја развил способноста за летање и веројатно можел да користи ехолокација. Лилјакот најверојатно живеел на дрвјата околу езерото и ловел инсекти летајќи над водата.

Метју Џонс, истражувач во областа на палеонтологијата на Државниот универзитет во Аризона и еден од авторите на студијата, сугерира дека лилјаците се потомци на ситни цицачи што јадат инсекти и живееле на дрвја. Сепак, идентификацијата на точните мали видови цицачи поврзани со лилјаците е предизвик поради постоењето на бројни различни типови. Покрај тоа, повеќето од овие видови цицачи се познати само преку ограничени наоди на нивните заби и вилици.

Фосилните езерски наоѓалишта на Формацијата Зелена Река експертите ги сметаат за извонредни бидејќи варовничките слоеви тенки како хартија биле формирани под уникатни услови кои ефективно го зачувале сето она што потонало на дното на езерото.

Неидентификувана птица од формацијата Зелена Река со зачувани пердуви
Неидентификувана птица од формацијата Зелена Река со зачувани пердуви. © Заедничката Ризница

Скелетите пронајдени во Вајоминг покажаа дека припаѓаат на раната еоценска епоха. Во тоа време, температурата на Земјата стануваше потопла, а животните, инсектите и растенијата брзо се шират и диверзифицираа. Лилјаците откриени во Фосилното Езеро се слични на лилјаците што ги имаме денес, со долги прсти кои се користат за држење на нивните крилја.

Неодамна пронајдените фосили на лилјаци имаат многу заедничко со модерните лилјаци, но имаат и некои карактеристични карактеристики. Една од овие разлики е тоа што новооткриените коски на лилјаците, особено во нивните задни екстремитети, се многу посилни и поцврсти. Објасни Ритберген, водечкиот истражувач на студијата.

Во модерните времиња, лилјаците генерално имаат тенки и лесни коски кои им помагаат во нивните летачки способности. Сепак, неодамна откриениот вид лилјаци поседува подебели задни екстремитети, што потенцијално сугерира дека тие наследиле особини од нивните предци. Ова имплицира дека овие лилјаци имале посилни нозе за да се качуваат на дрвја.

Понатаму, новооткриениот вид лилјаци имал канџа на показалецот покрај палецот. Повеќето лилјаци денес имаат само канџа на палецот што им помага да висат наопаку додека спијат. Оваа нова информација сугерира дека лилјаците од овој период би можеле да бидат последната фаза од трансформацијата од планинари во стручни летачи.


Студијата првично беше објавена во списанието PLoS One. 12 април 2023 година.