Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите

Можеби една од најизненадувачките мистерии што сè уште го опкружуваат семејството на кралот Тутанкамон е идентитетот на неговата мајка. Таа никогаш не е спомната во натпис и, иако гробницата на фараонот е исполнета со илјадници и илјадници лични предмети, ниту еден артефакт не го наведува нејзиното име.

Како страствен ентузијаст за историја, отсекогаш сум бил фасциниран од древната египетска цивилизација и нејзиното богато културно наследство. Еден од најинтригантните аспекти на оваа цивилизација е Долината на кралевите, која служела како последно место за одмор за многу фараони и нивните сопружници. Меѓу многуте гробници во оваа долина, Tomb KV35 се издвојува по својот загадочен станар, помладата дама. Во оваа статија, ќе ја истражам историјата, мистеријата и значењето на гробницата KV35 и неговите артефакти, како и архитектонскиот дизајн, ископувањето и процесот на реставрација на оваа единствена гробница.

Долината на кралевите

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 1
Храмот на кралицата Хатшепсут стои на западниот брег на Нил во близина на долината на кралевите во Луксор. © iStock

Долината на кралевите се наоѓа на западниот брег на реката Нил во Луксор, Египет. Служело како место за погребување на фараоните од периодот на Новото кралство (околу 1550-1070 пр.н.е.) и нивните сопружници, како и на некои од високите функционери на кралскиот двор. Долината содржи над 60 гробници, од кои повеќето се откриени во 19 и почетокот на 20 век. Гробниците се разликуваат по големина и сложеност, од едноставни јами до елаборирани повеќекоморни структури украсени со шарени слики и сложени резби.

Историја на гробницата KV35 и неговото откривање

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 2
Внатре во гробницата KV35. Станува збор за гробницата на фараонот Аменхотеп II која се наоѓа во Долината на кралевите во Луксор, Египет. Подоцна се користел како кеш за други кралски мумии. Откриен е од Виктор Лорет во март 1898 година. © Заедничката Ризница

Гробот KV35, познат и како Гробот на Аменхотеп II, бил откриен од Виктор Лорет во 1898 година. Лоре, француски археолог, ископувал во Долината на кралевите од 1895 година и веќе открил неколку гробници, вклучувајќи ги и оние на Аменхотеп III и Тутанкамон. Кога првпат влегол во гробницата KV35, Лорет открил дека бил ограбен во антиката и дека повеќето од неговата содржина недостасувале. Сепак, тој пронашол фрагменти од дрвен ковчег и мумија, која ја идентификувал како онаа на Аменхотеп II.

Мистеријата на помладата дама

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 3
Мумијата на помладата дама, исто така, ја доби ознаката KV35YL („YL“ за „Помлада дама“) и 61072, а моментално престојува во Египетскиот музеј во Каиро. © Wikimedia Commons

Во 1901 година, друг француски археолог, Жорж Дареси, открил складиште со мумии во гробницата на Аменхотеп II. Меѓу овие мумии беше и една која беше идентификувана како „Помладата дама“, жена со непознат идентитет која била погребана со Аменхотеп II. Беше откриено дека помладата дама има карактеристичен ДНК профил што ја поврзува со мумијата на Тутанкамон, што доведе до шпекулации дека можеби била неговата мајка и ќерка на фараонот Аменхотеп III и неговата голема кралска сопруга Тије - најверојатно е Небета. или бекетатен. Сепак, нејзиниот вистински идентитет останува мистерија до ден-денес.

Од друга страна, раните шпекулации дека оваа мумија биле посмртните останки на Нефертити, или споредната сопруга на Ехнатон, Кија, се тврдеше дека не се точни, бидејќи никаде на ниту една од нив не му е дадена титулата „сестра на кралот“ или „ќерка на кралот“. Можноста помладата дама да биде Ситамун, Изида или Хенуттанеб се смета за неверојатна, бидејќи тие биле големи кралски сопруги на нивниот татко, Аменхотеп III, и доколку Ехнатон се оженил со некоја од нив, како големи кралски сопруги, тие би станале главна кралица. на Египет, наместо Нефертити.

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 4
Релјеф од варовник кој веројатно бил дел од семејниот богослужбен олтар. Ехнатон го држи својот првороден Меритатен и, пред двајцата, Нефертити ја држи Мекетатон, нејзината втора ќерка (која починала прерано), во скутот. На нејзиното лево рамо е Анјесенпатон нејзината трета ќерка, која подоцна ќе се омажи за Тутанкамон. © Wikimedia Commons

Значењето на артефактите пронајдени во гробницата KV35

И покрај тоа што бил ограбен во антиката, гробницата KV35 дала неколку важни артефакти кои фрлаат светлина врз погребните практики и верувањата на древните Египќани. Меѓу овие артефакти имало фрагменти од дрвен ковчег, канопичен сандак и голем број шабти (погребни фигурини). Фрагментите од ковчегот беа украсени со сцени од Книгата на мртвите, збирка на магии и баења наменети да го водат покојникот низ задгробниот живот. Канопичниот сандак ги содржел внатрешните органи на Аменхотеп II, кои биле отстранети за време на процесот на мумификација и сочувани во четири канопични тегли. Шабтиите биле наменети да служат како слуги на покојникот во задгробниот живот и често биле испишувани со магии и молитви.

Архитектонскиот дизајн на Tomb KV35

Гробницата KV35 има комплексен архитектонски дизајн кој ја одразува важноста на неговиот станар, Аменхотеп II. Гробницата се состои од низа ходници и комори, вклучувајќи сала со столбови, погребна комора и неколку странични комори. Ѕидовите и таваните на овие соби се украсени со шарени слики и резби кои прикажуваат сцени од Книгата на мртвите и други погребни текстови. На гробницата има и добро сочуван саркофаг направен од црвен кварцит, кој требало да ја смести мумијата на Аменхотеп II.

Процесот на ископување и реставрација на гробницата KV35

По неговото откривање од страна на Виктор Лорет, гробницата KV35 била опширно ископана и проучувана од голем број археолози и египтолози. Во почетокот на 20 век, гробницата била посетена од неколку истакнати личности, меѓу кои и Хауард Картер, кој подоцна ќе ја открие гробницата на Тутанкамон. Во 1990-тите, гробницата беше подложена на голем проект за реставрација кој вклучуваше поставување на нови системи за осветлување и вентилација, како и поправка на оштетените ѕидови и тавани.

Посета на гробницата KV35 и долината на кралевите

Денес, Tomb KV35 е отворен за посетители како дел од локацијата долина на кралевите. Посетителите можат да ја истражат гробницата и да го видат добро сочуваниот саркофаг на Аменхотеп II, како и шарените слики и резби што ги красат неговите ѕидови и тавани. Долината на кралевите е популарна туристичка дестинација и може да се посети како дел од тура со водич или самостојно. Посетителите треба да бидат свесни дека не е дозволено фотографирање внатре во гробниците и дека некои од гробниците може да бидат затворени заради реставрација или конзервација.

Други значајни гробници во Долината на кралевите

Истражување на гробот KV35: Домот на енигматичната помлада дама во долината на кралевите 5
Долина на кралевите, Луксор, Египет: Гробницата на Рамзес V и Рамзес VI е позната и како КВ9. Гробницата KV9 првично била изградена од фараонот Рамзес V. Тој бил погребан овде, но неговиот вујко, Рамзес VI, подоцна повторно ја искористил гробницата како своја. Гробницата има некои од најразновидните украси во Долината на кралевите. Неговиот распоред се состои од долг коридор, поделен со пиластри на неколку делови, што води до столбна сала, од која втор долг коридор се спушта до погребната комора. © iStock

Покрај гробот KV35, Долината на кралевите содржи многу други значајни гробници, вклучувајќи ги и гробот на Тутанкамон, гробот на Рамзес VI и гробот на Сети I. Овие гробници се познати по нивните елаборирани украси, сложени резби и добро - зачувани мумии. Посетителите на Долината на кралевите можат да ги истражуваат овие гробници и да научат за животите и верувањата на древните Египќани.

Конзерваторски напори за зачувување на Долината на кралевите

Долината на кралевите е кревка и ранлива локација која бара постојани напори за зачувување и зачувување. Во последниве години, постои загриженост за влијанието на туризмот врз гробниците и нивната содржина, како и ризикот од оштетување од природни фактори како што се ерозија и поплави. За да се решат овие проблеми, египетската влада и меѓународните организации спроведоа голем број програми за зачувување и зачувување, вклучително и инсталирање на нови системи за осветлување и вентилација, развој на одржливи туристички практики и создавање база на податоци за следење на состојбата на гробници.

Заклучок

Како заклучок, Tomb KV35 е фасцинантна и загадочна гробница која нуди увид во погребните практики и верувања на древните Египќани. Нејзиниот станар, помладата дама, останува мистерија до ден-денес, но артефактите и украсите пронајдени во гробницата даваат вредни увиди во културата и историјата на оваа древна цивилизација. Долината на кралевите е извонредна локација која продолжува да ја заробува имагинацијата на посетителите од целиот свет, а нејзините тековни напори за зачувување и зачувување гарантираат дека идните генерации ќе уживаат во неа.