Откриени илјадници мумифицирани глави овни во храмот на Рамезес II во Египет!

Археолошка мисија предводена од Универзитетот во Јорк открила 2,000 глави на овни во храмот Рамезес II во Абидос, Египет.

Американска археолошка мисија направи чудесно откритие во областа на храмот на кралот Рамзес II во Абидос, Египет. Тимот откопа преку 2,000 мумифицирани и распаднати глави на овни кои датираат од времето на Птоломеј, за кои се смета дека се заветни приноси на фараонот. Ова укажува на продолжување на осветувањето на Рамзес II до 1000 години по неговата смрт. Покрај ова извонредно откритие, тимот откри и многу постара палатска структура, која датира приближно 4,000 години.

Поглед на околу 2,000 мумифицирани глави на овни откриени за време на работата на ископување извршена од американска мисија од Универзитетот во Њујорк - Институт за проучување на античкиот свет (ISAW) во храмот на Рамзес II во Абидос, гувернерот Сохаг, Египет.
Поглед на околу 2,000 мумифицирани глави на овни откриени за време на работата на ископување извршена од американска мисија од Универзитетот во Њујорк - Институт за проучување на античкиот свет (ISAW) во храмот на Рамзес II во Абидос, гувернерот Сохаг, Египет. © Египетското Министерство за антиквитети | преку Фејсбук

Според шефот на мисијата, д-р Самех Искандар, мумифицираните глави на овни откриени во храмот на Рамзес II датираат од периодот на Птолемеј, кој се протега од 332 година пред нашата ера до 30 година од нашата ера. Нивното откритие во храмот е значајно, бидејќи сугерира дека почитта кон Рамзес II продолжила и до 1000 години по неговата смрт.

Изјавата дадена од д-р Мустафа Вазири, генерален секретар на Врховниот совет за археологија, откри дека мисијата открила и голем број други мумифицирани животни во близина на главите на овните, вклучувајќи кози, кучиња, диви кози, крави, елени и ној. , пронајден во новооткриена магацинска просторија во северната област на храмот.

Една од мумифицираните глави на овен откриена за време на ископувањето.
Една од мумифицираните глави на овен откриена за време на ископувањето. © Египетското Министерство за антиквитети | преку Фејсбук

Во древниот Египет, овенот бил важен симбол на моќ и плодност и бил поврзан со неколку божества, вклучувајќи го и богот со глава на овен, Кнум. Кнум се сметал за бог на изворот на Нил и се верувало дека ги создал луѓето на грнчарско тркало користејќи глина од Нил. Тој исто така бил поврзан со плодноста, создавањето и повторното раѓање.

Хнум често бил прикажуван со тело на човек и глава на овен, а тој бил обожуван во храмовите низ Египет. Овенот се сметал за свето животно и често бил мумифициран, или како жртва на боговите или како симбол на моќ и плодност. Важноста на богот на овенот во древната египетска култура се рефлектира во нивната уметност, религија и митологија.

Археолозите во минатото направиле значајни откритија во врска со мумифицираните овни во Египет. Во 2009 година, во комплексот на храмот Карнак во Луксор беше откриена гробница со 50 мумифицирани овни, додека во 2014 година, на античките гробишта во Абидос беше пронајден мумифициран овен со позлатени рогови и сложена јака. Сепак, неодамнешното откритие на над 2,000 глави овни е убедливо најголемото од ваков вид во Египет. Многу од овие глави биле украсени, што укажува дека тие биле користени како дарови.

Покрај мумифицираните глави, археолошкиот тим од Институтот за проучување на античкиот свет на Универзитетот во Њујорк, откри и голема дворец структура од Шестата династија со карактеристичен и уникатен архитектонски дизајн, вклучувајќи ѕидови дебели пет метри. Археолозите посочија дека оваа градба ќе доведе до реевалуација на активностите и архитектурата на Абидос во оваа ера, како и природата на активностите што се случиле пред Рамзес II да го основа својот храм.

Поглед на дворбената структура од шестата династија пронајдена во храмот на Рамзес II.
Поглед на дворбената структура од шестата династија пронајдена во храмот на Рамзес II. © Египетското Министерство за антиквитети | преку Фејсбук

Мисијата, исто така, успеа да открие делови од северниот ѕид што го опкружува Храмот Рамзес II, што додава нови информации во разбирањето на научниците за локацијата откако е откриена пред повеќе од 150 години.

Пронајдоа и делови од статуи, остатоци од древни дрвја, облека и кожни чевли. Тимот ќе продолжи со ископување на локацијата за да открие повеќе за историјата на оваа локација и да го проучува и документира она што е откриено во текот на тековната сезона на ископувања. Откритието дава вредни сознанија за историјата на храмот на кралот Рамзес II и околината, фрлајќи ново светло на археолошкото и историското значење на храмот.