Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа

Во Библијата, се вели дека кога реката Еуфрат ќе се исуши, тогаш огромни работи се на хоризонтот, можеби дури и претскажување на Второто доаѓање на Исус Христос и занесот.

Луѓето ширум светот отсекогаш биле фасцинирани од античките цивилизации кои некогаш напредувале во Месопотамија, земјата помеѓу реките Тигар и Еуфрат. Месопотамија, позната и како лулка на цивилизацијата, е регион кој бил населен илјадници години и има богато културно и историско наследство. Една од најзначајните карактеристики на овој регион е реката Еуфрат, која одигра клучна улога во развојот на месопотамиската цивилизација.

Реката Еуфрат пресуши откри антички места
Древниот замок Румкале, познат и како Урумгала, на реката Еуфрат, кој се наоѓа во провинцијата Газиантеп и 50 километри западно од Шанлиурфа. Нејзината стратешка локација веќе им била позната на Асирците, иако сегашната структура е главно хеленистичко и римско потекло. © AdobeStock

Значењето на реката Еуфрат во Месопотамија

Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа 1
Градот Вавилон се наоѓал на околу 50 милји јужно од Багдад покрај реката Еуфрат во денешен Ирак. Основана е околу 2300 п.н.е од древните луѓе од јужна Месопотамија кои зборуваат акадски. © iStock

Реката Еуфрат е една од двете главни реки во Месопотамија, а другата е реката Тигар. Заедно, овие реки го одржуваат човечкиот живот во регионот со милениуми. Реката Еуфрат е долга приближно 1,740 милји и тече низ Турција, Сирија и Ирак пред да се испразни во Персискиот Залив. Обезбедуваше постојан извор на вода за наводнување, што овозможи развој на земјоделството и раст на градовите.

Реката Еуфрат, исто така, одиграла клучна улога во месопотамиската религија и митологија. Во античка Месопотамија, реката се сметала за свет ентитет и во нејзина чест се изведувале многу религиозни ритуали. Реката честопати била персонифицирана како бог и имало многу митови околу нејзиното создавање и значење.

Пресушувањето на реката Еуфрат

Реката Еуфрат пресуши
Еуфрат со децении губи вода. © Џон Врфорд/AdobeStock

Според едно пророштво во Библијата, значајни настани, вклучувајќи го и Второто доаѓање на Исус Христос и занесот, може да се случат кога реката Еуфрат ќе престане да тече. Откровение 16:12 гласи: „Шестиот ангел го излеа својот сад на големата река Еуфрат и нејзината вода се исуши за да им го подготви патот на царевите од исток“.

Со потекло од Турција, Еуфрат тече низ Сирија и Ирак за да се приклучи на Тигар во Шат ал-Араб, кој се влева во Персискиот Залив. Но, во последниве години, системот на реката Тигар-Еуфрат пресушува, предизвикувајќи загриженост кај научниците, историчарите и луѓето што живеат покрај нејзините брегови.

Протокот на реката е значително намален, а на места и целосно пресуши. Ова има големо влијание врз луѓето од денешна Месопотамија, кои се потпираат на реката за својот опстанок со илјадници години.

Владиниот извештај во 2021 година предупреди дека реките би можеле да пресушат до 2040 година. Намалувањето на протокот на вода првенствено се должи на климатските промени, кои предизвикаа намалување на врнежите и зголемување на температурата. За пресушување на реката придонесе и изградбата на брани и други проекти за управување со вода.

Двојните сателити на НАСА за обновување на гравитацијата и климатски експеримент (GRACE) собраа слики од оваа област во 2013 година и открија дека сливовите на реките Тигар и Еуфрат изгубиле 144 кубни километри (34 кубни милји) слатка вода од 2003 година.

Дополнително, податоците на GRACE покажуваат алармантна стапка на намалување на вкупното складирање на вода во сливовите на реките Тигар и Еуфрат, кои во моментов имаат втора најбрза стапка на загуба на подземните води на Земјата, по Индија.

Стапката беше особено впечатлива по сушата во 2007 година. Во меѓувреме, побарувачката за слатка вода продолжува да расте, а регионот не го координира управувањето со водите поради различните толкувања на меѓународните закони.

Влијанието на пресушувањето на реката Еуфрат врз луѓето во регионот

Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа 2
Од нивните извори и горните текови во планините на источна Турција, реките се спуштаат низ долините и клисурите до висорамнините на Сирија и северен Ирак, а потоа до алувијалната рамнина на централен Ирак. Регионот има историско значење како дел од регионот на плодната полумесечина, во кој првпат се појавила месопотамиската цивилизација. © iStock

Исушувањето на реката Еуфрат имаше значително влијание врз луѓето низ Турција, Сирија и Ирак. Земјоделството, кое беше главен извор на егзистенција за многу луѓе во регионот, беше сериозно погодено. Недостигот на вода им отежна на земјоделците да ги наводнуваат посевите, што доведе до помали приноси и економски тешкотии.

Намалувањето на протокот на вода се одрази и на достапноста на вода за пиење. Многу луѓе во регионот сега мораат да се потпрат на вода што не е безбедна за потрошувачка, што доведува до зголемување на болестите што се пренесуваат преку вода, како што се дијареа, сипаници, сипаници, тифусна треска, колера итн. Да речеме, тотален колапс на речниот систем би значело катастрофа за регионот.

Исушувањето на реката Еуфрат, исто така, имаше културно влијание врз луѓето од историската земја. Многу од античките локалитети и артефакти во регионот се наоѓаат покрај бреговите на реката. Пресушувањето на реката им го отежна пристапот на археолозите до овие локалитети и ги доведе во опасност од оштетување и уништување.

Новите археолошки откритија направени поради пресушувањето на реката Еуфрат

Пресушувањето на реката Еуфрат, исто така, доведе до некои неочекувани откритија. Со намалувањето на нивото на водата во реката, откриени се археолошки локалитети кои претходно биле под вода. Ова им овозможи на археолозите да пристапат до овие локалитети и да направат нови откритија за месопотамиската цивилизација.

Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа 3
Три слоја на историскиот замок Хастек, кој беше поплавен кога браната Кебан во областа Агин во Елазиг во 1974 година почна да држи вода, беа изложени во 2022 година кога водите се повлекоа поради сушата. Постојат големи простории за употреба во замокот, област на храмот и делови што личат на гробница од карпи, како и битки што се користат како осветлување, вентилација или место за одбрана во галериите. © Хабер7

Едно од најзначајните откритија направени поради пресушувањето на реката Еуфрат е античкиот град Дура-Европос. Овој град, кој бил основан во третиот век п.н.е., бил главен центар на хеленистичката култура и подоцна бил окупиран од Партите и Римјаните. Градот бил напуштен во третиот век од нашата ера, а подоцна бил затрупан со песок и тиња од реката. Кога реката пресушела, градот бил откриен, а археолозите успеале да откријат многу од неговите богатства.

Градот Анах во гувернерот Анбар, западен Ирак, беше сведок на појавата на археолошки локалитети по падот на нивото на водата на реката Еуфрат, вклучувајќи затвори и гробници на кралството „Телбес“, кои датираат од претхристијанската ера. . © www.aljazeera.net
Градот Анах во провинцијата Анбар, западен Ирак, беше сведок на појавата на археолошки локалитети по падот на нивото на водата на реката Еуфрат, вклучувајќи затвори и гробници на кралството „Телбес“, кои датираат од претхристијанската ера . © www.aljazeera.net

Исушената река откри и древен тунел кој води до подземјето со многу совршена градежна структура, а има дури и скали кои се уредно уредени и се недопрени до денес.

Историското значење на Месопотамија

Месопотамија е еден од најзначајните региони во историјата на човештвото. Тоа е родното место на многу од најстарите цивилизации во светот, вклучувајќи ги Сумерите, Акадците, Вавилонците и Асирците. Овие цивилизации дадоа значителен придонес за човечката цивилизација, вклучувајќи го и развојот на пишувањето, правото и религијата.

Многу од најпознатите светски историски личности, вклучувајќи ги Хамураби, Навуходоносор и Гилгамеш, биле поврзани со Месопотамија. Историското значење на регионот го направи популарна дестинација за туристите и научниците.

Влијанието на Месопотамија врз современото општество

Месопотамиската цивилизација имаше големо влијание врз современото општество. Многу од концептите и идеите развиени во Месопотамија, како што се пишувањето, правото и религијата, сè уште се во употреба и денес. Придонесите на регионот за човечката цивилизација го отворија патот за многу од напредоците што ги уживаме денес.

Исушувањето на реката Еуфрат и како резултат на тоа влијание врз цивилизацијата во Месопотамија служат како потсетник за важноста од зачувување на нашето културно и историско наследство. Неопходно е да се преземат чекори за заштита и одржување на античките локалитети и артефакти кои се толку клучни за разбирање на нашето минато.

Теории околу пресушувањето на реката Еуфрат

Реката Еуфрат пресуши за да ги открие тајните на антиката и неизбежната катастрофа 4
Воздушен поглед на браната Биречик и езерото на браната Биречик на реката Еуфрат, Турција. © iStock

Постојат многу теории околу пресушувањето на реката Еуфрат. Некои научници веруваат дека климатските промени се примарна причина, додека други укажуваат на изградба на брани и други проекти за управување со водите. Исто така, постојат теории кои сугерираат дека пресушувањето на реката е резултат на човечки активности, како што се уништувањето на шумите и прекумерното пасење.

Без оглед на причината, јасно е дека пресушувањето на реката Еуфрат има значително влијание врз луѓето од Западна Азија и нивното културно наследство.

Напори за обновување на реката Еуфрат

Во тек се напори да се обнови реката Еуфрат и да се осигура дека таа ќе остане витален ресурс за жителите на Месопотамија. Овие напори вклучуваат изградба на нови брани и проекти за управување со водите дизајнирани да го зголемат протокот на вода и да го намалат влијанието на климатските промени.

Исто така, постојат иницијативи за зачувување и заштита на културното и историското наследство на регионот. Овие иницијативи вклучуваат реставрација на антички локалитети и артефакти и развој на туристичка инфраструктура за промовирање на културното и историското значење на регионот.

Заклучок

Месопотамија е регион со богато културно и историско наследство кое одигра клучна улога во човековата цивилизација. Реката Еуфрат, една од најзначајните карактеристики на регионот, го одржува човечкиот живот во регионот со илјадници години. Пресушувањето на реката имаше големо влијание врз жителите на Месопотамија и нивното културно наследство.

Во тек се напори за обновување на реката Еуфрат и заштита на културното и историското наследство на регионот. Од суштинско значење е да се преземат чекори за зачувување на овие антички локалитети и артефакти, кои служат како врска до нашето минато и даваат вредни сознанија за развојот на човечката цивилизација. Како што одиме напред, од клучно значење е да продолжиме да ја препознаваме важноста од зачувување на нашето културно и историско наследство и да преземеме активности за да се осигураме дека тоа ќе остане недопрено за идните генерации.