Пирги златни табли: енигматично феникиско и етрурско богатство

Златните табли Пирги биле напишани и на феникиски и на етрурски јазик, што претставувало предизвик за научниците кои се обидувале да ги дешифрираат натписите.

Скриено во античките урнатини на Пирги, мало крајбрежно гратче во Италија, се наоѓа богатството што со векови ги збунувало археолозите и историчарите - златните таблички Пирги. Овие енигматични артефакти, направени од чисто злато и покриени со натписи напишани и на феникиски и на етрурски, се едни од најзначајните откритија во историјата на древните медитерански цивилизации.

Златни таблети Пирги: Загадочно феникиско и етрурско богатство 1
Цивита ди Банореџо е оддалечено село во општината Банореџо во провинцијата Витербо во централна Италија. Основана е од Етрурците пред повеќе од 2,500 години. © AdobeStock

И покрај нивната мала големина, таблетите Пирги откриваат фасцинантен поглед на сложените односи и културната размена меѓу Феникијците и Етрурците, две од највлијателните цивилизации на античкиот свет. Од нивното мистериозно потекло до нивното значење во разбирањето на јазичните и културните врски меѓу овие две големи империи, Златните табли Пирги продолжуваат да ги пленат и интригираат научниците и ентузијастите. Придружете ни се додека истражуваме во фасцинантната приказна за таблетите Пирги и ги отклучуваме тајните на ова неверојатно богатство.

Златните таблети Pyrgi

Златни таблети Пирги: Загадочно феникиско и етрурско богатство 2
Пирги златни таблети. © Јавен домен

Златните табли Пирги се збир од три натписи направени од златен лист и откриени во 1964 година во античкиот град Пирги, кој се наоѓа во денешна Италија. Натписите се напишани на феникиски и етрурски јазик и се верува дека датираат од 5 век п.н.е. Таблите се сметаат за едно од најзначајните археолошки откритија на 20 век, бидејќи даваат вредни сознанија за културите и општествата на феникиската и етрурската цивилизација.

Феникиската цивилизација

Феникиската цивилизација била поморска трговска култура која се појавила околу 1500 п.н.е. во регионот на источниот Медитеран. Феничаните биле познати по нивните морски и трговски вештини и основале колонии низ Медитеранот, вклучително и во денешен Либан, Сирија и Тунис. Феникискиот јазик бил семитски јазик сличен на хебрејскиот и арапскиот.

Феничаните исто така биле вешти мајстори и биле познати по нивните техники за обработка на метал и стакло. Тие развиле и азбука која била широко користена во медитеранскиот свет и влијаела на развојот на грчката и латинската азбука. Да се ​​каже, тоа зеде витална улога во еволуцијата на денешните светски јазици и човечкото разбирање.

Етрурската цивилизација

Етрурската цивилизација се појавила во Италија околу 8 век п.н.е. и била со центар во регионот на Тоскана. Етрурците биле познати по нивните уметнички и архитектонски достигнувања и по нивниот софистициран систем на владеење. Тие, исто така, имаа високо развиен систем на пишување, етрурски јазик, за кој се пишуваше од десно кон лево и се вели дека е под влијание на грчката азбука.

Според некои научници, етрурскиот не е изолиран јазик. Тој е тесно поврзан со два други јазици: а) раетски, јазик кој некогаш се зборувал приближно во исто време со етрурскиот во денешна северна Италија и Австрија, и б) лемниски, кој некогаш се зборувал на грчкиот остров Лемнос, во близина на брегот. на Турција, што е веројатно показател за потеклото на јазикот на предците на сите три јазици во Анадолија, а неговото ширење веројатно настанало како резултат на емиграцијата во хаосот по колапсот на Хетитската империја.

Напротив, многу истражувачи тврдат дека етрурскиот јазик е уникатна, неиндоевропска оддалеченост во античкиот грчко-римски свет. Не постојат познати родителски јазици на етрурскиот, ниту пак постојат современи потомци, бидејќи латинскиот постепено го заменил, заедно со другите италични јазици, бидејќи Римјаните постепено ја преземале контролата над италијанскиот полуостров.

Како и Феничаните, Етрурците исто така биле вешти метални работници и произведувале предмети со голема убавина, како накит, бронзени статуи и керамика. Тие, исто така, беа вешти земјоделци и развија софистицирани системи за наводнување што им овозможија да одгледуваат земјоделски култури во сушниот италијански пејзаж.

Откритието на златните таблети Пирги

Златните таблети Пирги беа откриени во 1964 година од тим археолози предводени од Масимо Палотино во античкиот град Пирги, кој се наоѓа во денешна Италија. Натписите се пронајдени во храмот посветен на божицата Уни, која ја обожавале и Феникијците и Етрурците.

Таблетите биле направени од златни листови и биле пронајдени во дрвена кутија што била закопана во храмот. Кутијата била откриена во слој од пепел за кој се верувало дека бил предизвикан од пожар што го уништил храмот во 4 век п.н.е.

Дешифрирање на златните таблети Пирги

Златните табли Пирги биле напишани и на феникиски и на етрурски јазик, што претставувало предизвик за научниците кои се обидувале да ги дешифрираат натписите. Задачата ја отежнувало тоа што натписите биле напишани во форма на Етрурски што не беше добро разбрано и не беше видено претходно.

Златни таблети Пирги: Загадочно феникиско и етрурско богатство 3
Пирги златни табли: две од плочите се испишани на етрурски јазик, третата на феникиски и денес се сметаат за најстар историски извор на предримска Италија меѓу познатите натписи. © Заедничката Ризница

И покрај овие предизвици, научниците на крајот успеале да ги дешифрираат натписите со помош на компаративна лингвистичка анализа и откривање на други етрурски натписи. Таблетите содржат посвета на кралот Тефари Велијанас на феникиската божица Астарта, позната и како Иштар.

Иштар првично бил обожуван во Сумер како Инана. Култот на древната месопотамска божица поврзан со љубовта, убавината, сексот, желбата, плодноста, војната, правдата и политичката моќ се рашири низ целиот регион. Со текот на времето, таа била обожавана и од Акадците, Вавилонците и Асирците.

Златните таблети Пирги се ретки и необични. Тие се античко богатство и од јазичен и од историски аспект. Таблетите им нудат на истражувачите можност да ја користат феникиската верзија за читање и толкување на инаку недешифривиот етрурски.

Дешифрирање на фонскиот

Според Вилијам Ј. Италија, и е приближно модерна со тврдењето на Книгата на Мормон дека светите текстови биле напишани на метални плочи од поблиските соседи на Феникијците, Евреите.

Навистина немаше потреба да се дешифрираат овие фасцинантни антички табли бидејќи одамна се знаеше дека феникискиот текст е семитски. Иако артефактите можеби не се сметаат за древна енигма, тие сепак имаат извонредна историска вредност и ни даваат уникатен увид во тоа како античките луѓе ги комуницирале своите верувања и покажале обожавање на нивната сакана божица Астарте (Иштар, Инана).

Натписот на фонекијата гласи:

На госпоѓата Аштарот,

Ова е светото место, кое било направено, а кое било дадено од Тибериј Велијана, кој владее над Керитите.

За време на месецот принесување жртва на Сонцето, како подарок во храмот, изградил едикула (древно светилиште).

Зашто Аштарот го подигна со Својата рака да царува три години од месецот Чурвар, од денот на погребувањето на божеството [наваму].

А годините на статуата на божеството во храмот [ќе бидат] толку години колку и ѕвездите горе.

Значењето на златните таблички Пирги во разбирањето на феникиската и етрурската цивилизација

Златните таблети Пирги се значајни затоа што даваат вредни сознанија за културите и општествата на феникиската и етрурската цивилизација. Натписите ја откриваат блиската врска меѓу двете цивилизации и фрлаат светлина врз нивните религиозни практики и верувања.

Натписите даваат и докази за присуството на Феникијците во Италија и нивното влијание врз етрурската цивилизација. Таблетите откриваат дека Феничаните биле вклучени во трговијата со благородни метали, како што е златото, и дека имале важна улога во религиозните практики на Етрурците.

Сличности и разлики меѓу феникиската и етрурската цивилизација

Феникиската и етрурската цивилизација имаа многу сличности, вклучувајќи ги и нивните вештини за обработка на метал и нивните софистицирани системи на владеење. Двете култури биле познати и по нивните морски и трговски вештини и основале колонии низ Медитеранот.

И покрај овие сличности, постоеле и значајни разлики меѓу двете цивилизации. Феничаните биле поморска култура која се фокусирала на трговијата и трговијата, додека Етрурците биле земјоделско општество кое се фокусирало на земјоделството и обработката на земјата.

Тековен статус на таблетите Pyrgi Gold

Златните таблети Пирги моментално се чуваат во Националниот етрурски музеј, Вила Џулија, во Рим, каде што се изложени за јавноста да ги види. Таблетите се опширно проучувани од научници и продолжуваат да бидат важна тема на истражување за археолозите и историчарите.

Заклучок: Важноста на златните таблети Пирги во светската историја

Златните табли Пирги се фасцинантен увид во културите и општествата на феникиската и етрурската цивилизација. Натписите даваат вредни сознанија за религиозните практики и верувања на овие две цивилизации и ја откриваат блиската врска меѓу нив.

Откривањето на златните таблети Пирги значително придонесе за нашето разбирање на светската историја и фрли светлина врз сложените односи меѓу различните култури и општества. Таблетите се доказ за важноста на археологијата и улогата што ја игра во откривањето на мистериите од минатото.