Мумијата Хуанита: Приказната зад жртвувањето на ледената девојка на Инките

Мумијата Хуанита, позната и како Ледената девојка на Инките, е добро сочувана мумија на млада девојка која била жртвувана од народот Инките пред повеќе од 500 години.

Цивилизацијата на Инките е позната по своите импресивни инженерски и архитектонски подвизи, како и нејзините уникатни религиозни практики. Еден од најфасцинантните аспекти на културата на Инките е практиката на човечко жртвување. Во 1995 година, тим од археолози откриле мумифицирани останки на млада девојка на планината Ампато во Перу. Откритието го шокираше светот и веднаш предизвика интерес меѓу историчарите и археолозите.

Мумијата Хуанита: Приказната зад жртвувањето на ледената девојка на Инките 1
Мумијата Хуанита, позната и како Ледената девојка на Инките, е добро сочувана мумија на млада девојка која била жртвувана од народот Инките помеѓу 1450 и 1480 година. © Ancient Origins

Девојчето, сега познато како мама Хуанита (Момија Хуанита), или Ледената девојка на Инките, или Дамата од Ампато, се верувало дека била жртва на боговите на Инките пред повеќе од 500 години. Во оваа статија, ќе ја истражиме фасцинантната приказна зад мумијата Хуанита, вклучувајќи го значењето на практиката на човечкото жртвување на Инките, откривањето на мумијата и она што го научивме од нејзините добро сочувани остатоци. Ајде да патуваме назад во времето и да дознаеме за овој извонреден дел од историјата.

Човечка жртва во културата на Инките и мумијата Хуанита

Мумијата Хуанита: Приказната зад жртвувањето на ледената девојка на Инките 2
Трпезата за жртви на Инките на островот на сонцето, Боливија. © iStock

Човечката жртва била составен дел од културата на Инките и се верувало дека тоа е начин да се смират боговите и да се одржи универзумот во рамнотежа. Инките верувале дека боговите ги контролираат сите аспекти на животот и дека е одговорност на луѓето да ги одржуваат среќни. За да го направат тоа, принесувале жртви на животни, храна, а во некои случаи и луѓе. Човечката жртва била резервирана за најважните церемонии, како што се Инти Рајми или Фестивалот на сонцето. Овие жртви беа внимателно избрани од физички најсовршените членови на општеството и обично беа волонтери.

Поединецот избран за жртва се сметаше за херој, а нивната смрт се сметаше за чест. Жртвата на мумијата Хуанита, позната и како ледената девојка на Инките, е еден од најпознатите примери на човечко жртвување во културата на Инките. Таа беше млада девојка која беше жртвувана во 15 век и откриена во 1995 година на врвот на планината Ампато во Перу. Нејзиното тело беше совршено сочувано поради ниските температури на планината.

Се верува дека мумијата Хуанита била жртвувана на боговите за да се обезбеди добра жетва и да се спречат природни катастрофи. Истражувачите сугерираат дека таа била жртва на важен обред на жртвување на Инките, познат како Капакоча (Капак Коча), што понекогаш се преведува како „кралска обврска“.

Иако човечката жртва може да ни изгледа варварска денес, таа беше суштински дел од културата на Инките и одигра значајна улога во нивните религиозни верувања и практики. Инките верувале дека нудењето на највредното нешто што го имаат, човечкиот живот, е најголемата жртва што можат да ја направат на нивните богови. И иако можеби не се согласуваме со практиката денес, важно е да ги разбереме и почитуваме културните верувања на нашите предци.

Откритието на мумијата Хуанита

Мумијата Хуанита: Приказната зад жртвувањето на ледената девојка на Инките 3
Мумијата Хуанита пред да го одвитка телото. На 8 септември 1995 година, археологот Јохан Рајнхард и Мигел Зарате, неговиот помошник, ја откриле Момиа Хуанита на врвот на планината Ампато на перуанските Анди. © Wikimedia Commons

Откривањето на мумијата Хуанита е фасцинантна приказна која започнала во 1995 година кога археологот Јохан Рајнхард и Мигел Зарате, неговиот помошник, налетале на нејзините останки на врвот на планината Ампато на перуанските Анди. Отпрвин мислеле дека пронашле замрзнат планинар, но со поблиска проверка сфатиле дека откриле нешто многу позначајно – древна мумија од Инка.

Ова откритие е овозможено благодарение на топењето на снежната покривка на планината Ампато, која била предизвикана од вулканската пепел која дошла од ерупцијата на блискиот вулкан. Како резултат на ова топење, мумијата била изложена и паднала по планината, каде што подоцна била пронајдена од Рајнхард и Зарате. За време на втората експедиција на планината во октомври истата година, замрзнатите мумии на уште две лица беа откриени во пониска област на планината Ампато.

За време на откритието, посмртните останки на мама Хуанита биле толку добро сочувани што речиси како да само што умрела. Нејзината кожа, коса и облека беа непроменети, а внатрешните органи сè уште беа на своето место. Беше јасно дека таа беше жртвувана на боговите, а нејзиното тело беше оставено на планината како жртва.

Откритието на мумијата Хуанита беше револуционерно во областа на археологијата. Тоа им даде на научниците ретка можност одблиску да ја проучуваат културата на Инките и практиката на човечко жртвување. Исто така, ни даде увид во животот на една девојка од Инките која живеела пред повеќе од пет века. Откритието на мумијата Хуанита и последователните истражувања дадоа вредни сознанија за културата на Инките и нивните верувања. Тоа е потсетник за важноста од зачувување на историјата и културата од кои идните генерации ќе учат и ќе ги ценат.

Капакоча - ритуално жртвување

Според истражувачите, мумијата Хуанита била жртвувана како дел од обредот познат како Капакоча. Овој обред барал од Инките да го жртвуваат најдоброто и најздравото меѓу нив. Ова беше направено во обид да се смират боговите, а со тоа да се обезбеди добра жетва или да се спречи некоја природна катастрофа. Врз основа на локацијата каде што девојчето било жртвувано, се претпоставува дека ритуалот можеби е поврзан со обожавањето на планината Ампато.

Смртта на Хуанита

Кога беше откриена мама Хуанита, таа беше завиткана во сноп. Освен посмртните останки на младата девојка, снопчето содржело и разни артефакти, меѓу кои бројни минијатурни глинени статуи, школки и златни предмети. Тие беа оставени како принос на боговите. Археолозите предложија овие предмети, заедно со храна, листови од кока и чича, алкохолен пијалок дестилиран од пченка, да ги донесат свештениците додека го воделе девојчето на планината.

Мумијата Хуанита: Приказната зад жртвувањето на ледената девојка на Инките 4
Реконструкција на тоа како можеби изгледал нејзиниот погреб. © Јавен домен

Последните двајца би биле користени за седирање на детето, што се вели дека е вообичаена практика што ја користеле Инките пред да ги жртвуваат своите жртви. Штом жртвата била во оваа опиена состојба, свештениците ја извршувале жртвата. Во случајот со мумијата Хуанита, со радиологија беше откриено дека удар со палка во главата предизвикал масовно крварење, што резултирало со нејзината смрт.

Пронајдени артефакти со мумијата Хуанита

Артефактите пронајдени кај Инките Ајс Мејден вклучуваат фрагменти од текстил, 40 парчиња керамика, нежни ткаени сандали, ткаени алишта, украсени дрвени прибори, фигура на кукла со коски од лама и пченка. Од тоа археолозите заклучија дека боговите биле исклучително важен дел во културата на Инките и сето тоа било за нив.

Зачувувањето и значењето на посмртните останки на мумијата Хуанита

Добро сочуваните останки на мумијата Хуанита се опширно проучувани и откриле важни сознанија за културата и ритуалите на Инките. Зачувувањето на посмртните останки на мама Хуанита е фасцинантен аспект од нејзината приказна. Екстремно ниските температури на врвот на планината дозволија нејзиното тело да остане зачувано со векови. Условите на мразот спречија какво било распаѓање, па дури и нејзините внатрешни органи се непроменети. Ова ниво на зачувување им овозможи на научниците да научат многу за народот на Инките и нивниот начин на живот, како што се нивните навики за храна, разновидноста на внесувањето и опасностите по здравјето.

Според истражувачите, мама Хуанита имала само меѓу 12 и 15 години кога починала. Научната изотопска анализа на примероците од нејзината коса - која беше овозможена бидејќи беше толку добро сочувана - им даде на истражувачите информации за исхраната на девојчето. Тоа укажува дека оваа девојка била избрана за жртва околу една година пред нејзината вистинска смрт. Ова е означено со промената на исхраната, која беше откриена преку изотопската анализа на нејзината коса.

Пред да биде избрана за жртва, Хуанита имала стандардна исхрана на Инка, која вклучувала компири и зеленчук. Сепак, ова се променило околу една година пред жртвувањето, бидејќи било откриено дека таа почнала да консумира животински протеини и пченка, кои биле храна на елитите.

Културното значење на посмртните останки на мумијата Хуанита, исто така, не може да се прецени, бидејќи таа беше жртва направена од народот на Инките за да се смират нивните богови. Нејзината жртва се сметаше за дар за боговите и се веруваше дека нејзината смрт ќе донесе просперитет, здравје и безбедност на народот Инка. Проучувањето на нејзините останки им овозможи на научниците да добијат увид во ритуалите на Инките, нивните верувања и нивниот начин на живот. Тоа, исто така, ни овозможи да научиме за здравјето и исхраната на луѓето од Инките во тоа време. Нејзината приказна е уникатна и фасцинантна што ги маѓепса луѓето ширум светот.

Тековното истражување и проучување на мумијата Хуанита

Приказната за мама Хуанита, ледената девојка од Инките, е фасцинантна што го привлече вниманието на луѓето ширум светот. Нејзиното откритие во 1995 година на планината Ампато доведе до бројни студии и истражувања за нејзиниот живот и смрт. Тековното проучување на мумијата Хуанита даде вредни сознанија за културата на Инките и нивните верувања околу човечките жртви. Научниците успеале да ја утврдат нејзината возраст, здравствената состојба, па дури и што јадела во деновите пред нејзината смрт.

Дополнително, нејзината облека и артефактите откриени околу нејзиното тело обезбедија индиции за текстилот и металната изработка на цивилизацијата на Инките. Но, има уште многу да се научи и открие за мама Хуанита. Тековните истражувања на нејзините останки и артефакти ќе продолжат да ни даваат нови сознанија за културата на Инките и нивните верувања. Како што продолжуваме да учиме повеќе за мумијата Хуанита, ќе стекнеме поголема благодарност за богатата историја и култура на регионот на Андите.

Сегашната локација на мумијата Хуанита

Мумијата Хуанита: Приказната зад жртвувањето на ледената девојка на Инките 5
Денес мумијата се чува во специјална кутија за зачувување. © Јавен домен

Денес, мумијата Хуанита е сместена во музејот Сантуариос Андинос во Арекипа, град недалеку од планината Ампато. Мумијата се чува во посебна кутија која внимателно ја одржува температурата и влажноста во неа, за да се осигура зачувување на овие остатоци за во иднина.

Завршни зборови

Како заклучок, приказната за мумијата Хуанита е фасцинантна и ни дава увид во религиозните и културните практики на цивилизацијата на Инките. Неверојатно е да се мисли дека оваа млада девојка била жртвувана пред речиси 500 години и нејзиното тело сè уште е зачувано во таква неверојатна состојба.

Исто така, интересно е да се разгледаат причините за нејзината жртва и што значело тоа за народот Инките. Иако денес ни изгледа чудно и варварско, тоа беше длабоко вкоренет дел од нивниот систем на верување и начин на живот. Откритието на мама Хуанита помогна да се расветли една древна култура и да ни даде подобро разбирање за тоа каков бил животот на народот Инка. Нејзиното наследство ќе продолжи да се проучува и да се восхитува во годините што доаѓаат.