Загадочната карпа Јудакула и чирокиската легенда за џин со коси очи

Карпата Јудакула е свето место за народот Чероки и се вели дека е дело на џинот со коси очи, митолошка личност која некогаш талкала низ земјата.

Сместена во срцето на планините Блу Риџ се наоѓа мистериозна карпа со енигматични резби кои со векови ги збунуваат историчарите и археолозите. Познат како карпата Јудакула, овој древен артефакт има посебно место во историјата и легендата на Чироки. Многумина се обидоа да го дешифрираат неговото значење и цел, но вистинската приказна зад карпата останува обвиткана со мистерија.

Загадочната Џудакула Рок и чироки легендата на џин со коси очи 1
Карпата Јудакула во округот Џексон. Милас Паркер, член на семејството Паркер - дарежливи чувари, гордо седи пред историската карпа, околу 1930 година. © Патека за наследство на Блу Риџ

Една од најинтригантните легенди поврзана со карпата Јудакула е онаа за џинот со коси очи, митско суштество за кое се вели дека некогаш талкало по планините и оставило свој белег на карпата. Придружете ни се додека истражуваме во фасцинантната историја и легендите на карпата Јудакула и откријте ги тајните на оваа древна реликвија која ги плени главите на толку многу со генерации.

Карпата Јудакула

Карпата Јудакула. Содржи приближно 1,548 мотиви и има посебно значење за Cherokee. ©
Карпата Јудакула. Содржи приближно 1,548 мотиви и има посебно значење за Cherokee. © iStock

Карпата Јудакула е голем камен од сапуница лоциран во округот Џексон, Северна Каролина, покриен со мистериозни симболи и резби - повеќе од 1,500 петроглифи насекаде низ него. Се смета за едно од најзначајните домородни американски карпести места во југоисточниот дел на Соединетите држави. Карпата, која се проценува дека е стара околу 3,000 години (некои дури датираат од 2000 до 3000 п.н.е.), е именувана по легендата на чироки за џинот со коси очи, познат и како Цул Калу.

Легендата за џинот со коси очи - Цул Калу во митологијата на Чироки

Според митологијата на Чироки, Цул Калу бил моќен џин кој живеел во планините и од него луѓето се плашеле. Имаше коси очи и беше покриен со коса од глава до пети. Иако малку се знае за ова џиновско хуманоидно суштество, но легендата вели дека тој се освестил и многу се налутил кога луѓето зборувале лошо за неговиот физички изглед. Цул Калу ги избегнуваше луѓето и остана скриен во планината. Излегуваше доцна навечер или навечер кога знаеше дека луѓето се внатре.

Се зборуваше дека може да го контролира времето и да предизвикува земјотреси. Сепак, Цул Калу не бил злобен, и тој им помагал на народот Чероки во многу прилики, вклучувајќи ги и учејќи ги како да ловат, риби и фармаат. Кога умрел, се вели дека неговиот дух влегол во карпата Јудакула, која потоа станала свето место за народот Чероки. Чироки велат дека џинот со коси очи ги оставил ознаките на сапуницата. Како што опишува легендата, тој ја изгребал карпата со рацете со 7 прсти. Други велат дека работел со прстите додека гребел.

Чироки верувал дека Јудакула може да ги одведе обичните луѓе во духовниот свет и дека може да комуницира со луѓето. Се чини дека е сличен тип на суштество слични на богови како оние што се споменуваат во сите митологии низ светот.

Историја и значење на карпата Јудакула

Карпата Јудакула првпат била откриена од европските доселеници во 1800-тите, но таа веќе била свето место за народот Чероки. Карпата е покриена со стотици симболи и резби кои се толкувани на различни начини. Некои веруваат дека симболите претставуваат сцени од лов, додека други мислат дека можеби се астрономски или религиозни симболи. Карпата е исто така значајна затоа што дава увид во животите и верувањата на народот Чероки пред европскиот контакт.

Толкувања и значења на загадочните симболи на Карпата

Симболите на карпата Јудакула се предмет на многу дебати и толкувања. Некои истражувачи веруваат дека тие претставуваат сцени од лов, со слики на елени, мечка и други животни. Други мислат дека симболите можеби се астрономски по природа, кои претставуваат соѕвездија или небесни настани. Некои дури сугерираат дека симболите може да имаат религиозно или духовно значење, што го претставува односот на Чироки со природниот свет.

Студии и истражувања за карпата Јудакула

Од откривањето на карпата Јудакула, таа е предмет на бројни студии и истражувачки проекти. Археолозите и историчарите се обидоа да ги дешифрираат симболите и да го разберат нивното значење, како и да научат повеќе за културата и историјата на Чероки. Во последниве години, напредна технологија, како 3D ласерско скенирање, се користи за создавање детални слики од карпата, што им помогна на истражувачите подобро да ги разберат симболите и резбите.

Зачувување и конзервација на карпата Јудакула

Карпата Јудакула е важен културно-историски локалитет кој мора да биде зачуван и заштитен за идните генерации. Карпата е на јавно земјиште, а се направени напори да се ограничи пристапот и да се заштити од вандализам и оштетување. Источниот бенд на Индијанците од Чироки и Канцеларијата за историско зачувување на државата Северна Каролина работеа заедно за да развијат план за управување со локацијата, кој вклучува редовно следење и одржување.

Посета на карпата Јудакула – совети и упатства

Ако сте заинтересирани да ја посетите карпата Јудакула, има неколку работи што треба да ги имате на ум. Локалитетот е на јавно земјиште, но од посетителите се бара да ја почитуваат областа и да не ја допираат или качуваат карпата. Во близина има мал паркинг простор, а кратка патека води до карпата. Посетителите исто така треба да бидат свесни дека локацијата е свето за народот Чироки и треба да се третира со почит и почит.

Други легенди и приказни во митологијата на Чироки

Народот Чероки има богата и фасцинантна митологија, со многу легенди и приказни кои се пренесуваат низ генерации. Покрај легендата за Цул Калу и карпата Јудакула, има и многу други приказни кои даваат увид во културата и историјата на Чироки. Овие приказни вклучуваат приказни за животински духови, првиот пожар, фазанот тепа пченка, митови за создавање, одмаздата на орелот и легенди за херои и негативци.

Наследството на карпата Јудакула во културата и наследството на Чироки

Карпата Јудакула е важен дел од културата и наследството на чироки, а неговото значење продолжува да се чувствува и денес. Карпата служи како потсетник за длабоката поврзаност на народот Чероки со земјата и нивните духовни верувања. Исто така, дава увид во нивниот начин на живот пред европскиот контакт. Наследството на карпата го слават народот Чероки, кој го смета за свето место и важен дел од нивното културно наследство.

Завршни зборови

Карпата Јудакула е фасцинантна и енигматска локација која продолжува да ги плени истражувачите и посетителите. Неговите симболи и резби се толкувани на многу начини, а неговото значење за народот Чероки е непобитно. Како што продолжуваме да учиме повеќе за карпата и нејзината историја, добиваме подлабоко разбирање за културата и наследството на чироки. Ако имате можност да ја посетите карпата Јудакула, одвојте време да ја цените нејзината убавина и значење и да се потсетите на наследството на џинот со коси очи и народот Чироки.

Ако сакате да се дознајте повеќе за културата и историјата на Чероки, Размислете за посета на други важни локации во регионот, како што е индиското село Оконалуфте или Музејот на Индијанците Чироки. Овие локалитети даваат увид во богатата и фасцинантна историја на народот Чероки.