Акрабамелу - мистериозните мажи шкорпии од Вавилон

Жесток воин со тело на човечко тело и опашка на скорпија, кој ја чува портата на подземјето.

Хибридот скорпија-човек, познат и како Акрабамелу, или Гиртаблилу, е фасцинантно суштество кое може да се најде во митологијата на древниот Блиски Исток. Ова суштество беше предмет на многу дебати и теории, бидејќи неговото потекло и симболика сè уште се нејасни. Во оваа статија ќе ја декодираме мистеријата на Акрабамелу, истражувајќи го неговото потекло, културното значење, симболиката и теориите кои се предложени да го објаснат неговото постоење.

Акрабамелу – мистериозните мажи шкорпии од Вавилон 1
Дигитална илустрација на Акрабамелу - мажите скорпија. © Античка

Акрабамелу - луѓето шкорпии од Вавилон

Акрабамелу – мистериозните мажи шкорпии од Вавилон 2
Цртеж на асирска цртанка на која се прикажани мажи шкорпии. © Заедничката Ризница

Акрабамелу е суштество кое има тело на човек и опашка на скорпија. Се верува дека потекнува од античка Месопотамија, која сега е денешен Ирак. Името Акрабамелу е изведено од зборовите „акрабу“, што значи скорпија и „амелу“, што значи човек. Суштеството често се прикажува како жесток воин и се вели дека има способност да ги заштити портите на подземниот свет.

Потеклото на Акрабамелу и неговото значење во митологијата

Потеклото на Акрабамелу сè уште е нејасно, но се верува дека потекнува од античка Месопотамија. Суштеството често се поврзува со богот Нинурта, кој е бог на војната и земјоделството. Во некои митови, се вели дека Акрабамелу е потомок на Нинурта и божица на скорпијата.

Акрабамелу – мистериозните мажи шкорпии од Вавилон 3
Асирски камен релјеф од храмот на Нинурта во Калху, покажувајќи го богот со громовите како го гони Анзу, кој ја украл Таблетата на судбините од светилиштето на Енлил. © Остин Хенри Лајард Споменици на Ниневија, 2-та серија, 1853 година / Заедничката Ризница

Во други митови, се вели дека Акрабамелу е креација на богот Енки, кој е бог на мудроста и водата. Акрабамелу има способност да ги заштити портите на подземниот свет. Во некои други митови, Акрабамелу исто така се вели дека е чувар на богот на сонцето, Шамаш, или заштитник на кралот.

Вавилонскиот еп за создавање кажува дека Тиамат најпрво го создал Акрабамелу за да води војна против помладите богови за предавство на нејзиниот партнер Апзу. Апзу е првобитното море под празниот простор на подземниот свет (Кур) и земјата (Ма) горе.

Мажите Скорпија - чувари на влезот во Курнуги

Во епот за Гилгамеш, имало мажи скорпии чија одговорност била да ги чуваат портите на богот на Сонцето Шамаш на планините Машу. Портите беа влезот во Курнуги, која беше земјата на темнината. Овие суштества ги отвораа портите за Шамаш додека тој излегуваше секој ден и ги затвораа откако ќе се врати во подземниот свет ноќе.

Акрабамелу – мистериозните мажи шкорпии од Вавилон 4
Акрабамелу: вавилонски шкорпии. Во епот за Гилгамеш слушаме дека нивниот „поглед е смрт“. © Леонард Вилијам Кинг (1915) / Јавен домен

Тие поседуваа способност да гледаат надвор од хоризонтот и ги предупредуваа патниците за претстојните опасности. Според акадските митови, Акрабамелу имале глави кои допирале до небото, а нивниот поглед можел да предизвика болна смрт. Откриените артефакти во областите Џирофт и Кахнуј во провинцијата Керман, Иран, откриле дека мажите скорпии играле и суштинска улога во митологијата на Јирофт.

Мажите скорпија во митовите на Ацтеките

Легендите на Ацтеките исто така се однесуваат на слични мажи скорпии познати како Цицимиме. Се верувало дека овие суштества се поразени богови кои ја уништиле светата шумичка со овошни дрвја и биле исфрлени од небото. Цицимиме биле поврзани со ѕвезди, особено оние видливи за време на затемнувањето на Сонцето, и биле прикажани како скелетни жени кои носат здолништа со дизајни на череп и вкрстени коски.

Акрабамелу – мистериозните мажи шкорпии од Вавилон 5
Лево: Приказ на Цицимитл од Кодексот Маглиабечиано. Десно: Приказ на Ицпапалотл, кралицата на Цицимиме, од Кодексот Боргија. © Заедничката Ризница

Во ерата на постосвојувањето, тие често биле нарекувани „демони“ или „ѓаволи“. Водач на Цицимих беше божицата Ицпапалотл која беше владетел на Тамоанчан, рајот каде што живееше Цицимиме. Tzitzimimeh играше двојна улога во религијата на Ацтеките, штитејќи го човештвото, а истовремено претставувајќи и потенцијална закана.

Приказот на Акрабамелу во уметност

Акрабамелу често е прикажан во уметноста како жесток воин со тело на човек и опашка на скорпија. Често се прикажува како држи оружје, како што се меч или лак и стрела. Суштеството понекогаш се прикажува и како носи оклоп и шлем. На некои прикази, Акрабамелу е прикажан со крилја, што може да ја симболизира неговата способност да лета.

Симболиката на хибридот скорпија-човек

Се дебатира за симболиката на хибридот скорпија-човек, но се верува дека ја претставува двојноста на човековата природа. Суштеството има човечко тело, кое го претставува рационалниот и цивилизиран аспект на човештвото. Опашката на шкорпијата го претставува дивиот и нескротлив аспект на човештвото. Хибридот скорпија-човек исто така може да ја симболизира рамнотежата помеѓу доброто и злото.

Културното значење на Акрабамелу

Акрабамелу одигра значајна улога во културата на древниот Блиски Исток. Суштеството е прикажано во уметноста и литературата илјадници години. Се верува дека бил симбол на заштита и сила. Од друга страна, Акрабамелу бил поврзан и со богот Нинурта, кој бил важно божество на древниот Блиски Исток.

Теории и објаснувања за постоењето на Акрабамелу

Постојат многу теории и објаснувања за постоењето на Акрабамелу. Некои научници веруваат дека суштеството било производ на имагинацијата на древниот народ од Блискиот Исток. Други веруваат дека Акрабамелу можеби се базирал на вистинско суштество кое било пронајдено во регионот. Сепак, други веруваат дека Акрабамелу можеби бил симбол на двојноста на човечката природа како што беше претходно кажано.

Акрабамелу во модерната култура

Акрабамелу продолжи да ја доловува имагинацијата на луѓето во модерното време. Суштеството е предмет на многу книги, филмови и видео игри. Во некои модерни прикази, Акрабамелу е прикажан како жесток воин кој се бори против злите сили. На други прикази, суштеството е прикажано како заштитник на слабите и ранливите.

Заклучок: трајната привлечност на хибридот скорпија-човек

Акрабамелу, хибридот скорпија-човек, е фасцинантно суштество кое ја плени фантазијата на луѓето илјадници години. Неговото потекло и симболика сè уште се нејасни, но се верува дека ја претставува двојноста на човечката природа. Суштеството одигра значајна улога во културата на древниот Блиски Исток и продолжи да ги инспирира луѓето во модерните времиња. Без разлика дали е производ на имагинацијата или заснован на вистинско суштество, Акрабамелу останува траен симбол на сила и заштита.

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за фасцинантните суштества на античката митологија, проверете ги нашите други написи на оваа тема. И ако имате какви било прашања или коментари, слободно оставете ги подолу.