Дали старите Римјани стигнале до Америка 1,000 години пред Колумбо?

Извонреден меч пронајден во близина на островот Оук покажува дека античките морнари го посетиле Новиот свет милениум пред Колумбо.

Во 2015 година, истражувачите кои го проучуваа мистериозниот остров Оук, кој се наоѓа на јужниот брег на Нова Шкотска, Канада, дадоа извонредна објава во врска со пронаоѓањето на римски церемонијален меч и веројатен римски бродолом, сугерирајќи дека античките морнари ја посетиле Северна Америка повеќе од милениум пред Колумбо.

Дали старите Римјани стигнале до Америка 1,000 години пред Колумбо? 1
Поглед на светилникот на Оук Остров на Ок Островот, Нова Шкотска, Канада. © iStock

Истражувачите вклучени во серијата „Проклетството на дабот остров на Историскиот канал“ дојдоа до изненадувачко откритие за островот Оук, како што ексклузивно беше откриено за Џонстон прес и објавено во „Бостон стандард“. Да се ​​каже, ова фасцинантно откритие има потенцијал да ја преработи историјата на Америка.

Ј. Хатон Пулицер, главен истражувач и историски испитувач, работеше во тандем со научници од Друштвото за зачувување на антички артефакти за да создаде труд за откритијата. Овој труд беше достапен на јавноста во 2016 година.

Мистеријата на островот Оук - збунувачка енигма го опкружува островот

Мистериозниот лов на богатство на островот Оук започнал во 1795 година, кога 18-годишниот Даниел Мекгинис видел чудни светла кои доаѓаат од островот. Заинтригиран, отишол да ја истражи областа и забележал кружна вдлабнатина во чистината на југоисточната страна на островот. Во близина, на дрво висеше блок за справување.

Со неколку негови пријатели, Мекгинис почнал да копа во вдлабнатината и пронашол слој од камени плочи неколку метри под површината. Покрај тоа, тој открил дека ѕидовите на јамата биле обележани со пик. Како што продолжиле да копаат во интервали од 3 метри, наишле на повеќе слоеви од трупци. И покрај сите напори, Мекгинис и неговите пријатели се откажале од ископувањето без да најдат ништо вредно.

Фотографијата е направена во август 1931 година на островот Оук во Нова Шкотска, Канада. На него беа прикажани различни копања и градби.
Фотографијата е направена во август 1931 година на островот Оук во Нова Шкотска, Канада. На него беа прикажани различни копања и градби. © Заедничката Ризница

Неколку книги ја документираа експедицијата на момчињата и 8 години подоцна, компанијата Онслоу отиде на истата локација со надеж дека ќе го најде наводното богатство за кое се сметаше дека е закопано на дното од јамата. Јамата за пари беше именувана соодветно поради приказните напишани од момчињата и компанијата Онслоу почна да копа, но на крајот беа принудени да ги прекинат обидите поради поплавите.

Во период од два века се преземаат различни истражувања на јамата. Сепак, овие пребарувања беа отежнати поради прашања како што се пештерите и водата што се акумулира во јамата. Целиот остров е истражен за потенцијално богатство, задача која продолжува до ден-денес преку многу ентузијасти.

Неочекувано откритие - енигматичен римски меч

И покрај фактот дека многу луѓе што бараа богатство не беа успешни, во 2015 година беше направено неверојатно и потенцијално откритие што ќе ја промени играта. Римскиот церемонијален меч е изваден.

Римскиот меч пронајден веднаш до островот Оук. Фотографијата е дадена на investigatinghistory.org и Националното друштво за богатство
Римскиот меч пронајден веднаш до островот Оук. © Фото учтивост на investigatinghistory.org и Националното друштво за богатство

Во интервју за Бостон Стандард, Пулицер откри дека меч бил подигнат од морето на рибарски брод пред многу години; сепак, откривачот и неговиот син се двоумеле да ја споделат веста поради строгите правила во Нова Шкотска во врска со спасувањето на предмети од потонати бродови.

Сепак, семејството на човекот кој го откри мечот, кој во меѓувреме почина, неодамна им го претстави реткото оружје на научниците.

Пулицер извршил експерименти на мечот користејќи XRF анализатор и резултатите покажале дека мечот ги има истите метални компоненти, заедно со арсен и олово, кои биле пронајдени и во други римски артефакти.

Сепак, мејнстрим историчари обично велат дека таквите наоди се неточни бидејќи артефакти како овој може да бидат фрлени од колекционерите во модерното време.

Доказ за римско присуство

Доказите за поткрепување на верувањето дека Римјаните се населиле во одредени области има многу. За да го отфрли секое сомневање дека реликвијата била изгубена од сад во посовремени времиња, Пулицер и неговиот тим спроведоа ископување и пронајдоа мноштво податоци кои покажуваат дека Римјаните пристигнале во Америка повеќе од 1,000 години пред Кристофер Колумбо. Таквиот доказ вклучуваше:

  • Резби на луѓе од Микмак на ѕидови и камења во Нова Шкотска, за кои тимот на Пулицер верува дека се римски војници, бродови и други предмети.
  • Луѓето од Mi'kmaq имаат посебен ДНК маркер кој се враќа наназад до источниот Медитеран.
  • Педесет зборови на мијачкиот јазик што личат на наутички термини што ги користеле морнарите во римско време.
  • Растителен вид (Berberis Vulgaris) кој расте на островот Даб и Халифакс, кој Римјаните го користеле за зачинување на храната и борба против скорбут.
  • Свирче од римски легионер пронајден на островот Оук во 1901 година.
  • Метален „бос“ од римски штит откриен во Нова Шкотска во средината на 1800-тите.
  • Златни картагински монети од римско време пронајдени во близина на островот Оук на копното.
  • Два врежани камења на островот Оук кои се чини дека се од античкиот Левант.
Дали старите Римјани стигнале до Америка 1,000 години пред Колумбо? 2
„Газда“ на римскиот штит како оној пронајден во Нова Шкотска, само репрезентативна слика. © Јавен домен
Дали старите Римјани стигнале до Америка 1,000 години пред Колумбо? 3
Извештајот на Пулицер, исто така, дава детали за голем број резбани слики од Mi'kmaq од домородните луѓе нацртани на ѕидовите на пештерите во Нова Шкотска. Некои од овие слики покажуваат за кои Пулицер верува дека се римски легионери кои маршираат (на сликата). © Музеј на Нова Шкотска

Пулицер му забележа на Бостон Стандард дека комбинацијата на чудни појави, како што се растенијата, ДНК, артефактите, јазикот и древните цртежи, не треба да се игнорира како обична случајност.

Карл Јоханесен, кој порано се поврзуваше со Универзитетот во Орегон и е ангажиран во студијата, исто така коментира дека добиените податоци ја оспоруваат општо прифатената идеја дека Новиот свет е откриен во 1492 година.

Долго време се предлагаше други историски општества да стигнат до Новиот свет порано од Колумбо, вклучувајќи ги Викинзите, Кинезите и Грците. Сепак, ова е првичниот сет на убедливи докази дека римските морепловци можеби стигнале во Северна Америка пред повеќе од илјада години.