Најстарите камени алатки некогаш пронајдени не биле направени од човечка рака, сугерира студијата

Археолозите открија за кои веруваат дека се најраните камени алатки откриени некогаш, и тие веруваат дека ги направил некој друг освен нашите најблиски хомо предци.

Најстарите камени алатки некогаш пронајдени не биле направени од човечка рака, сугерира студијата 1
Фосилен скелет на нилски коњ и поврзани артефакти од Олдован на локацијата Нјајанга во јули 2016 година. © TW Plummer, Проект за палеоантропологија на полуостровот Хома

Античките алатки, откриени во 2016 година на бреговите на езерото Викторија во Нјајанга, Кенија, одговараат на моделот на Комплет со алатки Олдован, името дадено на најстарите видови камени алатки направени од човечки раце.

Новопронајдените алатки се создадени пред 2.6 и 3 милиони години, според датираните пресметки, пред да бидат закопани со векови во тиња и песок. Меѓу 1,776 фосилизирани животински коски кои укажуваат на траги од касапење, откриени се 330 предмети. Пред ова, беа најстарите познати Олдовански имплементи Стари 2.6 милиони години.

Иако староста на новооткриените алатки можеби била дополнително полирана, нивното формирање е во корелација со времето кога прородителите на хомо сапиенсот оделе заедно со другите рани луѓе, што означува значајна техничка пресвртница за неговите креатори - кои и да биле тие.

„Со овие алатки можете да здробите подобро од лименката од катник на слон и да исечете подобро од кучешката конзерва на лавот“, вели Рик Потс, палеоантрополог од Националниот музеј за природна историја на Институтот Смитсонијан, кој беше дел од студијата.

„Олдауанската технологија беше како одеднаш да еволуирате сосема нов сет на заби надвор од вашето тело и отвори нова разновидност на храна во африканската савана на нашите предци“.

Беа ископани чекани и снегулки со остри рабови избиени од камени јадра заедно со фрагменти од ребро, потколеница и скапуларни коски од копитасти преживари цицачи наречени говеда (како што се антилопа) и хипопотамиди.

Најстарите камени алатки некогаш пронајдени не биле направени од човечка рака, сугерира студијата 2
Три од камените снегулки и јадра пронајдени во Кенија. © наука

Како што можете да видите на сликите подолу, коските носат длабоки белези на исечени места каде што креаторите на алатот го исекле месото од коската. Доказите сугерираат дека тие дури и здробиле некои коски за да извлечат коскена срцевина и ги користеле алатките за удирање на растителен материјал.

Овие алатки беа толку ефикасни што технологијата ќе се прошири низ Африка низ милениумите. Понови локалитети во Олдован, стари на 2 милиони години, се пронајдени од северна до јужна Африка, и во тревни и шумски живеалишта.

Најстарите камени алатки некогаш пронајдени не биле направени од човечка рака, сугерира студијата 3
Фрагменти од хипопотамидна тибија (А), ребро (Б) и коски од говеда (C, D) кои покажуваат исечени траги. © Наука

Но, досега, најраните локалитети во Олдован беа ограничени на Етиопија Афар триаголник, во два локалитети оддалечени приближно 50 километри (31 милја).

Локалитетот Nyayanga го проширува познатиот географски опсег на најраните ордуански алатки за повеќе од 1,300 километри на југозапад. Тоа, исто така, го турка нивното појавување назад во пред околу 2.9 милиони години, резултат што истражувачите го создадоа откако ги намалија проценките за нивната возраст користејќи комбинација на техники за запознавање.

„Она што е навистина интересно е дека овде на оваа локација имате некои од најраните докази за касапење на мегафауна, дури и пред појавата на употребата на оган“, вели Џулиен Лујс од Австралискиот истражувачки центар за човечка еволуција на Универзитетот Грифит.

Тоа не е се. Заедно со коските и алатките, тимот, предводен од антропологот Томас Пламер од Градскиот универзитет во Њујорк, пронашол два заба – горниот и долниот лев молар, едниот скршен на половина, другиот речиси целосен – кои истражувачите ги идентификувале како Парантроп, далечен братучед на луѓето.

Анализата на изотопот на јаглеродот на моларната забна глеѓ сугерираше дека раните луѓе од кои дошле јаделе многу растителна храна, како и проголтувале месо исчистено од животински трупови.

Еден од забите е пронајден во тесна поврзаност со артефактите од Олдован, што ги навело истражувачите да сугерираат дека можеби овие хоминини ги правеле или барем користеле камени алатки, а не нашите подиректни предци од родот Хомо.

Најстарите камени алатки некогаш пронајдени не биле направени од човечка рака, сугерира студијата 4
Парантропусните катници се извлечени од местото Нјајанга. На површината на локалитетот е пронајден левиот горен молар (горе), а ископан е левиот долен молар (долу). © СЕ Бејли, Проект за палеоантропологија на полуостровот Хома

Алатките од Олдован често се припишуваат на родот Хомо, но преклопувањето на постоењето на други хоминини како што е Парантропус и сега овие два заба сугерираат дека хомо не биле единствените што го совладале правењето алатки што им помогнале да ја прошират нивната исхрана.

Се разбира, вистинските креатори на овие алатки никогаш нема да бидат познати, со какви било тврдења за идентитетот на нивните создавачи, најверојатно, ќе бидат под голем лупа од други научници или со нови наоди.

„Претпоставката меѓу истражувачите одамна беше дека само родот Homo, на кој припаѓаат луѓето, може да прави камени алатки“, вели Потс. „Но, пронаоѓањето на Парантроп заедно со овие камени алатки отвора фасцинантен чудо“.


Истражувањето е објавено во наука.