Откриено е дека е мистериозен скелет на необичната дама сидра на Јорк Барбикан

Реткиот и необичен живот на сидра, жена која го посветила својот живот на молитва додека живеела во изолација, беше откриен од Универзитетот во Шефилд и археологијата Оксфорд, благодарение на скелетната колекција што сега се одржува на Универзитетот.

Фотографија од скелетот SK3870 на локацијата на ископувањата во Јорк Барбикан. © Археологија на локацијата
Фотографија од скелетот SK3870 на локацијата на ископувањата во Јорк Барбикан. © Археологија на локацијата

Анализата на колекцијата, која вклучува неверојатни 667 комплетни скелети датирани во ерата на Римската, Средновековната и Граѓанската војна, откри особено еден кој најверојатно е Лејди Изабел Герман, важна сидра - или тип на религиозен пустиник - кој е документиран да живееле во црквата Сите Свети во Фишергејт, Јорк, во текот на 15 век.

Како сидро, Лејди Герман би избрала да живее изолиран живот. Живеејќи во една соба од црквата без директен човечки контакт, таа би се посветила на молитвата и би прифатила милосрдие за да преживее.

Скелетот SK3870 е откриен во 2007 година за време на ископувањата во некогашната црква Сите Свети на местото на познатиот Јорк Барбикан. Не пронајдена на гробиштата заедно со другите скелети од збирката, оваа средновековна жена била закопана во цврсто стуткана положба во апсидата на темелите на црквата, мала соба сместена зад олтарот.

Само свештенството или многу богатите беа закопани во црквите во тоа време, така што новата студија сугерира дека локацијата на овој многу необичен погреб го прави SK3870 главен кандидат да биде сидрата на Сите Свети, Лејди Герман.

Д-р Лорен Мекинтајр, Алумна на Универзитетот во Шефилд и остеоархеолог во Оксфорд Археологија Лимитед, ја спроведоа анализата на историските и остеоархеолошките докази, кои вклучуваа користење на радиојаглеродно датирање и изотопско истражување за испитување на скелетот SK3870.

Д-р Мекинтајр рече, „Локацијата на скелетот во апсидата сугерира дека станува збор за жена со висок статус, но стутканата погребна положба е крајно невообичаена за средновековниот период. Лабораториското истражување, исто така, покажува дека жената погребана во црквата Сите Свети живеела со септичен артритис и исто така напреднат венеричен сифилис. Ова би значело дека таа живеела со тешки, видливи симптоми на инфекција кои го зафатиле целото нејзино тело, а подоцна и опаѓање на невролошкото и менталното здравје“.

„Лејди Герман живееше во период од историјата каде што обично мислиме дека постои силна поврзаност помеѓу видливите и обезличувачките болести и гревот, со тој вид на страдање што се гледа како казна од Бога. Иако е многу примамливо да се сугерира дека некој со видливо обезличување болест би бил избегнуван или сака да се посвети на живеење како сидро како начин да се скрие од светот, ова истражување покажа дека тоа можеби не е случај. На таквата тешка болест можеше да се гледа позитивно, бидејќи Бог ја испрати да му даде статус на маченик на некој посебен“.

Станувајќи сидро во 15 век, кога реално би се очекувало од жените да се венчаат и да станат сопственост на нивниот сопруг, исто така може да им даде алтернативен и важен статус и во нивната заедница и во Црквата во која доминираат мажи.

Д-р Мекинтајр додаде, „Новите податоци од студијата ни овозможуваат да ги истражиме можностите што Лејди Герман избрала да се посвети на животот во осаменост како начин да остане автономна и да ја контролира сопствената судбина. Овој избран начин на живот, исто така, би ја направил многу значајна фигура во локалната заедница и би била гледана речиси како жив пророк“.

Приказната за Лејди Изабел Герман и колекцијата на Универзитетот ќе биде во фокусот на новата епизода на Копање за Британија, која ќе се емитува во недела на 12-ти февруари во 8 часот на BBC Two.

Во епизодата ќе се истражува и експерименталната археологија што се случува на Универзитетот, кој ја спроведе првата реконструкција на технологијата за преработка на сол од неолитскиот период. Ова возбудливо истражување спроведено од тим од лабораторија за археолошки науки и предводено од наставниот техничар Ивет Маркс, открива докази за најраното место за производство на сол пронајдено во ОК на фармата Street House во Лофтус. Локалитетот датира од околу 3,800 п.н.е. и сега се верува дека е едно од првите од ваков вид во западна Европа.

Скелетот на Лејди Герман, кој сега се чува во колекцијата на Универзитетот Шефилд, сочинува еден од стотиците целосни и делумни остатоци ископани од локацијата во Јорк Барбикан. Повеќето од нив се составени од локални жители како што локацијата се развивала низ вековите.

Д-р Лизи Крег-Аткинс, виш предавач по човечка остеологија на Универзитетот во Шефилд, рече: „Колекцијата Јорк Барбикан е најголемата што моментално ја чуваме во Шефилд. Нејзиното одлично зачувување, многу детално археолошко ископување и снимање од Оксфордската археологија и многу долгиот период на употреба, кој го опфаќа римскиот период до Граѓанската војна во 17 век, им овозможува на нашите постдипломци и археолози кои го посетуваат ширум земјата со извонредно учење. ресурс“.

„Ќе продолжи да дава нови сознанија за светот и начинот на живот на жителите на Јорк низ историјата и анализата на д-р Мекинтајр покажува колку тие можат да бидат извонредни. Колекцијата ни даде можност да истражиме еден вид живот што ретко се гледа во археолошките записи“.


Студијата е објавена во списанието Средновековна археологија.