ANCIENTIC – WIRED ANCIENT TIMES

АВТОРСКИ ПРАВА © ANCIENTIC 2022

Непознатото потекло на мистериозните фигурини на Номоли

Локалните жители во Сиера Леоне, Африка, бараа дијаманти кога открија колекција од неверојатни камени фигурини кои прикажуваат различни човечки етникуми, а во некои случаи и получовечки суштества. Овие бројки се многу антички, можеби се враќаат во 17,000 години п.н.е., според некои проценки.

Непознатото потекло на мистериозните фигурини на Номоли 1
Сапун камен „Номоли“ фигура од Сиера Леоне (Западна Африка). © Wikimedia Commons

Сепак, некои аспекти на фигурите, како што се високите температури на топење потребни за да се создадат и присуството на челик со манипулација во совршено сферични топки, сугерираат дека тие биле изградени од цивилизација која би се сметала за многу напредна за своето време доколку се градат околу 17,000 п.н.е.

Севкупно, откритието предизвикува фасцинантна загриженост за тоа како и кога се направени скулптурите на Номоли, како и за тоа каква улога им служеле на луѓето што ги направиле.

Статуите се споменуваат во неколку стари традиции во Сиера Леоне. Ангелите, мислеле античките луѓе, порано живееле на небесата. Како казна за нивното страшно однесување, Бог ги претвори ангелите во луѓе и ги испрати на Земјата.

Фигурите на Номоли служат како претстави на тие фигури и како потсетник за тоа како тие биле протерани од небесата и испратени на Земјата да живеат како луѓе. Друга легенда диктира дека статуите ги претставуваат поранешните кралеви и поглавари на регионот на Сиера Леоне, и дека локалните жители на Темне ќе изведуваат церемонии за време на кои ќе ги третираат фигурите како да се античките водачи.

Темните на крајот биле раселени од областа кога биле нападнати од Менде, а традициите во кои биле вклучени фигурите на Номоли изгубиле. Иако различните легенди можат да дадат одреден увид во потеклото и целите на фигурите, ниту една легенда не е дефинитивно идентификувана како извор на статуите.

Денес, некои домородци во Сиера Леоне ги гледаат статуите како фигури на среќа, наменети како чувари. Тие ги ставаат статуите во градините и полињата со надеж дека ќе имаат богата жетва. Во некои случаи, во време на лоша жетва, статуите на Номоли се камшикуваат ритуално како казна.

Непознатото потекло на мистериозните фигурини на Номоли 2
Седечка фигура (Номоли). Јавен домен

Има многу варијации во физичките својства и изгледот на многуте статуи на Номоли. Тие се врежани од различни материјали, вклучувајќи сапунски камен, слонова коска и гранит. Некои од парчињата се мали, а поголемите достигнуваат висина од 11 инчи.

Тие се разликуваат по боја, од бела до жолта, кафеава или зелена. Фигурите се претежно човечки, а нивните карактеристики одразуваат повеќе човечки раси. Сепак, некои од фигурите се во получовечка форма - хибриди и од човечки и од животински.

Непознатото потекло на мистериозните фигурини на Номоли 3
Статуи на Номоли со изглед на луѓе и животни, Британски музеј. © Заедничката Ризница

Во некои случаи, статуите прикажуваат човечко тело со глава на гуштер и обратно. Други претставени животни вклучуваат слонови, леопарди и мајмуни. Бројките често се диспропорционални, а главите се големи во споредба со големината на телото.

Една статуа прикажува човечка фигура како јава на грбот на слонот, при што човекот изгледа дека е многу поголем по големина од слонот. Дали е ова претстава на древните африкански легенди за џинови, или е само симболичен приказ на човек кој јава слон без никаква важност да се стави на релативната големина на двете? Еден од најчестите прикази на статуите на Номоли е сликата на голема возрасна фигура со застрашувачки изглед придружена од дете.

Непознатото потекло на мистериозните фигурини на Номоли 4
Лево: фигура на Номоли со глава на гуштер и човечко тело. Десно: Човечка фигура која јава слон, во непропорционална големина. © Јавен домен

Физичката конструкција на статуите на Номоли е малку мистериозна, бидејќи методите потребни за создавање на такви фигури не се совпаѓаат со ерата во која настанале фигурите.

Кога една од статуите била отсечена, внатре била пронајдена мала, совршено сферична метална топка, за која би била потребна софистицирана технологија за обликување, како и способност да се создадат екстремно високи температури на топење.

Некои тврдат дека скулптурите на Номоли покажуваат дека постоело античко општество кое било значително покомплексно и пософистицирано отколку што требало да биде.

Според истражувачите, металните сфери биле изградени и од хром и од челик. Ова е необично откритие со оглед на тоа дека првото документирано производство на челик се случило околу 2000 година п.н.е. Ако скулптурите кои датираат од 17,000 п.н.е се точни, како може да се замисли дека дизајнерите на статуите на Номоли користеле и манипулирале со челик до 15,000 години пред тоа?

Иако фигурите се разликуваат по форма и вид, тие имаат конзистентен изглед што укажува на заедничка функција. Таа цел, сепак, е непозната. Според кустосот Фредерик Ламп, фигурините биле дел од културата и обичаите на Темне пред инвазијата на Менде, но традицијата била изгубена кога заедниците биле преместени.

Со толку многу грижи и нејаснотии, не е јасно дали некогаш ќе имаме дефинитивни одговори за датумот, потеклото и функцијата на бројките на Номоли. Засега, тие се неверојатна слика на древните цивилизации кои дојдоа пред оние кои моментално живеат во Сиера Леоне.