Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на англискиот народ

Новата ДНК анализа на скелетот докажува дека оние кои првпат се нарекувале Англичани имаат потекло од Германија, Данска и Холандија.

Неодамна, античка ДНК е добиена од човечки останки пронајдени во гробиштата низ цела Англија. Преку истражување и анализа на овие екстракции, археолозите и научниците развија разбирање дека овие локации нудат информации за потеклото на првите луѓе кои се нарекувале себеси како Англичани.

Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на Англичаните 1
Ексхумирани скелетни остатоци. © Заедничката Ризница

Првично, се сметаше дека предците на англискиот народ живееле во „ексклузивни заедници од мал обем“. Сепак, неодамнешните студии покажуваат дека значителна количина на миграција од северна Холандија, Германија и јужна Скандинавија во текот на изминатите 400 години е причина за генетскиот состав на многумина во Англија денес.

Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на Англичаните 2
Американски англосаксонски брод. © Вилијам Геј Јорк

Студијата ги објави своите резултати кои покажаа дека била проучувана ДНК на 450 средновековни северозападни Европејци. Беше откриено дека има значителен раст на континенталното северноевропско потекло во раната средновековна Англија, што е слично на раниот средновековен и сегашните жители на Германија и Данска. Ова имплицира дека имало голема миграција на луѓе преку Северното Море во Британија во текот на раниот среден век.

Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на Англичаните 3
Западно Стоу англосаксонско село. © Midnightblueown/Wikimedia Commons

Проф. Иан Барнс ја коментираше важноста на истражувањето, истакнувајќи дека „нема многу античко истражување на ДНК (аДНК) направено за англо-саксонскиот период“. Истражувачите откриле дека генетскиот состав на британската популација помеѓу 400 и 800 година н.е. бил составен од 76%.

Еден професор предложи ова истражување да покрене сомнеж за нашите сегашни идеи за античка Англија. Се вели дека овие наоди „нè олеснуваат да ги истражиме хрониките на заедницата со нови методи“ и демонстрираат дека немало едноставно колосална миграција на супериорната класа.

Во обемната историја на Англичаните, постојат неколку индивидуални приказни. Се верува дека тие потекнуваат од Германија, Данска и Холандија. Една таква анегдота е онаа на Updown Girl, која била погребана во Кент во раните 700-ти. Се проценува дека имала околу 10 или 11 години.

На местото на погребот на оваа личност имало нож, чешел и тенџере. Извештаите сугерираат дека нејзиното потекло било од Западна Африка. За да дознаете повеќе за англосаксонците, погледнете го видеото подолу.


Повеќе информации: Јоша Грецингер и сор., Англо-саксонската миграција и формирањето на раниот англиски генски базен, (21 септември 2022 година)