Најстариот познат камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка

Норвешките археолози веруваат дека го пронашле најстариот камен на светот испишан пред речиси 2,000 години, што го прави неколку века постар од претходните откритија.
Најстариот познат камен камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка 1

Во есента 2021 година, археолозите на Музејот за културна историја истражуваа гробно поле од Тирифјорден во Рингерике. Во еден од гробовите откриле камен со неколку рунски натписи. Изгорените коски и јагленот од гробот откриваат дека руните биле испишани помеѓу 1 и 250 година од нашата ера. Ова го прави најраниот познат рунски камен.

Норвешките археолози веруваат дека го пронашле најстариот камен на светот испишан пред речиси 2,000 години.
Норвешките археолози веруваат дека го пронашле најстариот камен на светот испишан пред речиси 2,000 години. © Кредит на слика: Алексис Пантос/KHM, UiO

Овој древен норвешки рунски камен привлекува меѓународно внимание меѓу рунските научници и археолозите. Натписите се стари и до 2,000 години и датираат од најраните денови на загадочната историја на руничкото пишување. Каменот го добил името по местото на откривање, а сега се нарекува каменот Свингеруд.

Некаде помеѓу 1,800 и 2,000 години, некој стоел во близина на Тирифјорден и врежал руни во блокот 31×32 cm од црвено-кафеавиот песочник Рингерик. Тие зборувале рана форма на древниот нордиски јазик кој е предок јазик на современите нордиски јазици што се зборуваат денес во Скандинавија.

Овие руни биле испишани помеѓу 1 и 250 година од нашата ера и датираат од најраните денови на загадочната историја на руничкото пишување. Фото: Алексис Пантос/KHM, UiO.
Овие руни биле испишани помеѓу 1 и 250 година од нашата ера и датираат од најраните денови на загадочната историја на руничкото пишување. © Кредит на слика: Алексис Пантос/KHM, UiO.

Жена наречена Идибера?

Дали на каменот е испишано името на лицето што е погребано таму? На предната страна на каменот, меѓу другите натписи јасно се издвојуваат осум руни. Претворени во латински букви тие пишуваат: idiberug. Дали каменот е направен „за Идибера“? Или намерата беше да се напише името „Идибергу“ или родниното име „Идиберунг“?

Начините на пишување постари натписи со руни многу варираат, а јазикот значително се променил од времето кога биле врежани овие руни до викиншкото доба и средниот век. Затоа, толкувањето на пораките на каменот е предизвик.

Разиграно пишување?

Каменот има повеќе видови натписи. Некои линии формираат шема на мрежа, има мали цик-цак фигури и други интересни ознаки. Не сите имаат лингвистичка смисла и може да се добие впечаток дека некој имитирал, истражувал или си играл со пишувањето. Можеби резбарот бил во процес на учење како да резба руни.

Овие руни биле испишани помеѓу 1 и 250 година од нашата ера и датираат од најраните денови на загадочната историја на руничкото пишување.
© Кредит на слика: Алексис Пантос/KHM, UiO

Има уште многу истражувања кои треба да се направат за каменот Свингеруд, но без сомнение, научниците ќе добијат драгоцено знаење за раната историја на руничкото пишување и обичајот за правење камења од руни.

Азбука за себе

Руните се најстарата позната форма на пишување во Норвешка. Знаеме дека руните биле во континуирана употреба од околу почетокот на Заедничката ера и низ викиншкото доба и средниот век. На каменот Свингеруд наоѓаме и натпис со првите три руни од азбуката ᚠ (f), ᚢ (u) и ᚦ (th).

Рунички азбуки
Рунични азбуки © Wikimedia Commons

Руните се напишани знаци кои претставуваат различни звуци. Некои личат на латински големи букви, како што е ᛒ (Б). Некои руни личат на латински букви, но значат различен звук: ᛖ = e. Други не наликуваат на знаци што ги користиме денес: ᛈ означува стр. Руничкото писмо можеби е инспирирано од латинската азбука, но неговото точно потекло е неизвесно. Оние кои го измислија сценариото им дадоа на руните свој пресврт и го сменија редоследот на ликовите.

Музејот за културна историја го изврши археолошкото ископување на погребното поле во Холе како дел од планираниот развој на патот и железницата (Ringeriksporteføljen) на Nye Veier AS помеѓу Сандвика и Хонефос.

Каменот ќе биде изложен во Музејот за културна историја во Осло од 21 јануари до 26 февруари.


Оваа статија е објавена од историскиот музеј под лиценца Криејтив комонс. Прочитајте го оригиналниот напис.

Претходен член
Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска 2

Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска

Следна член
Мумифицираните крокодили даваат увид во правењето мумии со текот на времето 3

Мумифицираните крокодили даваат увид во правењето мумии со текот на времето