Мумифицираните крокодили даваат увид во правењето мумии со текот на времето

Мумифицираните крокодили даваат увид во правењето мумии со текот на времето 1

Крокодилите биле мумифицирани на уникатен начин на египетското место Кубат ал-Хава во текот на 5 век п.н.е., според студијата објавена на 18 јануари 2023 година во списанието за отворен пристап PLOS ONE од Беа Де Купер од Кралскиот белгиски институт за природни науки. Sciences, Белгија и Универзитетот во Јаен, Шпанија и колегите.

Преглед на крокодилите за време на ископувањето. Кредит: Патри Мора Риудавец, член на тимот Кубат ал-Хава
Преглед на крокодилите за време на ископувањето. © Кредит на слика: Патри Мора Риудавец, член на тимот Кубат ал-Хава.

Мумифицираните животни, вклучувајќи ги и крокодилите, се вообичаени наоди на египетските археолошки локалитети. И покрај тоа што неколку стотици мумифицирани крокодили се достапни во музејските збирки ширум светот, тие често не се испитуваат темелно. Во оваа студија, авторите даваат детална анализа на морфологијата и зачувувањето на десет мумии на крокодили пронајдени во карпести гробници на местото Кубат ал-Хава на западниот брег на Нил.

Мумиите вклучувале пет изолирани черепи и пет делумни скелети, кои истражувачите можеле да ги испитаат без да ги одвиткаат или да користат КТ-скенирање и радиографија. Врз основа на морфологијата на крокодилите, идентификувани се два вида: западноафрикански и нилски крокодили, со примероци со должина од 1.5 до 3.5 метри.

Стилот на зачувување на мумиите е различен од оној пронајден на други локации, особено во недостаток на докази за употреба на смола или евисцерација на труп како дел од процесот на мумификација. Стилот на зачувување сугерира предптолемејска ера, што е во согласност со последната фаза од погребната употреба на Кубат ал-Хава во текот на 5 век п.н.е.

 

Грбна глетка на целосниот крокодил #5.Патри Мора Риудавец, член на тимот Кубат ал-Хава
Дорзален поглед на целосниот крокодил #5. © Кредит на слика: Патри Мора Риудавец, член на тимот Кубат ал-Хава.

Споредувањето на мумиите помеѓу археолошките локалитети е корисно за идентификување на трендовите во употребата на животните и практиките на мумификација со текот на времето. Ограничувањата на оваа студија го вклучуваат недостатокот на достапна античка ДНК и радиојаглерод, што би било корисно за рафинирање на идентификацијата и датирањето на остатоците. Идните студии кои ги вклучуваат овие техники дополнително ќе го информираат научното разбирање на древните египетски културни практики.

Авторите додаваат, „Десет мумии на крокодили, вклучувајќи пет повеќе или помалку целосни тела и пет глави, беа пронајдени во непречена гробница во Кубат ал-Хава (Асван, Египет). Мумиите беа во различни состојби на зачувување и комплетност“.


Оваа статија е објавена од PLoS One под лиценца Криејтив комонс. Прочитајте го оригиналниот напис.

Претходен член
Најстариот познат камен камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка 2

Најстариот познат камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка

Следна член
Откривање на храмот на Посејдон лоциран на местото Клеиди во близина на Самикон во Грција 3

Откривање на храмот на Посејдон лоциран на местото Клеиди во близина на Самикон во Грција