Џиновски антички минојски секири - за што биле користени?

Да се ​​најде таква секира во рацете на една минојка би сугерирала силно дека таа имала моќна позиција во минојската култура.
Античките минојски џиновски двојни секири. Кредит на сликата: Woodlandbard.com
Античките минојски џиновски двојни секири. Кредит на сликата: Woodlandbard.com

Некои антички артефакти се навистина збунувачки. Тие се толку големи по големина и тешки што е невозможно ни да се помисли дека би можеле да ги користат човечки суштества со нормална големина.

Античките минојски џиновски двојни секири. Кредит на сликата: Woodlandbard.com
Античките минојски џиновски двојни секири. © Кредит на слика: Woodlandbard.com

Па, која била целта на овие древни џиновски секири? Дали тие биле произведени само како симболични церемонијални предмети или биле користени од суштества со џиновски раст?

Секирите кои се поголеми од луѓето не можат да се користат во битки или да служат како земјоделски алатки.

Џиновски антички минојски секири - за што биле користени? 1
Минојски лабрис: Терминот и симболот се најтесно поврзани во историските записи со минојската цивилизација, која го достигнала својот врв во II милениум п.н.е. Пронајдени се некои минојски лабри кои се повисоки од човечки и кои можеби се користеле при жртвување. Жртвите веројатно би биле од бикови. Симболот лабрис е најден нашироко во археолошкото обновување од бронзеното време во палатата Кносос на Крит. Според археолошките наоди на Крит, оваа двојна секира била користена специјално од минојските свештеници за церемонијална употреба. Од сите минојски религиозни симболи, секирата била најсвета. Да се ​​најде таква секира во рацете на една минојка би сугерирала силно дека таа имала моќна позиција во минојската култура. © Wikimedia Commons

Археолошкиот музеј на Хераклеј содржи уникатна колекција на антички предмети кои биле откриени за време на ископувањата извршени во сите делови на Крит вклучувајќи ги археолошките локалитети Кносос, Фаистос, Гортин и многу други. Меѓу објекти, наидуваме на двојни секири откопани кај „Миноанскиот Мегарон“ кај Ниру.

на Минојците кои биле мистериозни, напредни и една од најстарите цивилизации од бронзеното време во Европа наречена двојна секира - „лабрис“.

Орнаментирани златни минојски лабрии, но нормална големина. Кредит на сликата: Волфганг Заубер
Орнаментирани златни минојски лабрии, но нормална големина. © Кредит на слика: Волфганг Заубер

Лабрис е термин за симетрична двогризана секира по потекло од Крит во Грција, еден од најстарите симболи на грчката цивилизација. Пред лабрите да станат симболични предмети, тие функционирале како алатка и секира за секира.

Минојците се чинеше дека поседуваат извонредни технологии; еден од нив беше создавањето на ситни, прекрасни печати, кои беа вешто издлабени од меки камења, слонова коска или коска. Оваа интригантна античка цивилизација произвела софистицирани леќи и овие древни луѓе на многу начини биле многу пред своето време.

Значи, фер е да се запрашаме зошто таквите интелигентни луѓе произведуваат џиновски секири кои не биле од корист за обичните луѓе со нормална големина?

Минојската цивилизација била многу напредна.
Ѕидна уметност: Минојската цивилизација била многу напредна. © Wikimedia Commons

Некои научници сугерираат дека зборот лавиринт можеби првично значел „куќата на двојната секира“. Експертите за симболи мислат дека божицата на двојната секира претседавала со минојските палати, а особено со палатата на Кносос.

Двојните секири датираат од Втората палата и постпалатата (1700 – 1300 п.н.е.).

Фактот дека овие антички секири се многу големи, не докажува дека со нив управувале џинови. Тоа е можност, но може да биде и како што тврдат музејот и други извори, тие биле само заветни или богослужбени предмети.

Претходен член
Откриени мумии со златни јазици во древната египетска некропола 2

Откриени мумии со златни јазици во древната египетска некропола

Следна член
Артефакти од кремен од пештерата Тунел Вилки, направени пред половина милион години веројатно од страна на Homo heildelbergensis.

Алати стари 500,000 години во полската пештера можеби припаѓале на изумрени видови хоминиди