Дали научниците конечно ја решија мистеријата за феноменот на блато тело во Европа?

Испитувањето на сите три вида тела на блато открива дека тие се дел од милениумската, длабоко вкоренета традиција.
Добро сочуваната глава на Толунд Човекот, комплетирана со болен израз и јамка сè уште завиткана околу неговиот врат. Кредит на сликата: Фотографија од А. Микелсен; Нилсен, NH et al; Antiquity Publications Ltd
Добро сочуваната глава на Толунд Човекот, комплетирана со болен израз и јамка сè уште завиткана околу неговиот врат. © Кредит на сликата: Фотографија од А. Микелсен; Нилсен, NH et al; Antiquity Publications Ltd

Феноменот на блато тело во Европа долго време ги фасцинира научниците. Многу европски земји открија безброј тела сочувани од ладни, кисели услови и органски соединенија на мочуриштата. Сепак, и покрај интензивните студии, до сега истражувачите немаат целосна слика за феноменот на телото на блато.

Добро сочуваната глава на Толунд Човекот, комплетирана со болен израз и јамка сè уште завиткана околу неговиот врат. Кредит на сликата: Фотографија од А. Микелсен; Нилсен, NH et al; Antiquity Publications Ltd
Добро сочуваната глава на Толунд Човекот, комплетирана со болен израз и јамка сè уште завиткана околу неговиот врат. © Кредит на сликата: Фотографија од А. Микелсен; Нилсен, NH et al; Antiquity Publications Ltd

Меѓународен тим археолози анализираше стотици древни човечки остатоци пронајдени во мочуриштата во Европа, откривајќи дека овие „тела на блато“ биле дел од традицијата што се протегала со милениуми. Луѓето биле закопувани во мочуришта од праисторискиот период до раното денешно време. Тимот, исто така, откри дека кога може да се утврди причината за смртта, повеќето имале насилен крај.

Неколку тела на мочуриштата се познати по тоа што се исклучително добро сочувани, како што се Линдоу Ман од Обединетото Кралство, Толунд Ман од Данска и Иде девојка од Холандија. Овие поединци нудат слика од животот во далечното минато, при што истражувачите можат да реконструираат детали како што се нивните последни оброци, па дури и причината за смртта - повеќето биле убиени и генерално се толкуваат како човечки жртви. Сепак, овие добро сочувани примери се само мал дел од она што е пронајдено.

„Буквално илјадници луѓе го дочекаа својот крај во мочуриштата, за подоцна да се најдат повторно за време на сечењето тресет“, рече доктор Рој ван Бик, од Универзитетот Вагенинген, „Добро сочуваните примери кажуваат само мал дел од оваа многу поголема приказна. .“

Како таков, доктор ван Бик и тим од холандски, шведски и естонски истражувачи треба да преземат детална, голема прегледна студија на стотиците тела на мочуриштата пронајдени во Европа. Нивното истражување, објавено во списанието Antiquity, анализирало повеќе од 1,000 лица од 266 локации низ континентот за да се изгради поцелосно разбирање за телата на мочуриштата.

Телата на мочуриштата испитани во ова истражување можат да се поделат во три главни категории: „мумии од блато“, познатите тела со зачувана кожа, меко ткиво и коса; „скелети од блато“, целосни тела, од кои се зачувани само коските; и делумни остатоци или од мумии од блато или од скелети.

Различните типови на тела се главно резултат на различни услови за зачувување: некои мочуришта се посоодветни за зачувување на човечкото ткиво, додека други подобро ги зачувуваат коските. Како таква, дистрибуцијата не ни кажува многу за однесувањето на луѓето од минатото, а фокусирањето само на еден вид води до нецелосна слика.

„Новата студија покажува дека големиот акцент на минатите археолошки истражувања на мала група спектакуларни мумии од мочуришта ги искриви нашите погледи“, рече доктор ван Бик, „Сите три категории даваат скапоцени информации и со нивно комбинирање се појавува сосема нова слика. ”

а) Пример за мумија на блато (Рабивере, Естонија); б) отсечена глава на мумија на блато (Стидшолт, Данска); в) скелет на блато (Luttra, Шведска); и г) дезартикулирани скелетни остатоци (Алкен Енге, Данска) (авторски права: Естонски национален музеј (а); Nationalmuseet Копенхаген (б); Јан Каск (в); Петер Јенсен (г)). преку антиката
а) Пример за мумија на блато (Рабивере, Естонија); б) отсечена глава на мумија на блато (Стидшолт, Данска); в) скелет на блато (Luttra, Шведска); и г) дезартикулирани скелетни остатоци (Алкен Енге, Данска) (авторски права: Естонски национален музеј (а); Nationalmuseet Копенхаген (б); Јан Каск (в); Петер Јенсен (г)). преку Антиката

Испитувањето на сите три вида тела на блато открива дека тие се дел од милениумската, длабоко вкоренета традиција. Феноменот започнува во јужна Сканданавија за време на неолитот, околу 5000 п.н.е., и постепено се шири низ Северна Европа. Најмладите откритија, познати од Ирска, Обединетото Кралство и Германија, покажуваат дека традицијата продолжила во средниот век и раното модерно време.

Новата студија, исто така, покажува дека многу наоди покажуваат докази за насилство. Онаму каде што може да се утврди причината за смртта, се чини дека мнозинството доживеало страшен крај и веројатно намерно биле оставени во мочуришта. Ова насилство често се толкува како ритуални жртви, погубени криминалци или жртви на насилство. Меѓутоа, во последните неколку векови, пишаните извори укажуваат дека имало значителен број случајни смртни случаи во мочуришта, како и самоубиства.

„Ова покажува дека не треба да бараме едно објаснување за сите наоди“, рече доктор ван Бик, „случајните смртни случаи и самоубиствата можеби биле почести во претходните периоди“.

Распределба на човечки останки во мочуришта. Заслуга: Авторите
Распределба на човечки останки во мочуришта. © Кредит на слика: Авторите

Тимот, исто така, откри дека има жаришта за тела на мочуриштата: мочуришта каде што се пронајдени остатоци од повеќе луѓе. Во некои случаи, овие наоди одразуваат еден чин, како што е масовното погребување на мртвите од битката. Други мочуришта беа користени постојано и повторно, а човечките останки беа придружени со широк спектар на други предмети кои се толкуваат како ритуални приноси, почнувајќи од животински коски до бронзени оружја или украси. Ваквите мочуришта се толкуваат како култни места, кои мора да заземаат централно место во системот на верувања на локалните заедници. Друга извонредна категорија е формирана од таканаречените „локалитети со воен плен“, каде што се наоѓаат големи количини оружје покрај човечки останки.

„Сè на сè, фасцинантната нова слика што се појавува е една од вековната, разновидна и сложена појава, која раскажува повеќе приказни за главните човечки теми како насилството, религијата и трагичните загуби“, рече доктор ван Бик.


Студијата беше објавена во списанието Antiquity од Cambridge University Press на 10 јануари 2023.

Претходен член
Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир! 1

Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир!

Следна член
Кодекс на Ноевата арка, страници 2 и 3. Кодексот е предок на денешната книга во која наместо листови хартија користеле велум, папирус или друг текстил. Пергаментот е датиран помеѓу 13,100 и 9,600 п.н.е. © Фотографија од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.

Археолозите го открија Кодексот на Ноевата арка - пергамент од телешка кожа од 13,100 п.н.е.