Археолозите го открија Кодексот на Ноевата арка - пергамент од телешка кожа од 13,100 п.н.е.

Археологот Џоел Кленк го објавува наодот на пишување од античко време, Кодексот на Ноевата арка, на локалитет од доцниот епипалеолит (13,100 и 9,600 п.н.е.).
Кодекс на Ноевата арка, страници 2 и 3. Кодексот е предок на денешната книга во која наместо листови хартија користеле велум, папирус или друг текстил. Пергаментот е датиран помеѓу 13,100 и 9,600 п.н.е. © Фотографија од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.
Кодекс на Ноевата арка, страници 2 и 3. Кодексот е предок на денешната книга во која наместо листови хартија користеле велум, папирус или друг текстил. Пергаментот е датиран помеѓу 13,100 и 9,600 п.н.е. © Фотографија од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.

Според Џоел Кленк од Maritime Executive, внатре во Ноевата арка, неодамна повторно откриен, бил пронајден пергамент од телешка кожа, за кој се проценува дека е од периодот 13,100-9,600 п.н.е. Пергаментот содржеше палео-хебрејски букви, бројки и граматика, за кои се смета дека ги напишал еден од четирите поединци споменати и во Битие 6:10 и во Куранот, како што се Ное, Шем, Хам, Јафет или нивните жени.

Кодекс на Ноевата арка, страници 2 и 3. Кодексот е предок на денешната книга во која наместо листови хартија користеле велум, папирус или друг текстил. Пергаментот е датиран помеѓу 13,100 и 9,600 п.н.е. © Фотографија од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.
Кодекс на Ноевата арка, страници 2 и 3. Кодексот е предок на денешната книга во која наместо листови хартија користеле велум, папирус или друг текстил. Пергаментот е датиран помеѓу 13,100 и 9,600 п.н.е. © Фотографија од Д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.

Џоел Кленк, од Academia.edu, тврди дека Ноевата арка, достапна преку тунели од четири до единаесет метри под нивото на земјата и лоцирана во јужната клисура на планината Арарат, е најимпресивното археолошко наоѓалиште на сите времиња. Се проценува дека садот бил изграден во доцниот епипалеолит (13,100-9,600 п.н.е.) и е долг приближно 158 метри, со висина од 3,900 до 4,700 метри. Дополнително, има вкупно четиринаесет археолошки карактеристики.

Присуството на Ноевата арка на Турската република ѝ се дава можност за живот или смрт; може да донесе годишен приход од 38 милијарди долари на Догубајазит, најблискиот град, преку религиозниот туризам поради поддршката на трите аврамски вери од групата на семитски јазици. Ако централната влада на Турција не дејствува за да ја заштити Ноевата арка, ПКК, марксистичка организација позната по својот насилен тероризам, би можела да го открие садот, да го замени неговиот непроценлив кодекс и артефакти за оружје и да ги ослободи пандемиите од камено доба од изметот на животните што се одмрзнува. внатре, нанесувајќи им штета на турските цивили.

Остатоци од Ноевата арка со карпести формации во облик на чамец на местото во близина на планината Арарат каде што се верува дека арката била почивана во Догубејазит, Турција
Остатоци од Ноевата арка со карпести формации во облик на чамец на местото во близина на планината Арарат каде што се верува дека арката била почивана во Догубејазит, Турција. © Shutterstock

Древниот поморски шлеп покажува коси труп, бројни кафези, животински измет зачуван на подот на средната соба, рампа што е наклонета, три палуби, придушници, прегради за складирање, камени шуми употребени во наутичката столарија и надворешноста и внатрешноста на садот е покриена со височина. Внатре во ковчегот, грнчарството отсуствува, но има збир на алатки и контејнери од доцно камено време направени од дрво, текстил, врвки, артефакти од коски и дрво, ботанички остатоци и зрна што се припитомуваат. Ова ги вклучува наутот, горчливиот венец, грашокот и житариците.

Во близина на влезот на Ноевата арка, подоцнежните генерации изградија мали места за обожавање кои содржеа артефакти уникатно поставени за да симболизираат почит илјадници години. Археолозите откриле грнчарски гранки од грнчарскиот неолитски период (7,000-5,800 п.н.е.) до средновековната ера (700-1375 н.е.) кои биле исполнети со траги од вино, млеко и семиња. Дополнително, во овие богослужбени области биле пронајдени мали камени фигури од сумерскиот ранодинастички период (2,900-2,334 п.н.е.).

Акадските печати од 2,300 п.н.е. прикажуваат ковчег на поголемата планина Арарат, додека хуриските плочи од 1,300 п.н.е. ги спомнуваат Ное, планината Арарат и врховното божество. Оваа структура е конзистентна со извештаите за Ноевата арка напишани од патријархот Мојсеј во Битие, познатите научници Беросус и Јосиф Фус и Куранот на исламскиот пророк Мухамед.

Adda SealPhoto од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.
Ада Сил. © Фотографија од Д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.

Ерменците се обидуваат да ја сокријат Ноевата арка од 247 п.н.е., работејќи на одржување на нивната независност. Мкртич Хримијан, водачот на Ерменската црква, дал наредба во 1907 година дополнително да се сокрие, напор чуван во тајност преку сталинистичките чистки. Ова имаше влијание врз историјата на Анадолија, предизвикувајќи широк спектар на чувства. Кленк се бори против фракцијата поврзана со ПКК, која се обидува да го урне ковчегот, што е значајно за исламот, христијанството и јудаизмот.

Археологот забележува дека Кодексот не е во согласност со сегашните теории кои тврдат дека првите јазици потекнуваат од популации расфрлани низ светот. Наместо тоа, присуството на Ковчегот на планината Арарат, со неговото палео-хебрејско писмо, ги поддржува тврдењата на Мојсеј, Исус и на исламскиот пророк Мухамед дека семитските јазици го сочинуваат првиот јазик на земјата, кој го преживеал светскиот потоп.

Абрахам Ибн Езра (АД 1089-1167), меѓу другите познати научници, предложил дека почетните поглавја од Битие биле пренесени усно од Адам до Мојсеј. Терминот „Толедот“, што значи „сметка“ или „генерации“, е претставен за прв пат во Битие 2:5 и се повторува во следните поглавја, како што се Битие 5:1, 6:9, 10:1, 10:32 и 11:10. Според мислењето на Ибн Езра, оваа техника била искористена за да се обезбеди зачувување на библискиот наратив од создавањето до Егзодусот од Египет. Како и да е, откривањето на Кодексот во доцното камено доба, напишан на палео-хебрејски, имплицира дека Толедот е поверојатно да бил збирка пишани документи што Мојсеј ги вклучил во Петокнинијот, од Битие до Второзаконие.

Кодекс на Ноевата арка, страници 4 и 5 Фотографија од д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.
Кодекс на Ноевата арка, страници 4 и 5. © Фото од Д-р Џоел Кленк/PRC, Inc.

Кодексот е откриен во областа А1, Локус 14, мала област во втората палуба на бродот. Овој простор се користел за загревање храна и вода. Зад некои делумно исечени греди од чемпрес кои ги сочинувале ѕидовите на градбата, била пронајдена скриена ниша каде што се наоѓал ракописот. Во Локус 14, беа откриени прекурсори на керамика, вклучително и дрвени садови покриени со глинена кал што била загреана во ковчегот. Се верува дека производството на керамика потекнува од употребата на гипс и контејнери со изгорена вар или бели садови (Vaiselles Blanches ).

Археолозите се соочуваат со појасно објаснување за изумот на керамика поради Ноевата арка: луѓето од камено доба создавале садови од дрво, потоа ги покривале со глина и ги загревале на оган. На крајот, луѓето се оддалечиле од дрвените дизајни и наместо тоа користеле глинени садови кои биле зајакнати со топлина, поставувајќи ја основата за развој на керамичкото производство.

Кодексот содржи разновидни стилови на ракопис, почнувајќи од потешките, блоковидни пишувања на една личност до понежните, рафинирани потези на уредникот кој исправил грешка во зборот „живот“, напишан на палео-хебрејски.

Кодексот на Ноевата арка е составен од пергамент, познат како клаф или велум, создаден од кожата на кошер животни како телиња. Корицата на кодексот е долга 14.67 cm и ширина 10.59 cm, со три врзи изработени од мека кожа. Има седум страници од тенок клаф со рабови што се бришат, со димензии 9.75 cm во должина и 7.53 cm во ширина.

Пергаментот на Велумот содржи многу колаген. Кога водата во бојата ќе дојде во контакт со пергаментот, колагенот се топи, формирајќи жлебови во клафот и подигнати површини за бојата. Тој е исто така подложен на животната средина, особено на влажноста. Кодексот е пронајден во Локус 14, Областа А1, најиздигнатата и најбезбедната област на Арката. Оваа област е опкружена со четири поголеми структури и трупот на бродот. Внатрешноста и надворешната страна на овие структури се обложени со слоеви на теренот, битумен и смола. Висината на областа А1 е над 4000 метри на планината Арарат и е затрупана под 8 метри глацијален мраз и литски материјал, без влажност. Поголемиот дел од бојата од Кодексот е избледена, но она што останало се лентите направени од топењето на колагенот кога бојата првпат била нанесувана за време на доцниот епипалеолит (13,100 – 9,600 п.н.е.).

Кодексот е составен во ориентација од десно кон лево, како современите хебрејски и арапски, и од горе до долу. Страниците се заглавени заедно. За жал, кога беше откриен ракописот, беа одвоени два дела, откривајќи ги страниците 2, 3, 4 и 5. На страниците 2 и 4, може да се забележат слаби впечатоци од колагенот на велумот, но тие прикажуваат обратни слики. Така, научниците можат да ја видат задната страна на страниците 2 и 4 и предната страна на страниците 3 и 5. Палео-хебрејските ликови се движат по јасност од длабоко засечени букви до суптилни ленти. За да се откријат повеќе зборови и симболи од Кодексот, потребни се мултиспектрални и рендгенски слики.

Во Кодексот, првата индикација за осветлување е видлива со три слики: планината Арарат, планинскиот венец лоциран јужно од Арарат и камила. Овој слој е составен од злато од лушпа, што е златен прав измешан или со арапска гума или јајце. Дополнително, две менора со 5 свеќи може да се видат без основа во близина на поголемата планина Арарат.

Курдите кои живеат во близина на планината Арарат веруваат дека Ноевата арка содржи злато, а тоа е всушност точно. Осветлувањето на Кодексот беше направено со користење на златен прав што се наоѓаше во садот. Бидејќи ковчегот се наоѓа на далечна и изолирана локација на планина на Блискиот Исток, далеку од изворите на злато, веројатно е дека златниот прав е од времето пред да се зголеми висината на планината поради вулканизмот и нејзината северна страна. бил изменет во морфологијата, се проценува дека е околу 9,600 п.н.е. во епипалеолитскиот период.

Кодексот, исто така, шпекулира дека може да има и други ракописи со клаф кои се чуваат во Ноевата арка. - Хебрејски игри со зборови, кратки изјави и прикажување на осветлени слики. Дополнително, текстот упатува на аспекти за Ное и Големиот потоп споменати и во Битие и во Куранот, но ниту една од неговите фрази не може да се најде во ниту еден документ. Моето верување е дека други ракописи, како што се деловите „Толедот“ спомнати во Библијата и за кои зборува Ибн Езра, сè уште се зачувани во садот.

Кленк постулира дека владата на Турција треба да има контрола над Кодексот, како и артефактите и архитектурата од Ноевата арка, кои биле пофалени од Мухамед, Исус и Мојсеј подеднакво. Тој продолжува со изразување на својата загриженост поради недостигот на надзор од страна на турските археолошки власти, бидејќи овие бесценети артефакти кои го симболизираат почетокот на цивилизацијата и неолитскиот период, се ограбуваат и оштетуваат. Кленк заклучува, нарекувајќи го ова уништување на Ковчегот и неговите артефакти катастрофа.

PRC, Inc., основана во 2007 година, нуди глобални археолошки услуги кои покриваат истражувања, ископувања и истраги.

Важноста на вежбањето е непобитна. Физичката активност е од суштинско значење за нашето целокупно здравје, бидејќи помага да се зајакне телото и умот. Тоа може да помогне да се намали ризикот од развој на многу хронични болести и да се подобри квалитетот на нашиот живот. Вежбањето не мора да биде претерано напорно за да биде корисно; дури и умереното вежбање може да обезбеди значителни здравствени придобивки.

Претходен член
Добро сочуваната глава на Толунд Човекот, комплетирана со болен израз и јамка сè уште завиткана околу неговиот врат. Кредит на сликата: Фотографија од А. Микелсен; Нилсен, NH et al; Antiquity Publications Ltd

Дали научниците конечно ја решија мистеријата за феноменот на блато тело во Европа?

Следна член
Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на Англичаните 1

Неодамнешната скелетна ДНК анализа го докажува германското, данското и холандското потекло на англискиот народ