Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска

168-те нови геоглифи претставуваат луѓе, камили, птици, орки, мачки и змии.
Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска 1

Археолозите од универзитетскиот институт Јамагата открија 168 нови линии, кои претставуваат луѓе, камили, птици, орки, мачки и змии, во и околу Пампа де Наска во Перу. Се верува дека овие биоморфни геоглифи датираат помеѓу 100 п.н.е. и 300 п.н.е.

Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска 2
Машка фигура. © Универзитетот Јамагата преку ABC News

Истражувачката група, предводена од професорот Масато Сакаи во соработка со перуанскиот археолог Хорхе Олано, објави изјава во која се наведува дека огромните геоглифи се пронајдени со помош на воздушни фотографии и беспилотни летала помеѓу јуни 2019 и февруари 2020 година.

Со овие 168, има 358 геоглифи пронајдени во областа од 2018 година. Овие мистериозни линии се создадени со отстранување на црни камења за да се открие бела песочна површина одоздола. Тековните истражувања сугерираат дека постојат два вида: линеарен тип и релјефен тип. Од геоглифите откриени во оваа студија, пет се од првиот тип, додека 163 се од вториот. Повеќето од оние кои припаѓаат на овој последен тип се со дијаметар од околу 10 метри и се распоредени главно по старите патеки.

двоглава змија
Двоглава змија. © Универзитетот Јамагата преку ABC News
Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска 3
Скица инспирирана од птица. © Универзитетот Јамагата преку ABC News
Археолозите пронајдоа повеќе од сто мистериозни џиновски фигури во пустината Наска 4
Риба. Три од фигурите откриени во областа во последниве години, загатката продолжува. © Универзитетот Јамагата преку ABC News

До 36 од овие линии беа откриени во областа Аја, во близина на градот Наска, каде што Универзитетот Јамагата веќе откри 41 помеѓу 2014 и 2015 година, што доведе до создавање на археолошки парк во 2017 година во соработка со Министерството. на перуанската култура да ги заштити. Со ова откритие сега е познато дека во овој археолошки парк се концентрирани вкупно 77 геоглифи.

Потеклото на линиите Наска во Перу се една од најголемите мистерии кои остануваат нерешени. За нив се елаборирани најразновидните објаснувања и теории, вклучувајќи ја и фантазијата дека се направени од вонземјани.

Претходен член
Реплика на пештерата Малтравиезо со отпечатоци од четири прсти од неандерталците, Касерес, Шпанија.

Неандерталци: најстарата уметност во светот не ја создале луѓе

Следна член
Најстариот познат камен камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка 5

Најстариот познат камен со необјаснети натписи пронајден во Норвешка