Јакумама – мистериозната џиновска змија која живее во водите на Амазонија

Јакумама значи „Мајка на водата“, потекнува од јаку (вода) и мама (мајка). Се вели дека ова огромно суштество плива на устието на реката Амазон, како и во нејзините блиски лагуни, бидејќи е неговиот заштитен дух.
Титанобоа

Јакумама е голема змија, долга до 60 метри, за која се вели дека го населува сливот на реката Амазон. Локалните шамани велат дека Јакумама патува во областа наречена река Болинг. Во локалните легенди, Јакумама се вели дека е мајка на целиот морски свет, има способност да го цица секое живо суштество што поминало во рок од 100 чекори. Локалните жители дувале на рог од конха пред да влезат во реката, верувајќи откако ќе ја слушнат бучавата, змијата ќе се открие ако е во областа.

Домородните народи на Амазон често зборувале за Јакумама — змијата на водата.
Домородните народи на Амазон често зборувале за Јакумама — змијата на водата. © Криптилно Вики

Легендата за Јакумама

Јакумама е едно од најлегендарните чудовишта што постојат во амазонските шуми, во Јужна Америка. Оваа легенда се слуша во Парагвај, Аргентина и Бразил, а на сите овие места луѓето ја знаат Јакумама како заштитничка на водата и дека никој не може да и побегне.

Рано прикажување на Јакумама
Рано прикажување на Јакумама © Wikimedia Commons

Домородните луѓе беа сведоци на нејзиното присуство, овие мажи дадоа неверојатни сведоштва за Јакумама како го голта својот плен и се манифестираше дека плука огромни прскања вода и така ги симнува своите жртви. Многу рибари со сè и нивните пловила исчезнаа, а други велат дека слушнале треперење по неговото исчезнување; и навистина Јакумама е задоволен со својот плен.

Видувања

Во 1900-тите, брод од 2 мажи отишол да стави експлозив во реката, со надеж дека ќе го убие Јакумама. Откако се активирала, змијата се издигнала од реката облеана во крв, но не мртва. Змијата исплива и ги остави мажите со многу страв.

Титанобоа – можни објаснувања

Титанобоа, можно објаснување за Јакумама
Титанобоа, можно објаснување за Јакумама © Флорида Музеј за природна историја илустрација од Џејсон Бурк

Некои луѓе веруваат дека ова суштество е изумрената змија позната како титанобоа, змија која пораснала околу 12 метри, а некои научници шпекулираат дека можеби пораснала и поголема.

Научниците исто така веруваат дека оваа змија можеби била отровна. Оваа теорија е поткрепена со фактот дека фосилите на ова суштество се пронајдени со дупки во нив, кои можеле да бидат предизвикани само од отровен залак.

Поради својата големина, веројатно е дека титанобоа бил врвен предатор. Неговата исхрана најверојатно се состоела од какви било суштества што биле доволно големи за да ја одржуваат, како што се глодари, птици и мали цицачи. Истражувањата, исто така, сугерираат дека Титанобоа можеби била водна змија и дека нејзините фосили биле пронајдени само во преплавени области.

Претходен член
убиството на Џо Елвел

Нерешено убиство во заклучена соба на Џо Елвел, 1920 година

Следна член
Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 1

Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна