Откривање на мистериозното потекло на Адамовиот мост - Рам Сету

Адамовиот мост некогаш можел да се оди во 15 век, но во последните години, целиот канал постепено потонал подлабоко во океанот.

Хиндусите го сметаат Рам Сету, познат и како Адамовиот мост, како свето место. Станува збор за наводен копнен мост што ги поврзува Шри Ланка и индискиот потконтинент, кој се споменува во хинду митологијата и раните исламски текстови.

Откривање на мистериозното потекло на Адамовиот мост - Рам Сету 1
Адамовиот мост (Рам Сету), Шри Ланка. © Shutterstock

Интересно е да се забележи дека овој мост некогаш можел да се оди во 15 век, но како што напредувале времето и бурите, преминот станал нешто подлабок, а целиот канал потонал подлабоко во океанот.

Геолошките докази покажуваат дека овој мост некогаш бил копнена врска меѓу Шри Ланка и Индија. Во однос на тоа дали е „природно“ или „направено од човек“, постојат одредени разлики во мислењата меѓу експертите.

Ќе ги испитаме аргументите на двете страни и ќе ги оставиме читателите со провокативно прашање.

Рам Сету во хинду митологијата

Ракопис на Рамајана од 19 век, Рама Тагин, верзија на Мјанмар, војската на мајмуните гради камен мост за да го премине морето на пат кон Ланка
Ракопис на Рамајана од 19 век, Рама Тагин (мјанмарска верзија), војската на мајмуните гради камен мост за да го премине морето на пат кон Ланка. © Заедничката Ризница

Според книгата Рамајана на хиндуистичката митологија, Господ Рама, врховното суштество, наредил да се изгради овој мост со цел да го победи злобниот крал на демонот Равана. Злобниот крал ја затворил Сита во неговото непробојно островско упориште Ланка (по што го добила името Шри Ланка), кое било недостапно преку морето.

На Рама му помогнала да изгради огромен копнен мост што водел до тврдината каде што Сита ја држела неговата армија мајмуни и митски шумски суштества посветени на нивниот крал. Варана, суштествата слични на мајмуни, потоа му помогна на Рама да ја освои тврдината и да ја убие Равана.

Денешните експерти проценуваат дека овој мост е стар најмногу 125,000 години. Оваа возраст очигледно се разликува од староста на мостот наведен во Рамајана, и покрај тоа што е надвор од опсегот на геологијата.

Само историски докази ни дозволуваат да го потврдиме тоа. Некои луѓе тврдат дека Рам Сету е единствениот историски и археолошки пример на Рамајана. Пофините точки на конструкцијата во епот може да се поврзат со одредени научни теории. Сепак, предизвик е да се прифати сè од митолошка гледна точка.

Адамовиот мост во исламски текстови

Името Адамовиот мост, како што се појавува на британската мапа, е преземено од исламски текстови кои се повикуваат на приказната за создавањето на Адам и Ева. Според овие записи, Адам бил исфрлен од рајот и паднал на земјата на Адамовиот врв во Шри Ланка. Потоа оттаму отпатува за Индија.

Кое е научното оправдување на Рам Сету?

Откривање на мистериозното потекло на Адамовиот мост - Рам Сету 2
Адамовиот мост, познат и како Рама мост или Рама Сету од воздух. Карактеристиката е долга 48 км (30 милји) и го дели заливот Манар (југозапад) од теснецот Палк (североисток). © Заедничката Ризница

Научниците сега ги идентификуваа камењата користени на мостот Рам Сету по долг период на истражување. Според науката, за изградбата на мостот Рам Сету биле користени некои уникатни типови камени познати како „пемза“. Овие камења всушност биле формирани од вулканска лава. Топлината на лавата се менува во различни честички кога ќе дојде во контакт со поладниот воздух или вода во атмосферата.

Овие гранули често се спојуваат за да формираат голем камен. Според научниците, рамнотежата на воздухот се менува кога врелата лава од вулкан ќе се сретне со студениот воздух во атмосферата.

Што велат скептичните научници за хипотезата за пемза?

Да почнеме со научниот факт дека силициум диоксид би изгледал како камен доколку воздухот е заробен во него, но всушност би бил многу лесен и ќе лебди. Добар пример се камењата „пемза“. Кога лава исфрла од вулкан, пената се зацврстува и станува пемза. Внатрешноста на вулканот може да достигне температури од 1600 °C и е под интензивен притисок.

Ладниот воздух или морската вода е она со што се среќава лавата кога излегува од вулканот. Потоа излегуваат меурчиња од водата и воздухот кои биле измешани со лавата. Меурчињата во него се замрзнуваат како резултат на температурни разлики. Како резултат на тоа што има помала тежина, плови.

Камењата кои се густи не пливаат во вода. Пемза, сепак, е помалку густа од водата, бидејќи содржи многу воздушни меури. Според тоа, првично ќе лебди. Сепак, водата на крајот ќе влезе во меурчињата, исфрлајќи го воздухот. Пемзата постепено тоне. Дополнително, ова објаснува зошто Рам Сету моментално е под вода,

Теоријата на пемза може да се реши од следниве 3 причини:

  • Дури и по 7000 години, камењата Рам Сету сè уште може да се видат како лебдат, додека пемзата не лебди бесконечно.
  • Рамешварам не е ни блиску до ниту еден вулкан од кој армијата Ванара можела да ги извади пемзаните камења.
  • Некои од пловечките камења Рамешварам немаат ист хемиски состав како пемзаните карпи и не тежат толку малку како пемзаните карпи. Пловечките камења во Рамесварам се главно црни, додека карпите од пемза се бели или кремасти во боја. (Набљудувања од експеримент)

Горенаведените совршено рационални аргументи донекаде ја побиваат теоријата за пемза.

Која е научната основа за Рам Сету, ако не и пемза?

Постојат многу други теории, но сите тие се погрешни и имаат бројни недостатоци. Во моментов, ниту една теорија на Рам Сету не може да се прифати како целосна, но истражувањето е во тек.

Хиндусите и бројни организации се спротивставија на проектот Сету Самудрам инициран од владата, кој повика на уништување на Рам Сету. Проектот судот го стопираше. Сепак, владата неодамна даде предлог како тоа да се направи без да се уништи мостот.

„Мостот долг 48 километри беше целосно над морското ниво додека не се скрши во циклон во 1480 година“. — Записи за храмот Рамешварам

Во зависност од временските услови, некои делови од оваа патека може целосно да се издигнат над брановите, а длабочината на морето во тој дел не надминува 3 стапки (1 метар). Се чини речиси неверојатно дека постои мост што може да се помине помеѓу двете копнени маси, особено со толку огромен океан од двете страни.

Завршни зборови

Кој знае какви нови сознанија во врска со изградбата на мостот ќе бидат откриени во иднина? Природниот свет може да го има клучот за објаснување како настанал мостот додека нашето знаење за планетата и нејзините природни процеси напредува.

Каналот Дискавери го опиша како „натчовечко достигнување“, но за Хиндусите, тоа е вештачка структура што ја создал бог. Има доволно докази дека во неодамнешното геолошко минато, всушност, постоел копнен мост што ги поврзувал Индија и Шри Ланка преку теснецот. Дали беше можно нешто друго освен човечко суштество да го изгради?