Кунгагравен: џиновска гробница со мистериозни симболи околу неа

Гробницата била изградена околу 1500 година п.н.е. Бидејќи не постојат артефакти кои можат да помогнат да се датираат локалитетот со некоја поконкретна, локалитетот вообичаено датира од раното бронзено доба.

Неверојатно е да се размислува за огромниот број на загадочни камени структури и погребувања создадени од древниот нордиски народ. Сепак, гробот на кралот во близина на Кивик е еден од најважните археолошки локалитети во историјата. Тоа е едно од најголемите археолошки локалитети поврзани со луѓето од бронзеното време кои живееле во областа.

Кунгагравен: џиновска гробница со мистериозни симболи околу неа 1
Влез во гробот на кралот. © Заедничката Ризница

Камените бродови формирани од карпи кои биле внимателно поставени по специфичен редослед биле меѓу мистериозните и извонредни споменици што ги оставиле нордиските народи од бронзеното доба. Истражувачите кои ги истражувале погребувањата во Кивик во близина на Сканија во јужна Шведска откриле погреб кој обезбедил нови сознанија за локалните антички владетели.

Гробница за кралевите

Кунгагравен: џиновска гробница со мистериозни симболи околу неа 2
Гробот на кралот во Шведска. Една од десетте камени плочи откриени на местото покажува кочија влечена од коњ со две тркала со четири краци. Друга од камените плочи покажува луѓе (осум во долги наметки). © Заедничката Ризница

Гробницата е на 1,000 стапки (320 метри) од брегот на Сканија и со години е минирана за камен. Затоа беше тешко да се одреди каква била чудната камена структура пред да биде целосно ископана. Кога биле пронајдени два гроба, станало јасно дека тоа било посебно место во минатото.

Луѓето и животните прикажани на петроглифите се прикажани во цисти (Забелешка: циста е споменик на погребната мегалитска традиција). На пример, постои цртеж на кочија нацртана од два коња. Покрај коњите, на петроглифите има птици и риби. Пронајдени се и мистериозни бродови и симболи.

Во потрага по богатство

Во 1748 година, двајца фармери случајно налетале на гробница додека ваделе камен за изградба. Долга три и пол метри, била поставена од север кон југ и била направена од камени плочи. И покрај нивната првична претпоставка дека ќе најдат вредни предмети под земја, земјоделците почнаа да копаат, ширејќи ја приказната.

Двајцата фармери биле приведени од полицијата, која била вкрстена дека не биле предвреме информирани за откритието. Додека биле во затвор, мажите ја признале вистината: тие не нашле ништо важно за време на нивното ископување. Приказната за местото не застана тука, дури и откако земјоделците беа ослободени.

Археологот Густаф Халстром ги водеше првите официјални ископувања помеѓу 1931 и 1933 година. Петроглифските камења беа оштетени кога локалното население ги отстрани за друга градба помеѓу 1931 и 1933 година. Тимот ископа остатоци од населба од камено доба, но само неколку коски поврзани со бронзеното време пронајдени се заби и бронзени фрагменти.

Земја на мегалити и заборавени кралеви

Кунгагравен: џиновска гробница со мистериозни симболи околу неа 3
Погребение на Кивиксгрејв во близина на Кивик, Шведска. © Заедничката Ризница

Илјадници гробници и мегалитски градби се изгубени во Скандинавија со векови, а археолозите ги реконструираат со децении. Работата на многу научници ни помага да ја разбереме целта на градбите и животот во регионот во античко време. Никој не знае како изгледал животот во бронзеното доба.

Музејот Кунгагравен ги прикажува сите артефакти откриени на локацијата. Секоја година, десетици илјади туристи го посетуваат Кунгагравен, кој е една од најголемите атракции во Шведска од бронзеното време. Изложените артефакти се резултат на напорите и имагинацијата на археолозите.

Кунгагравен: џиновска гробница со мистериозни симболи околу неа 4
Камењата на гробот свртени кон гробот на Кивик. Уметничкото дело направено во гробницата укажува на врски со северна Германија и Данска. Камењата прикажуваат коњи, можеби бродови, и симболи кои личат на сончеви тркала. Ова сугерира дека луѓето кои го изградиле гробното место ги имале истите религиозни верувања како културите низ северна Европа во тоа време. Заедничките религиозни верувања сугерираат дека луѓето од јужна Шведска биле поврзани со региони појужно и на други начини, како што е технологијата што ја поседувале. © Заедничката Ризница

Се смета дека гробот на кралот бил изграден од некој од значење во античкото општество, бидејќи бил толку голем. Не се знае кој е погребан таму. Сепак, логиката вели дека оние кои замислувале кралски погреб веројатно не биле далеку од марката. Во гробницата може да се сместат посмртните останки на важни воини или владетели.

Современите истражувачи имаа потешкотии да го идентификуваат она што луѓето го нарекуваат „богатство“ на локацијата Кунгагравен. Најинтересниот аспект на оваа локација е теоријата дека коските откриени таму припаѓале на непознати владетели или други значајни поединци. Овие луѓе несомнено биле влијателни и како такви, им била дадена прекрасна гробница создадена од луѓе кои живееле во областа пред повеќе од 3,000 години.