Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна

Во 1828 година, 16-годишно момче по име Каспар Хаузер мистериозно се појавило во Германија, тврдејќи дека целиот свој живот бил воспитан во темна ќелија. Пет години подоцна, тој беше убиен исто толку мистериозно, а неговиот идентитет останува непознат.
Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 1

Каспар Хаузер беше несреќниот водечки лик во една од најбизарните мистерии во историјата: Случајот на заробеното дете. Во 1828 година, во Нирнберг, Германија се појави тинејџерско момче без да знае кој е и како стигнал таму. Не знаеше да чита, да пишува или да зборува повеќе од неколку едноставни зборови.

Всушност, се чинеше дека тој не знае ништо за светот околу него, па дури можеше да ги разбере едноставните задачи како пиење од шолја само откако ја виде демонстрирана неколку пати.

Момчето покажало и голем број непристојни однесувања како што се грицкање нокти и постојано лулање напред-назад - сето она што во тоа време би се сметало за прилично вулгарно. Пред се, тој тврдеше дека до неодамна бил затворен во комора и не знаел ништо за своето име. Што се случи со Каспар Хаузер? Ајде да дознаеме…

Каспер - мистериозното момче

Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 2
Каспар Хаузер, 1830. © Wikimedia Commons

На 26 мај 1828 година, 16-годишно момче се појавило на улиците на Нирнберг, Германија. Тој со себе носел писмо адресирано до капетан на 6-от коњанички полк. Анонимниот автор рече дека момчето било оставено во притвор, како доенче, на 7 октомври 1812 година и дека никогаш не му дозволил „да направи ниту еден чекор од мојата (неговата) куќа“. Сега момчето би сакало да биде коњаник „како што бил неговиот татко“, па капетанот треба да го земе или да го обеси.

Имаше приложено уште едно кратко писмо кое наводно е од неговата мајка до неговиот претходен чувар. Наведено е дека неговото име е Каспар, дека е роден на 30 април 1812 година и дека неговиот татко, коњаник од 6-от полк, е мртов.

Човекот зад темнината

Каспар тврдеше дека, онолку долго колку што можел да се сети наназад, го минувал својот живот секогаш тотално сам во затемнета ќелија 2×1×1.5 метри (малку повеќе од големината на креветот за едно лице во областа) со само сламка. кревет за спиење и коњ издлабен од дрво за играчка.

Каспар понатаму изјавил дека првото човечко суштество со кое имал контакт бил мистериозен човек кој го посетил не долго пред неговото ослободување, секогаш внимавајќи да не му го открие своето лице.

Коњ! Коњ!

Чевлар по име Вајкман го однел момчето во куќата на капетанот фон Весениг, каде што ќе ги повтори само зборовите „Сакам да бидам коњаник, како што беше татко ми“ и „Коњ! Коњ!“ Понатамошните барања предизвикаа само солзи или тврдоглаво прогласување „Не знам“. Тој беше одведен во полициска станица, каде што ќе напише име: Каспар Хаузер.

Покажа дека е запознаен со парите, може да кажува молитви и малку да чита, но одговараше на неколку прашања, а неговиот вокабулар изгледаше прилично ограничен. Бидејќи не даваше сметка за себе, тој беше затворен како скитник.

Животот во Нирнберг

Хаузер беше формално посвоен од градот Нирнберг и беа донирани пари за негово одржување и образование. Тој беше даден под грижа на Фридрих Даумер, учител и шпекулативен филозоф, Јохан Бибербах, општински авторитет, и Јохан Георг Мајер, учител, соодветно. Кон крајот на 1832 година, Хаузер бил вработен како препишувач во локалната адвокатска канцеларија.

Мистериозната смрт

Пет години подоцна, на 14 декември 1833 година, Хаузер се врати дома со длабока рана во левата града. Според негова сметка, тој бил намамен во дворната градина во Ансбах, каде што странец го избодел додека му давал торба. Кога полицаецот Херлајн ја пребарал дворската градина, нашол мала виолетова чанта во која имало белешка со молив во Шпигелшрифт (пишување во огледало). Пораката на германски гласеше:

„Хаузер ќе може сосема прецизно да ви каже како изгледам и од каде сум. За да го спасам напорот на Хаузер, сакам сам да ви кажам од каде доаѓам _ _ . Потекнувам од _ _ _ баварската граница _ _ на реката _ _ _ _ _ дури и ќе ви го кажам името: ML Ö.

Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 3
Фотографија од белешката, во огледало. Зајакнат контраст. Оригиналот го нема од 1945 година. © Wikimedia Commons

Значи, дали Каспар Хаузер го избодел човекот што го чувал како дете? Хаузер почина од раната на 17 декември 1833 година.

Наследен принц?

Каспар Хаузер: Неидентификуваното момче од 1820-тите мистериозно изгледа дека е убиено само 5 години подоцна 4
Хаузер беше погребан во Штадфридхоф (градски гробишта) во Ансбах, каде што на латински гласи неговиот надгробен споменик, „Тука лежи Каспар Хаузер, загатката на неговото време. Неговото раѓање беше непознато, неговата смрт мистериозна. 1833 година“. Подоцна му беше подигнат споменик во дворската градина на кој пишува Hic occultus occulto occisus est, што значи „Тука лежи мистериозен кој беше убиен на мистериозен начин“. © Wikimedia Commons

Според современите гласини - веројатно актуелни уште во 1829 година - Каспар Хаузер бил наследниот принц од Баден кој е роден на 29 септември 1812 година и починал за еден месец. Се тврдеше дека овој принц бил сменет со бебе на умирање и навистина се појавил 16 години подоцна како „Каспар Хаузер“ во Нирнберг. Додека други теоретизираа за неговото можно потекло од Унгарија или дури и од Англија.

Измамник, измамник?

Утврдено е дека двете писма кои Хаузер ги носел со себе се напишани со иста рака. Вториот (од мајка му) чија реплика „тој го пишува мојот ракопис точно како јас“ ги наведе подоцнежните аналитичари да претпостават дека самиот Каспар Хаузер ги напишал и двете.

Еден британски благородник по име Лорд Стенхоуп, кој се заинтересирал за Хаузер и го добил старателството над него доцна во 1831 година, потрошил многу пари обидувајќи се да го разјасни потеклото на Хаузер. Поточно, тој платил две посети во Унгарија, надевајќи се дека ќе го поттикне сеќавањето на момчето, бидејќи се чинеше дека Хаузер се сеќава на некои унгарски зборови и еднаш изјави дека унгарската грофица Мејтини е негова мајка.

Сепак, Хаузер не препозна ниту една градба или споменик во Унгарија. Стенхоуп подоцна напиша дека целосниот неуспех на овие истраги го натера да се сомнева во кредибилитетот на Хаузер.

Од друга страна, многумина веруваат дека Хаузер сам си ја нанел раната и случајно се прободел премногу длабоко. Бидејќи Хаусер бил незадоволен од својата ситуација и се уште се надевал дека Стенхоуп ќе го однесе во Англија како што ветил, Хаузер ги лажирал сите околности на неговиот атентат. Тој го направи тоа во обид да го оживее интересот на јавноста за неговата приказна и да ја убеди Стенхоуп да го исполни своето ветување.

Што откри новиот ДНК тест?

Во 2002 година, Универзитетот во Минстер ги анализирал клетките на косата и телото од прамени коса и предмети од облека за кои се тврди дека му припаѓаат на Каспар Хаузер. Примероците на ДНК беа споредени со ДНК-сегмент на Астрид фон Медингер, потомок од женската лоза на Стефани де Бохарне, која би му била мајка на Каспар Хаузер доколку тој навистина бил наследниот принц од Баден. Секвенците не беа идентични, но забележаното отстапување не е доволно големо за да се исклучи врската, бидејќи може да биде предизвикана од мутација.

Заклучок

Случајот на Каспар Хаузер ги збуни сите што слушнаа за тоа. Како може некој толку млад да биде затворен цел живот без никој да го забележи? Уште почудно, зошто Хаузер не знаел работи како што се буквите или бројките откако бил толку долго заклучен? Луѓето мислеа дека можеби е или луд или измамник кој се обидува да избега од затвор.

Што и да се случило, денес не може целосно да се исклучи дека животот на Каспар Хаузер бил заробен во тогашната политичка замка. Откако ја истражи неговата приказна, стана јасно дека Каспар Хаузер навистина бил заробен многу години пред да се појави во јавноста. На крајот се уште не е јасно како се случило тоа и кој го држел толку долго во заробеништво.

Претходен член
Титанобоа

Јакумама – мистериозната џиновска змија која живее во водите на Амазонија

Следна член
Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир! 5

Откриени неверојатни нови докази: Античките геноми покажуваат миграција од Северна Америка во Сибир!