Неверојатни богатства на Викинзите случајно откриени во Норвешка – скриени или жртвувани?

Павел Беднарски направи значајно откритие со помош на детектор за метал на 21 декември 2021 година. Беше прилично случајно што тој излезе тој ден. Времето беше ужасно подолго време, но прогнозата предвидуваше подобро време за неколку дена. Тој одлучи да го истражи платото Конгшауг во Стјордал, Норвешка.

Наодот опфаќа 46 предмети во сребро, кои се речиси исклучиво фрагменти од предмети. Освен два едноставни, комплетни прстени со прсти, откритието вклучува арапски монети, плетено ѓердан, неколку нараквици и синџири, сите искршени на мали парчиња - исто така наречени сребрени. Кредит: Биргит Мејкснер
Наодот опфаќа 46 предмети во сребро, кои се речиси исклучиво фрагменти од предмети. Освен два едноставни, комплетни прстени со прсти, откритието вклучува арапски монети, плетено ѓердан, неколку нараквици и синџири, сите искршени на мали парчиња - исто така наречени сребрени. © Биргит Мејкснер

Викиншката ризница со сребрени предмети, вклучувајќи монети, сребрен накит и сребрена жица, е пронајдена само два до седум сантиметри под површината. Глината ги покривала предметите, што ги отежнувало да се видат. Дури откако исплакнал едно од парчињата алки, Беднарски сфатил дека тоа е возбудливо откритие.

Подоцна беше потврдено од општинските археолози дека откритието е од значење и датира од ерата на Викинзите. Дури откако Павел контактирал со истражувачот и археолог Биргит Мејкснер во Универзитетскиот музеј NTNU, сфатил колку е значајно откритието.

46 сребрени предмети

Прстените како овој често се дел од наоди на богатство, но не се наоѓаат најчесто во гробовите од ерата на Викинзите. Ова укажува на тоа дека тие најверојатно биле користени како платежно средство наместо како накит. Кредит: Биргит Мејкснер
Прстените како овој често се дел од наоди на богатство, но не се наоѓаат најчесто во гробовите од ерата на Викинзите. Ова укажува на тоа дека тие најверојатно биле користени како платежно средство наместо како накит. © Биргит Мејкснер

Откритието е сосема исклучително, според археологот Биргит Мајкснер. Во Норвешка долго време не е откриено големо богатство од ерата на Викинзите. Пронајдени се 46 сребрени предмети, речиси исклучиво во форма на фрагмент. Вклучени се два едноставни прстени со прсти и неколку нараквици и синџири, заедно со арапски монети, плетени ѓердани и сребрени сребреници, од кои сите се исечени на мали парчиња.

Ова е едно од најраните наоди на економијата на тежината, која беше во употреба за време на преодниот период помеѓу претходната економија на размена и последователната економија на монети, објаснува Маикснер. Тоа е тежинска економија во која се мереле сребрени парчиња и се користеле како платежно средство.

Монетите се користат во Западна Европа и на континентот уште од Меровиншкиот период (550-800 н.е.), но монетите се ковале во Норвешка до крајот на Викиншката ера (крајот на 9 век н.е.). До ерата на Викинзите, економијата на размена била вообичаена во нордиските земји, но кон крајот на 8-ми век, економијата со тежина добивала сила.

0.6 кубни

Според Мејкснер, економијата на тежината била многу пофлексибилна од економијата на размена. Во економијата на размена, мораше да имаш доволно количество овци за да ги замениш за крава. Беше едноставно за ракување и транспорт, и можеше да купиш што сакаш кога ќе биде вистинското време“, рече тој. Пронајдени се 42 сребреници со вкупна тежина од грама.

Колку точно сребро било потребно за да се купи крава во ерата на Викинзите? Не можеме да знаеме со сигурност, но можеме да добиеме некои индиции од законот за Гулатин. Според тој закон, ова богатство вредеше околу шест десетини од крава“, вели тој. Според Мејкснер, ова богатство во тоа време изнесувало доста пари, особено за едно лице, а не одамна биле вообичаени фарми со средна големина со пет крави. Зошто тогаш ова богатство беше закопано?

Скриени или жртвувани?

Дали артефактите биле закопани како жртви или подароци на богови или биле чувани од сопственикот? Мејкснер не е сигурен. „Не знаеме дали сопственикот го скрил среброто за чување или било закопано како жртва или подарок на бог“. тој вели. Исто така, можно е парчињата сребро, кои тежат помалку од еден грам, да се користеле постојано како валута. Дали сопственикот бил локален трговец или посетител кој би ја препродавал својата стока?

Данците на патување во Тронделаг?

Вообичаено, скандинавските ризници од ерата на Викинзите вклучуваат фрагмент од секој предмет. Меѓутоа, во ова откритие има неколку парчиња од идентичен тип на артефакт. На пример, откритието вклучува речиси целосен прстен на раката, поделен на осум фрагменти. Овие широки нараквици се смета дека се направени во Данска во деветтиот век.

Според Мајкснер, лицето кое се подготвувало за трговија би го поделило среброто на соодветни тежински единици. Според тоа, сопственикот можеби бил во Данска пред да отпатува во регионот Стјордал.

Невообичаено е да има толку висока концентрација на исламски монети во наоди во норвешката ера на Викинзите. Вообичаено, муслиманските монети од Норвешка од оваа ера најчесто се ковани помеѓу 890 и 950 година од нашата ера. Седумте монети од ова откритие се датирани, но четири од нив датираат од доцните 700-ти до раните 800-ти до крајот на 9-тиот век.

Арапските монети биле најголемиот извор на сребро во ерата на Викинзите, а еден начин на кој дошле во Скандинавија бил преку трговијата со крзно. Сечењето на монетите го олесни да им се даде саканата тежина. Кредит: Биргит Мејкснер
Арапските монети биле најголемиот извор на сребро во ерата на Викинзите, а еден начин на кој дошле во Скандинавија бил преку трговијата со крзно. Сечењето на монетите го олесни да им се даде саканата тежина. © Биргит Мејкснер

Мајкснер вели дека релативно старите исламски монети, широките траки и големата количина на фрагментирани артефакти пронајдени во Данска се потипични од оние пронајдени во Норвешка. Овие карактеристики, исто така, нè наведуваат да веруваме дека артефактите датираат од околу 900 година од нашата ера, вели тој.

Пејзаж од ерата на Викинзите

Стјордалселва течеше мирно во широка, рамна јамка покрај фармите Вернес, Хусби и Ре во ерата на Викинзите. Широка рамнина се наоѓала на внатрешната страна на кривата каде што сега се наоѓаат фармите Мокснес и Хогнес. На јужната страна на рамнината се наоѓаше гребенот Конгшауг (Кралскиот рид), кој беше пристапен само од југ на тесен издигнат појас земја. Од спротивната страна на рамнината, имаше скалида преку Стјордалселва. Низ оваа област минувал средновековен пат кој ги поврзувал истокот и западот. На оваа локација се пронајдени монети и тегови од ерата на Викинзите.

Ваквите ваги за чинии се користеа во економичноста на тежината. Овој пример е пронајден во гробница во Бјоркхауг во Штајнкјер. Кредит: Åge Hojem
Ваквите ваги за чинии се користеа во економичноста на тежината. Овој пример е пронајден во гробница во Бјоркхауг во Штајнкјер. © Åge Hojem

Пред околу 1,100 години, сопственикот на сребреното богатство можеби чувствувал дека трговската станица Конгшауг е несигурно место за складирање на неговото богатство и на тој начин го закопал во бразда во влезната област на рамнината. Павел Беднарски го откопа таму 1,100 години подоцна, во бразда. Какво е чувството повторно да се открие ордата на богатство по повеќе од илјада години? "Фантастично е," вели Беднарски. „Само еднаш во животот ќе доживеете вакво нешто.