Зошто најголемите пирамиди во светот се чуваат во тајност?

Зошто овие пирамидални структури се чуваат во тајност и што точно се крие во овие пирамиди?

Тешко е да се замисли нешто попрекрасно од тоа Големите пирамиди во Гиза, но дали знаете дека на Земјата има уште поголеми пирамиди? Всушност, најголемата пирамида во светот не се наоѓа во Египет, туку на друго место.

Зошто најголемите пирамиди во светот се чуваат во тајност? 1
Пирамиди во Гиза, висорамнина Гиза, на периферијата на Каиро, Египет. © Shutterstock

Извештајот на Џејмс Гаусман останува еден од многуте извештаи за скриените пирамиди ширум светот. Има многу места каде што има аномални структури кои изгледаат како да не треба да постојат; масивни подземни комори со чудни својства и аномални појави. Зошто овие пирамидални структури се чуваат во тајност и што точно се крие во овие пирамиди?

Во 1945 година, американскиот пилот Џејмс Гаусман, летајќи над територијата на Централна Кина, видел огромна пирамида од бел сјаен материјал. Пилотот дури и го фотографирал овој уникатен објект, но подоцна некаде исчезнал. И немаше официјални коментари за таков љубопитен објект.

Зошто најголемите пирамиди во светот се чуваат во тајност? 2
Слика на „Белата пирамида“ на Кина направена од Џејмс Гаусман. (околу 1945) © Јавен домен

Во 1960 година, новозеландскиот авијатичар Брус Кети исто така го привлече вниманието на огромните пирамиди. Ја откри и содржината на белешките на неговиот сонародник Фред Шредер, напишани во далечната 1912 година. Тој бил трговец, работел во Кина, многу се движел низ земјата. Во Монголија, гуру му кажал за кинеските пирамиди, а Шредер решил лично да ги види (го интересирале сите видови езотеризам).

Вака тој го опишува своето патување: „Ние им пријдовме од исток и видовме дека има три гиганти во северната група, а остатокот од пирамидите последователно се намалија во големина до најмалата на југ. Тие се проширија шест или осум милји низ рамнината, издигнувајќи се над обработуваното земјиште и селата. Тие беа под носот на луѓето и останаа целосно непознати за западниот свет“.

Беше во близина на античкиот главен град Ксиан во централна Кина. Висината на најголемата пирамида достигна 300 метри, таа беше двојно поголема од Кеопсовата пирамида, која се смета за најголема во светот.

На почетокот на 20 век, различни истражувачи и трговци како Германците Фредерик Шредер и Оскар Маман сведочеа за присуството на не една, туку многубројни пирамиди околу градот Ксиан.
Комплекс пирамиди во Ксиан: На ​​почетокот на 20 век, различни истражувачи и трговци како Германците Фредерик Шредер и Оскар Маман сведочеа за присуството на не една, туку бројни пирамиди околу градот Ксиан. © ATS

Друг извонреден факт ја издвојува пирамидата - нејзините агли беа строго ориентирани кон кардиналните точки и секој од нив имаше своја боја: црна, сина, црвена и бела. Што, патем, го повторува учењето на Маите за различните бои на кардиналните точки. Брус Кети пронашол 16 пирамиди во близина на Ксиан.

Бела пирамида
Пирамида во близина на градот Ксиан, на 34.22 север и 108.41 исток. © Јавен домен

Само во 1966 година на археолозите им беше дозволено да влезат во пирамидите. Но, не објавија никакви резултати, бидејќи периодов имаше промена на власта. При што биле уништени антички свитоци, кои би можеле да дадат информации за тоа кој ги изградил овие пирамиди.

Во 1974, на познатата војска од теракота и мавзолејот на императорот Чин Ши Хуанг беа отворени во една од пирамидите. Врз основа на ова, тие заклучија дека пирамидите се мавзолеи на владетелите на различни династии.

Зошто најголемите пирамиди во светот се чуваат во тајност? 3
Гробница на теракота воини, Кина. © Wikimedia Commons

Пирамидата на Чин Ши Хуанг е единствената достапна за посета, но ниту на неа не може да се направат ископувања. Во близина наоѓаат разни фигурини, предмети од благородни метали, но што има во самиот рид не е јасно. Згора на тоа, остатокот од пирамидите се, а веќе има околу 30 од нив.

Патем, нема директен доказ дека пирамидата на Чин Ши Хуанг навистина била гробница на овој владетел. Во 2007 година, кинеските археолози ги објавија резултатите од скенирањето на мавзолејот на владетелот. Се испостави дека пирамида од девет скалила била скриена внатре под слој земја, чиј материјал не бил наведен.

Остатокот од пирамидите можете да ги видите само на сателитски карти. Истражувачите забележуваат дека има многу од нив во околината на Ксиан, дури и во самиот град. Забележано е дека има цели долини на пирамидите. Многу од зградите се многу антички. Но, од кого и кога биле изградени?

Зошто најголемите пирамиди во светот се чуваат во тајност? 4
Кинеската влада засади дрвја на овие пирамиди за да ги прикрие, откако целосно го негираше нивното постоење. © Јавен домен

На оваа сметка, останаа само легенди, кои кажуваат дека пирамидите биле изградени од првите потомци на небесните синови, кои летале на метални змејови. Можеби, како и за градителите на сите други пирамиди на планетата.

Има многу, многу прашања за античките цивилизации на Стариот свет. Не случајно најголемите изложби на нашето време се случуваат во Кина. Владата на Народна Република Кина, како и многу други земји, редовно организира и финансира (тајни) истражувачки проекти од областа на античката историја.

Во Кина е можно да се најде сè. Земјата е толку голема, толку стара, а секој нејзин агол крие нераскажана приказна – тајните на историјата на Кина. Сите информации се таму, ако само некој може да ги прочита.