Инцидентот во Вела: Дали навистина беше нуклеарна експлозија или нешто помистериозно?

На 22 септември 1979 година, неидентификуван двоен блесок на светлина беше откриен од сателитот Вела на Соединетите држави.
Инцидентот во Вела: Дали навистина беше нуклеарна експлозија или нешто помистериозно? 1
Сперација на Vela 5A и 5B по лансирањето: Фотографии на сателити и инструменти Vela-5A и B се дадени на Националната лабораторија Лос Аламос.

Чуден и мистериозен светлосен феномен на небото е забележан уште од античко време. Многу од нив се толкувани како предзнаци, знаци од боговите или дури и натприродни ентитети како ангели. Но, има некои чудни појави кои не можат да се објаснат. Еден таков пример е инцидентот во Вела.

Инцидентот во Вела: Дали навистина беше нуклеарна експлозија или нешто помистериозно? 2
Сперација по лансирањето на Vela 5A и 5B: Vela беше името на група сателити развиени како Vela Hotel елемент на проектот Vela од страна на Соединетите Држави за откривање нуклеарни детонации за следење на усогласеноста со Договорот за делумна забрана на тестовите од 1963 година од страна на Советскиот Сојуз. . © Благодарение на Националната лабораторија на Лос Аламос.

Инцидентот во Вела (понекогаш се нарекува и Јужен Атлантски Блесок) беше сè уште неидентификуван двоен блесок на светлина откриен од сателитот Вела на Соединетите Американски Држави на 22 септември 1979 година. Се шпекулираше дека двојниот блесок бил карактеристичен за нуклеарна експлозија ; сепак, неодамна декласифицираните информации за настанот велат дека „најверојатно не бил од нуклеарна експлозија, иако не може да се исклучи дека овој сигнал бил од нуклеарно потекло“.

Блесокот беше откриен на 22 септември 1979 година, во 00:53 GMT. Сателитот го пријавил карактеристичниот двоен блиц (многу брз и многу светол блиц, потоа подолг и помалку светол) на атмосферска нуклеарна експлозија од два до три килотони, во Индискиот Океан помеѓу Остров Бувет (Норвешка зависност) и Островите Принц Едвард (Јужноафрикански зависности). Авионите на американското воено воздухопловство полетаа во областа набргу откако беа откриени блесоците, но не можеа да најдат знаци на детонација или радијација.

Во 1999 година, бела книга на американскиот сенат изјави: „Останува неизвесност дали блицот во Јужен Атлантик во септември 1979 година, снимен со оптички сензори на американскиот сателит Вела, бил нуклеарна детонација и, ако е така, кому му припаѓа“. Интересно е што претходните 41 двоен блесок откриен од сателитите Вела беа предизвикани од тестови за нуклеарно оружје.

Постојат некои шпекулации дека тестот можеби бил заедничка израелска или јужноафриканска иницијатива што е потврдена (иако не е докажана) од командорот Дитер Герхард, осуден советски шпион и командант на јужноафриканската поморска база Симонс Таун во тоа време.

Некои други објаснувања вклучуваат метеороид кој удира во сателитот; атмосферска рефракција; одговор на камерата на природна светлина; и невообичаени услови на осветлување предизвикани од влажност или аеросоли во атмосферата. Сепак, научниците сè уште не се сигурни како точно и зошто се случил инцидентот во Вела.

Претходен член
Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан 3

Мистериозниот „Џинот од Кандахар“ наводно убиен од американските специјални сили во Авганистан

Следна член
Семејство на луѓе од Сибирски Кет

Мистериозното потекло на народот Кет од Сибир