Белиот град: Мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас

Белиот град е легендарен изгубен град на античката цивилизација. Индијците ја гледаат како проколната земја исполнета со опасни божества, полубогови и изобилство изгубени богатства.
Белиот град: мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас 1

Дали древните жители на Хондурас некогаш живееле во град направен целосно од бел камен? Тоа е прашањето што ги збунува археолозите со векови. Белиот град, познат и како Градот на Богот на мајмуните, е древен изгубен град кој некогаш бил закопан под дебели слоеви прашуми. Дури во 1939 година, истражувачот и истражувач Теодор Морд го открил ова мистериозно место со неговите згради изградени целосно од бели камења и злато; потоа повторно се губи во времето. Која мистерија се крие во длабочините на дождовната шума во Хондурас?

Изгубениот бел град: Што откри National Geographic во длабочините на дождовните шуми во Хондурас?
© Shutterstock

Белиот град на Хондурас

Белиот град е митолошки изгубен град со бели структури и златни фигури на бог мајмун во срцето на непробојна џунгла во источен Хондурас. Во 2015 година, наводното откривање на неговите урнатини предизвика жестока дебата која продолжува до ден-денес.

Приказната се врти околу макабри мистерии, како што се чудните смртни случаи на нејзините истражувачи. Според Индијанците Печ, градот бил подигнат од богови и е проколнат. Друг поврзан фолклор зборува за таинствени божества половина човечки и половина дух. Цитаделата е позната и како „Градот на богот мајмун“. Се очекува да биде пронајден во областа Ла Москитија на брегот на Карибите на Хондурас.

Концепциски цртеж на уметникот Вирџил Финлеј на „Изгубениот град на богот мајмун“ на Теодор Мур. Првично објавено во The American Weekly, 22 септември 1940 година
Концепциски цртеж на уметникот Вирџил Финлеј на „Изгубениот град на богот мајмун“ на Теодор Мур. Првично објавено во The American Weekly, 22 септември 1940 година © Wikimedia Commons

Белиот град: Краток преглед на легендата

Историјата на Белиот град може да се проследи наназад до индиските традиции на Печ, кои го опишуваат како град со масивни бели столбови и камени ѕидови. Би бил изграден од боговите, кои би ги издлабиле масивните камења. Според Индијанците Печ, градот бил напуштен поради „магијата“ на моќниот Индиец.

Индијците од Хондурас Пајас зборуваат и за Каха Камаса, свет град посветен на богот мајмун. Тоа би вклучувало фигури на мајмуни и огромна златна статуа на бог мајмун.

Легендата беше засилена за време на шпанското освојување. Шпанскиот конквистадор Хернан Кортес, кој ја предводеше експедицијата што го предизвика падот на Ацтечката империја и доведе големи делови од она што сега е копно Мексико под власта на кралот на Кастилја на почетокот на 16 век, ја препозна статуата, спомнувајќи голема количина од злато во цитаделата. Ја пребарал џунглата, но никогаш не го нашол Белиот град.

Истражувањето на Теодор Морд и неговата неочекувана смрт

Американскиот истражувач Теодор Морде седеше на своето биро во дождовната шума во Хондурас додека ја истражуваше Ла Москитија во 1940 година
Американскиот истражувач Теодор Морде седи на своето биро во дождовната шума во Хондурас додека ја истражувал Ла Москитија во 1940 година © Wikimedia Commons

Теодор Морде беше добро познат истражувач кој ја истражуваше шумата Ла Москитија во потера по Белиот град во 1939 година и откопа илјадници артефакти за време на неговата обемна експедиција. Морде тврди дека ја нашол цитаделата, која би била престолнина на Хоротегас, порано племе од Маите:

На влезот била изградена пирамида со две колони на нејзините страни. Во десната колона слика на пајак, а во левата слика на крокодил. На врвот на пирамидата издлабена во камен, колосална статуа на мајмун со олтар за жртви пред да биде направена во храмот.

Се чини дека Морд ги открил ѕидовите, кои биле обраснати, но во пристојна форма. Бидејќи хоротегите биле „многу вешти во каменоделството“, сосема е можно тие да граделе токму таму во Москитија.

Морде прави интересна споредба помеѓу праисторискиот Моно-Бог и Хануман, божество мајмуни во хинду митологијата. Тој изјави дека навистина биле слични!

Хануман, Божествениот мајмун Индија, Тамил Наду
Хануман, Божествениот мајмун. Индија, Тамил Наду © Wikimedia Commons

Истражувачот го споменува и „Танцот на мртвите мајмуни“, злобна религиозна церемонија што ја прават (или изведуваат) домородците во регионот. Церемонијата се смета за особено непријатна поради фактот што мајмуните прво се ловат, а потоа се палат.

Според локалната легенда, мајмуните потекнуваат од улаците, суштества составени од половина човек и половина дух кои личат на корпулентни човек-мајмуни. Мајмуните биле ритуално заклани со цел да ги предупредат овие опасни суштества (тие сепак би живееле во џунглата, според народното учење).

Морде не доби повеќе средства за да ја продолжи својата истрага и, набрзо откако беше пронајден мртов во куќата на неговите родители во Дартмут, Масачусетс, на 26 јуни 1954 година. од страна на лекарите. Неговата смрт поттикна идеи за заговор во врска со планираното убиство од страна на тајните функционери на американската влада.

Додека многу теоретичари подоцна тврдеа дека злите сили стојат зад неговата смрт. Иако некои последователни извештаи велат дека Морде бил удрен од автомобил во Лондон „набргу“ по неговата екскурзија во Хондурас. Која смртоносна тајна би имала во Белата куќа за да се убие потенцијален откривач?

Наводниот наод направен од National Geographic

Во февруари 2015 година, National Geographic го објави тоа беа откриени урнатините на Белиот град. Сепак, оваа информација се смета за измамничка и е критикувана од различни експерти. Ако тоа беше познатиот изгубен град, требаше да има некаков знак поврзан со легендите, како што е огромниот златен мајмун - кој допрва треба да биде откриен. Она што беше откриено мораше да биде уште една од безбројните урнатини на Mosquitia.

И покрај неодамнешното спорно откритие на National Geographic, Белиот град на Хондурас останува нерешена историска мистерија. Можеби е само приказна, но сепак Индијците сликовито ја опишуваат. Многу антички урнатини се откриени низ хондурас комарци како резултат на истражувања од дваесеттиот век.

Претходен член
Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан 2

Мистериозното потекло на „џиновските“ антички мегалити во каменоломот Јангшан

Следна член
Која мистерија се крие зад мајмунот на Лој? 3

Која мистерија се крие зад мајмунот на Лојс?