Мистериозното племе Дропа на високите височини на Хималаите

Се верувало дека ова необично племе било вонземско затоа што имале чудни сини очи, во облик на бадем со двојни капаци; тие зборувале непознат јазик, а нивната ДНК не одговарала на ниту едно друго познато племе.
Вонземјани на Хималаите од племето Дропа

На почетокот на 20 век се појави чудна приказна од изолираните врвови на Хималаите. Приказната беше дека во 1938 година, група археолози аматери откриле остатоци од античка култура со увид во астрономијата и мерењето на времето, кои биле далеку од која било друга позната човечка култура во тоа време. Но, она што беше уште почудно е нивното откривање на цела скриена комора во една од пештерите, во која се наоѓаше цилиндар направен од непознат за нив метал, како и 7 мртви тела со необични физички карактеристики.

Хималајски ланец
Мистериозниот хималајски ланец © Заедничката Ризница

Според овие аматери археолози - кои себеси се нарекувале „Истражувачи“ - тие исто така пронашле хиероглифи врежани на ѕидовите што изгледале како хибриден јазик кој мешал антички кинески и нешто попримитивно.

Уште повеќе што открија скулптури врежани во ѕидовите кои личат на овие чудни луѓе: кратки слаби фигури со големи глави и релативно мали тела. Овие истражувачи верувале дека овие луѓе се нарекувале „Дропа“ затоа што една од овие скулптури била вандализирана со графити за да можат да ја читаат.

Истражувачите теоретизираа дека ова племе мора да паднало низ празнина на подот горе и да умрело поради недостаток на кислород, бидејќи немало друг излез. Тие заклучија дека мора да биле некој вид бегалци кои бегаат од друго племе или група луѓе кои ги уништиле нивните домови или земја поради некоја причина (можеби војна?). Како такви, тие ги погребаа со почит пред да заминат и никогаш повеќе не зборуваа за тоа.

Мистериозниот народ Дропа

Планинскиот венец Бајан-Кара-Ула на кинеско-тибетската граница е дом на народите Хам и Дропа, кои се разликуваат од околните племиња поради нивниот уникатен човечки генотип. Народите Дропас и Хем се со минијатурен раст, со просечна висина од 4'2 инчи и просечна тежина од 60 фунти. Нивниот мал раст се компензира со нивните големи очи со сини зеници, како и нивните големи глави.

Бидејќи ниеден човек не би можел да живее на толку голема надморска височина и да преживее без специјална опрема, истражувачите утврдиле дека овие луѓе мора да бидат друг вид на хуманоиден вонземски облик на живот. Според една стара кинеска народна приказна, суштества со чуден изглед од небото паднале од небото, но биле прераспределени поради нивните чудни физички карактеристики.

Во изминатиот век, западните истражувачи открија дека народот Дропа, кој живее во брутална клима на мраз и високи надморски височини на Хималаите во близина на Тибет, ги населува овие региони илјадници години. Во согласност со Асошиетед прес (АП) (ноември 1995 година), околу 120 „индивидуи слични на џуџиња“ биле пронајдени во провинцијата Сечуан во село познато како „Село на џуџињата“.

Оваа слика, за која се вели дека ја направил д-р Карил Робин-Еванс за време на неговата експедиција во 1947 година, ја прикажува владејачката двојка Џопа Хуејпа-Ла (висока 4 стапки) и Веез-Ла (висока 3 стапки 4 инчи).
Оваа слика, за која се вели дека ја направил д-р Карил Робин-Еванс за време на неговата експедиција во 1947 година, ја прикажува владејачката двојка Дропа, Хуејпа-Ла (висока 4 стапки) и Веез-Ла (висока 3 стапки 4 инчи). © Јавен домен

Сликата на владејачката двојка Дропа, Хуејпа-Ла (висока 4 стапки) и Веез-Ла (висока 3 стапки 4 инчи), е прикажана на фотографијата погоре, која ја направил д-р Карил Робин-Еванс за време на неговата Експедиција од 1947 година. Дали ова укажува на еволутивно прилагодување на климата на висока височина? Или, дали овие повторно откритија се доказ за друга теорија поврзана со Дискови од Dropa Stone?

Дискови од каменот Дропа

Приказната вели дека во 1962 година, професорот Цум Ум Нуи и неговиот тим од пет археолози од Академијата за праисторија во Пекинг ги дешифрирале натписите на Дропа Диск. И покрај чудните тврдења изнесени во преводот, научниците го објавија своето истражување. Како резултат на тоа, професорот Ум Нуи бил принуден да ја напушти Кина, каде што починал набргу потоа. По Културната револуција, многу беше изгубено засекогаш, иако малку се знае за тоа што се случило потоа.

Денес многу ентузијасти да речеме, во кампот нема докази што ја побиваат приказната од 1962 година или нејзиниот превод. Би било глупаво да се мисли дека приказната е измислена или дека преводот е измама. Приказната можеби е неверојатна, но не е невозможна, ниту пак некој некогаш дешифрирал човечки јазик, а камоли вонземски.

Во 1974 година, Ернст Вегерер, австриски инженер, фотографирал два диска кои одговараат на описот на камењата Дропа. Тој беше на турнеја со водич низ музејот Банпо во Ксиан, кога ги виде изложените камени дискови. Тој тврди дека видел дупка во центарот на секој диск и хиероглифи во делумно урнати жлебови слични на спирала.
Во 1974 година, Ернст Вегерер, австриски инженер, фотографирал два диска кои одговараат на описот на камењата Дропа. Тој беше на турнеја со водич низ музејот Банпо во Ксиан, кога ги виде изложените камени дискови. Тој тврди дека видел дупка во центарот на секој диск и хиероглифи во делумно урнати жлебови слични на спирала.

Дисковите биле откриени помеѓу 1937 и 1938 година, а во тоа време нивните натписи не можеле да бидат дешифрирани од современите истражувачи. Можно е во 1962 година, кога тим од специјалисти се обиделе да ги дешифрираат, јазикот на кој се напишани сè уште не бил правилно разбран. Сепак, ние исто така не знаеме дали јазикот не бил веќе дешифриран во 1937 година или потоа.

Научниците во Кина беа во можност да создадат одредено значење со помош на технолошко датирање и современи инструменти во 1962 година. Времето и ерозијата можеби се одговорни за неможноста да се дешифрира кој било јазик; и Дропа Стоун не е исклучок.

Кое е значењето на натписите?

Поединците од регионот наречен Хем, кои набљудувале вселенски брод како слетува, наводно превеле приказна за таблоид. По истражувањето каде се случила несреќата, луѓето откриле дека од небото слегле туѓи суштества. Домородното население почнало да ги убива, како што вообичаено прават напаѓачите. Иако биле пријателски расположени кон домородците, тие биле убиени како резултат на нивните грешки.

„Дропа слезе од облаците во нивниот авион. Нашите мажи, жени и деца се криеја во пештерите десет пати пред изгрејсонце. Кога конечно го разбраа знаковниот јазик на Дропа, сфатија дека дојденците имаат мирољубиви намери“.

Вонземјаните не беа во можност да го поправат своето скршено вселенско летало и така останаа со народот Хем. Според многу преведувачи, вкрстувањето меѓу видовите е предложено во овој текст. Ако се случило вкрстување, кои се физичките маркери што ја разликуваат модерната Дропа од нивните тибетски и кинески сонародници? Па, има толку многу од тоа.

Народот Дропа се разликува од нивните соседни народи поради нивните генетски аномалии. Значи, дали натписите на дисковите од каменот Дропа сепак се точни? Дали е можно народот Дропа да е всушност од вонземско потекло?


За да прочитате повеќе за дисковите од каменот Дропа и нивните чудни натписи, прочитајте ја оваа интересна статија овде.

Претходен член
Што стана со флотата на Абу Бакр II? Дали Америка е откриена на почетокот на 14 век?

Мистериозното патување на кралот Абу Бакр II: Дали Америка е откриена на почетокот на 14 век?

Следна член
Скелет стар 31,000 години што ја покажува најраната позната сложена операција може да ја преработи историјата! 1

Скелет стар 31,000 години што ја покажува најраната позната сложена операција може да ја преработи историјата!