Која мистерија се крие зад мајмунот на Лој?

Чудното суштество личеше на хоминид, му недостигаше опашка како мајмун, имаше 32 заби и беше високо помеѓу 1.60 и 1.65 метри.
Која мистерија се крие зад мајмунот на Лој? 1

Мајмунот на Loys или Ameranthropoides loysi (неофицијално) беше чудно суштество слично на мајмун убиен од швајцарскиот геолог Франсоа де Лојс во 1917 година на границата меѓу Венецуела и Колумбија. Суштеството личело на хоминид, немало опашка како мајмун, имало 32 заби и било високо помеѓу 1.60 и 1.65 метри.

Ретката верзија на комплетната фотографија на мајмунот на Де Лој – „Ameranthropoides loysi“, од 1929 г.
Ретката верзија на целосната фотографија на мајмунот на Де Лој – „Ameranthropoides loysi“, од 1929 година © Wikimedia Commons

Франсоа де Лој водел експедиција за истражување на нафта во близина на реките Тара и Маракаибо кога две суштества се приближиле до нивната група. Франсоа де Лој пукал кон суштествата во обид да се одбранат. Мажјакот побегнал во џунглата, а женката била убиена од автомобил. Суштеството беше фотографирано, а Де Лојс ги зачува сликите.

Кога Франсоа де Лој се вратил во Швајцарија, никому не кажал за суштеството. Меѓутоа, во 1929 година, антропологот Џорџ Монтадон ја открил фотографијата додека барал информации во белешките на Лојс за домородните племиња во Јужна Америка и го убедил Лојс да ја објави во англиски весник.

Неколку трудови за мистериозното суштество подоцна беа објавени во Франција, а Џорџ Монтадон го предложи неговото научно име на Француската академија на науките.

Шпекулативно толкување на настанот, другиот примат прикажан одзади со држење на алат (уметност од Косемен)
Шпекулативно толкување на настанот, другиот примат прикажан одзади со држење алатка © Fandom

Сепак, научниот опис на Монтандон на видот како Ameranthropoides loysi – американскиот човеколики мајмун на де Лојс – беше дочекан со остри критики. Според британскиот натуралист Сер Артур Кит, на фотографијата е прикажан само еден вид на пајак мајмун, Ателес белзебут, роден во истражуваниот регион, со опашка намерно отсечена или скриена на фотографијата.

Мајмуните-пајаци се вообичаени во Јужна Америка и стојат високи скоро 110 см (3.5 стапки) кога се исправени. Де Лојс, од друга страна, го измери својот мајмун на 157 см (5 стапки) - значително поголем од сите познати видови.

Монтандон бил воодушевен од мајмунот. Тој го предложил името Ameranthropoides loysi во три посебни написи за научни списанија. Сепак, научниците беа скептични.

Историчарите Пјер Сентливрес и Изабел Жирод објавија статија во 1998 година во која тврдат дека целата приказна за чудната средба е измама што ја извршил антропологот Монтандон поради неговиот расистички поглед на човечката еволуција.

Франсоа де Лојс (1892-1935) веројатно пред експедицијата во Венецуела 1917 г.
Франсоа де Лојс (1892-1935) веројатно пред експедицијата во Венецуела 1917 година © Wikimedia Commons

Кој бил овој де Лојс и каков доказ имал дека мајмунот не бил само пајак мајмун? Дали воопшто бил сигурен дека фотографијата е направена во Јужна Америка?

Тоа е една од мистериите. Настрана од прашањето каков е мајмунот на приматот де Лојс, ако е мајмун, дали е јужноамерикански мајмун? Во Америка нема мајчин мајмуни, само мајмуни. Африка е дом на шимпанза, горили и бонобо, додека Азија е дом на орангутани, гибони и сијаманги. Ако де Лојс навистина открил претходно непознат мајмун во Јужна Америка, тоа суштински би го променило нашето разбирање за еволуцијата на мајмуните.

Претходен член
Белиот град: мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“ откриен во Хондурас 2

Белиот град: Во Хондурас откриен мистериозен изгубен „Град на богот мајмун“.

Следна член
Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина 3

Потеклото на древните ариевски мумии и мистериозните пирамиди на Кина