Џиновската канџа: Застрашувачко откритие на планината Овен!

Археолозите пронајдоа канџа стара 3,300 години и припаѓа на птица која е изумрена во последните 800 години.
Џиновската канџа откриена од членовите на Спелеолошкото друштво на Нов Зеланд во 1987 година.
Џиновската канџа откриена од членовите на Спелеолошкото друштво на Нов Зеланд во 1987 година. © Wikimedia Commons

Античкото минато на Нов Зеланд е исполнето со мистерија и интриги. Оддалечениот остров дом на Маорите е исто така дом на над 170 видови птици, од кои над 80% се ендемични, што значи дека тие повеќе не постојат никаде на друго место во светот. И многу од видовите сега се изумрени. Истребувањето на тие птици во голема мера се припишува на човечкото населување и на многуте инвазивни видови кои дојдоа со него.

Археоптерикс, диносаурус сличен на птица од периодот на доцниот јура пред околу 150 милиони години (3D рендерирање)
Археоптерикс, диносаурус сличен на птица од периодот на доцниот јура пред околу 150 милиони години (3d рендерирање) © Shutterstock

Сепак, сè уште има некои остатоци од овие уникатни суштества од минато време. Ова откритие на 3,300 години стара необично масивна птичја канџа од Нов Зеланд е мал, но важен потсетник за тоа колку кревок може да биде животот на земјата.

Пред повеќе од три децении, во 1987 година, членовите на Новозеландската спелеологија дошле до чудно, но сепак фасцинантно откритие. Тие минувале низ пештерските системи на планината Овен во Нов Зеланд кога откриле воодушевувачки наод - канџи што се чинеше дека му припаѓа на диносаурус. И на големо изненадување, сè уште имаше мускули и кожни ткива прикачени на него.

Џиновската канџа откриена од членовите на Спелеолошкото друштво на Нов Зеланд во 1987 година.
Џиновската канџа откриена од членовите на Спелеолошкото друштво на Нов Зеланд во 1987 година. © Заедничката Ризница

Подоцна, тие откриле дека мистериозниот канџи му припаѓал на изумрен вид птица што не летал наречен моа. По потекло од Нов Зеланд, моасите, за жал, исчезнале пред приближно 700 до 800 години.

Се покажа дека канџите му припаѓале на сега веќе исчезнатиот вид без летање наречен моа.
Се покажа дека канџите му припаѓале на сега веќе исчезнатиот вид без летање наречен моа. © Заедничката Ризница

Така, археолозите тогаш поставија дека мумифицираната канџа моа мора да била стара над 3,300 години по откривањето! Се проценува дека потеклото на Моас може да се проследи наназад до античкиот суперконтинент Гондвана пред околу 80 милиони години.

Името „моа“ потекнува од полинезискиот збор што значи домашна птици, а терминот се однесува на група птици што вклучува три фамилии, шест рода и девет видови.

Големините на овие видови се движеа широко; некои беа со иста големина како мисирка, додека други беа значително поголеми од ној. Двата најголеми од деветте видови беа високи околу 12 метри и тежеа приближно 3.6 фунти (510 кг).

Овие отпечатоци на Dinornis robustus беа откриени во август 1911 година кога поплава во реката Манавату ја однела сината глина што ги покривала и зачувала. Тие покажуваат дека моа имала три силни предни прсти и, за разлика од повеќето други стапчиња, мал заден прст.
Овие стапалки на Dinornis robustus (Moa) беа откриени во август 1911 година кога поплава во реката Manawatū ја однесе сината глина што ги покриваше и сочуваше. Тие покажуваат дека моа имала три силни предни прсти и, за разлика од повеќето други стапчиња, мал заден прст. © Заедничката Ризница

Фосилните податоци покажуваат дека изумрените птици биле претежно тревопасни животни; нивната исхрана се состоела првенствено од овошје, трева, лисја и семиња. Според генетските анализи, јужноамериканските тинамуси (летечка птица која е сестринска група на ратитите) биле нивните најблиски живи роднини. Меѓутоа, деветте видови моа, за разлика од сите други стапици, беа единствените птици што не летаа на кои им недостасуваа заостанати крилја.

Моас порано беа најголемите копнени животни и тревопасни животни кои доминираа во шумите на Нов Зеланд. Орелот на Хаст бил неговиот единствен природен предатор пред да дојдат луѓето.

Уметничка изведба на орелот на Хаст кој напаѓа моа
Уметничка изведба на орелот на Хаст кој го напаѓа moa © Заедничката Ризница

Во меѓувреме, Маорите и другите Полинезијци почнаа да пристигнуваат во регионот во раните 1300-ти. За жал, не долго откако луѓето пристигнале на островот, тие исчезнале и никогаш повеќе не биле видени. Набргу потоа исчезна и орелот на Хаст.

Лов на птици Моа
Лов на птици Моа © Заедничката Ризница

Бројни научници тврдат дека ловот и намалувањето на живеалиштата се главните причини за нивното изумирање. Тревор Ворти, палеозоолог познат по своето опширно истражување за моа, се чини дека се согласил со оваа претпоставка.

„Неизбежниот заклучок е дека овие птици не остареле, не биле во старост од нивната лоза и наскоро ќе излезат од светот. Наместо тоа, тие беа робусни, здрави популации кога луѓето ги сретнаа и ги прекинаа“.

Без оглед на причините за исчезнувањето на овие видови, нека ни послужат како предупредување да ги зачуваме преживеаните видови во опасност.

Претходен член
На Месечината е откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите? 1

На Месечината е откриена карпа од Земјата стара 4 милијарди години: Што велат теоретичарите?

Следна член
Што стана со флотата на Абу Бакр II? Дали Америка е откриена на почетокот на 14 век?

Мистериозното патување на кралот Абу Бакр II: Дали Америка е откриена на почетокот на 14 век?