Каменот Кохно: Дали оваа ѕвездена мапа стара 5000 години може да биде доказ за изгубена напредна цивилизација?

Археолозите не можат да потврдат што точно е прикажано на масивната плоча, со детали како планети и ѕвезди.
Каменот Кохно

Каменот Кохно, пронајден во Западен Данбартоншир, Шкотска, се верува дека го содржи најдобриот пример за резби на чаши и прстени од бронзеното време во Европа, со стотици жлебови спирали, врежани вдлабнатини, геометриски дизајни и збунувачки модели од различни видови.

Скица на каменот Кохно од В.А. Донели во 1895 година
Скица на каменот Кохно од В.А. Донели во 1895 година © Заедничката Ризница

Каменот Кохно првпат бил документиран во 1887 година од страна на свештеникот Џејмс Харви. 78 години подоцна, каменот бил повторно закопан во 1965 година за да се заштити од вандализам. Свештеникот Џејмс Харви го пронашол каменот 42 стапки на 26 стапки во 1887 година, на полињата во близина на она што сега е станбениот комплекс Фајфли на периферијата на Клајдбанк. Има околу 90 врежани вдлабнатини познати како ознаки „чаша“ и „прстен“.

Ознаките на чаши и прстени се вид на древна уметност што се состои од вдлабнати вдлабнатини исечени во карпеста површина и понекогаш опкружени со концентрични кругови, исто така врежани во каменот. Уметничкото дело се појавува како петроглиф на природни камења и излети, како и на мегалити како што се цисти од плочи, камени прстени и гробници.

Ознаки од каменот Кохно
Детали за ознаки на чаши и прстени на каменот Кохно. © Кралската комисија за античките и историските споменици на Шкотска.

Северна Англија, Шкотска, Ирска, Португалија, Северозападна Шпанија, Северозападна Италија, Централна Грција и Швајцарија се најчестите локации. Сепак, споредливи сорти се откриени низ целиот свет, вклучително и во Мексико, Бразил и Индија.

Ознаките на чашата и прстените на каменот Кохно, за кои се смета дека се стари речиси 5,000 години, се придружени со гравиран предхристијански крст сместен во овална форма, како и два пара врежани отпечатоци од стапалата, секој со само четири прсти. Поради разновидноста на ознаките на него, Каменот Кохно е прогласен за предвиден споменик и е од национално значење.

Отпечатоците со четири прсти врежаа на површината на каменот Кохно.
Отпечатоците со четири прсти врежаа на површината на каменот Кохно. © Кралската комисија за античките и историските споменици на Шкотска.

Археолозите не можат да потврдат што точно е прикажано на масивната плоча, со детали како планети и ѕвезди. Не постои конечна изјава од истражувачите за значењето на сложените симболи пронајдени на неговата површина. Дали е тоа мапа на небото или на земјата? Или тоа е олтар каде што се одржувале ритуали?

Иако првобитното значење на каменот Кохно е заборавено, се предлагаат различни шпекулации за тоа каква може да била неговата функција.

Некои дури тврдат дека плочата е всушност портал на животот и смртта, симболизирајќи го повторното раѓање. Додека некои археолози теоретизираат дека сложените цртежи на куполи, линии и прстени се древен израз на карпеста уметност што е пронајдена во многу делови од светот.

Според експертите, симболите датираат од неолитот и раното бронзено време, но има некои индиции кои се пронајдени дека датираат од железното време.

Истражувачот Александар МекКалум предложил дека Каменот Кохно е мапа која прикажува други населби во долината Клајд. Според Александар, неверојатните ознаки потсетуваат на огромни кругови на земјоделските култури кои толку често им се припишуваат на вонземски цивилизации.

Круг на култури во Лидингтон, Англија.
Кругот на земјоделски култури на Лидингтон, Англија © луси прингл

Во последниве години, каменот Кохно беше незакопан, проучуван и повторно закопан од археолозите неколку пати. Тие ја ископаа локацијата и користеа модерно геодетско и фотографирање (технологија за 3D-слики) за да ги снимат уметничките дела, надевајќи се дека огромната количина на податоци што успеале да ги соберат ќе им помогнат на другите истражувачи во обидот да ги интерпретираат овие загадочни антички линии. Затоа, значењето на каменот Кохно останува нерешена мистерија до денес.

Претходен член
Дали овој натпис на Големата пирамида е сличен на чудните хиероглифи на НЛО Розвел? 1

Дали овој натпис на Големата пирамида е сличен на чудните хиероглифи на НЛО Розвел?

Следна член
Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго 2

Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго