Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот

Пештерата Теопетра била дом на луѓето од пред 130,000 години, со бројни архаични тајни од човечката историја.
Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот 1
Рекреација на сцена од камено доба во пештерата Теопетра. © Картсон

Неандерталците се еден од најинтригантните човечки подвидови што некогаш постоеле. Овие праисториски луѓе беа набиени, мускулести, имаа истакнати веѓи и чудни испакнати носеви. Звучи прилично чудно, нели? Работата е во тоа што и неандерталците живееле многу поинаков живот од она што го правиме ние луѓето денес. Тие напредувале во суровата средина каде што ловеле големи животни како волнени мамути и живееле во пештери за да се заштитат од стихиите и предаторите.

Пештерата Теопетра: Антички тајни на најстарата вештачка структура во светот 2
Неандерталците, изумрен вид или подвид на архаични луѓе кои живееле во Евроазија до пред околу 40,000 години. „Причините за исчезнувањето на неандерталците пред околу 40,000 години остануваат многу спорни. © Заедничката Ризница

Неандерталците биле забележани во многу пештери низ Европа, што навело некои археолози да веруваат дека овие древни луѓе поминувале многу време на такви локации. Повеќето експерти се согласуваат дека неандерталците не ги изградиле самите овие живеалишта, туку сигурно ги користеле долго пред модерните луѓе. Сепак, оваа хипотеза може да биде невистинита, бидејќи има еден исклучок - пештерата Теопетра.

Пештерата Теопетра

Пештерата Теопетра
Пештера Теопетра (буквално „Божји камен“), праисториска локација, на околу 4 километри од Метеора, Трикала, Тесалија, Грција. © Shutterstock

Голем број на интригантни антички пештери може да се најдат во близина на Метеора, прекрасна, единствена и чудна карпеста структура во античка Грција. Пештерата Теопетра е една од нив. Тоа е единствен археолошки локалитет, што им овозможува на истражувачите подобро разбирање на праисторискиот период во Грција.

Се верува дека пештерата Теопетра, која се наоѓа во варовничките карпести формации на Метеора во Тесалија, Централна Грција, била населена уште пред 130,000 години, што ја прави место на најраната човечка градба на Земјата.

Археолозите тврдат дека има докази за континуирана човечка окупација во пештерата, која датира од средината на Палеолит период и продолжува до крајот на Неолитски период.

Локацијата и структурните детали на пештерата Теопетра

Пештерата Теопетра
Карпата Теопетра: Пештерата Теопетра се наоѓа на североисточната страна на оваа карпеста формација од варовник, 3 км јужно од Каламбака (21°40′46′′И, 39°40′51′′ северно), во Тесалија, централна Грција . © Заедничката Ризница

Сместена на околу 100 метри (330 стапки) над долината, пештерата Теопетра може да се најде на североисточната падина на варовнички рид познат како „Карпата Теопетра“. Влезот во пештерата нуди прекрасен поглед на живописната заедница Теопетра, додека реката Летаиос, гранка на реката Пинеиос, тече недалеку.

Геолозите проценуваат дека варовничкиот рид првпат бил обликуван некаде пред 137 и 65 милиони години, за време на периодот на Горна Креда. Според наодите од археолошкото ископување, првите докази за човечко населување на пештерата датираат од средниот палеолит, кој се случил пред приближно 13,0000 години.

Пештерата Теопетра
Рекреација на сцена од камено доба во пештерата Теопетра. © Картсон

Пештерата е со големина од околу 500 квадратни метри (5380 квадратни стапки) и е окарактеризирана како приближно четириаголна форма со мали ќошиња на нејзината периферија. Влезот во пештерата Теопетра е доста голем, што овозможува изобилство на природна светлина добро да навлезе во длабочините на пештерата.

Извонредните откритија ги откриваат древните тајни на пештерата Теопетра

Ископувањето на пештерата Теопетра започна во 1987 година и продолжи до 2007 година, а на овој антички локалитет во текот на годините беа направени многу извонредни откритија. Треба да се напомене дека кога првично започнало археолошкото истражување, пештерата Теопетра се користела како привремено засолниште за локалните овчари да ги чуваат своите животни.

Археологијата на пештерата Теопетра донесе неколку интригантни наоди. Една од нив се однесува на климата на жителите на пештерата. Археолозите утврдија дека имало топли и студени периоди за време на окупацијата на пештерата со анализа на примероци од седимент од секој археолошки слој. Населението на пештерата флуктуирало како што се менувала климата.

Според наодите од археолошките ископувања, пештерата била постојано окупирана за време на средниот и горниот палеолит, мезолит и неолит. Утврдено е со откривањето на голем број предмети, како што се јаглен и човечки коски, дека пештерата била населена помеѓу 135,000 и 4,000 години п.н.е., и дека привремената употреба опстојувала во текот на бронзеното време и во историските периоди до година. 1955 година.

Други предмети откриени внатре во пештерата вклучуваат коски и школки, како и скелети кои датираат од 15000, 9000 и 8000 п.н.е., како и траги од растенија и семиња кои ги откриваат навиките за исхрана на праисториските жители на пештерата.

Најстариот ѕид на светот

Остатоците од камениот ѕид кој порано блокираше дел од влезот во пештерата Теопетра се уште едно извонредно откритие таму. Научниците успеаја да датираат дека овој ѕид е стар околу 23,000 години со користење на пристап на датирање познат како оптички стимулирана луминисценција.

Пештерата Теопетра
Ѕидот кај Теопетра - веројатно најстарата постоечка градба направена од човекот. © Археологија

Истражувачите веруваат дека поради староста на овој ѕид, што одговара на последната глацијална епоха, жителите на пештерата можеби ја изградиле за да не студира. Се тврди дека ова е најстарата позната вештачка градба во Грција, а можеби дури и во светот.

Најмалку три отпечатоци од хоминиди, врежани на мекиот земјен под на пештерата, беа објавени дека се исто така откриени. Се претпоставува дека многу деца од неандерталците, на возраст од две до четири, кои престојувале во пештерата за време на средниот палеолит, ги создале отпечатоците врз основа на нивната форма и големина.

Авги – 7,000-годишната тинејџерка откриена во пештерата

Остатоците на 18-годишна жена, која живеела во Грција за време на мезолитот пред речиси 7,000 години, биле едно од најзначајните откритија во пештерата Теопетра. Научниците го реконструирале лицето на тинејџерката по долгогодишна интензивна работа и го добила името „Авги“ (Зора).

Пештерата Теопетра
Рекреацијата на Авги, која ја откри археологот Аикатерини Кипариси-Апостолика, е изложена во музејот на Акропол во Атина. © Оскар Нилсон

Професорката Папагригоракис, ортодонт, ги користела забите на Авги како основа за целосна реконструкција на нејзиното лице. Со оглед на недостигот на докази, нејзината облека, особено косата, беше исклучително тешко да се пресоздаде.

Завршни зборови

Комплексот на пештерата Теопетра е различен од сите други познати праисториски локалитети во Грција, како и во светот во однос на животната средина и нејзините технолошки алатки, кои биле користени од најраните луѓе за да живеат во областа.

Прашањето е: како можеле праисториските луѓе да изградат таква релативно сложена структура, дури и пред да ја имаат способност за изработка на основни алатки? Оваа загатка ги заинтригира и научниците и ненаучниците - а некои истражувања сугерираат дека одговорот може да лежи во извонредните инженерски подвизи на нашите праисториски предци.

Претходен член
Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави! 3

Пред 12,000 години Кина била населена со мистериозни луѓе со јајца со глави!

Следна член
Вонземска ДНК во телото на најстариот човечки предок на светот!

Вонземска ДНК во телото на најстариот човечки предок на светот!