Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго

Воден ентитет кој наводно живее во басенот на реката Конго, понекогаш опишан како живо суштество, понекогаш како мистериозен ентитет од другиот свет.
Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго 1

Длабоко во сливот на реката Конго, скриен во оддалечени шуми и речни системи, живее суштество за кое се зборува со векови. Тоа е неостварливо чудовиште со долго, змиско тело и кратки нозе. Веројатно е дека легендите за ова суштество датираат од предколонијалните времиња кога европските истражувачи првпат го сретнале за време на нивните експедиции во сливот на реката Конго.

Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго 2
Воздушен поглед на реката Конго над водопадите Ливингстон сток фотографија, слив на Конго, Западна Африка. © iStock

Иако овие рани истражувачи ги чуваа своите наоди доверливи, се прошири веста за чудните суштества со кои се сретнале. Со текот на времето, меѓу локалните племиња почнаа да кружат приказни кои опишуваат чудно чудовиште кое живеело во нивната област: Мокеле-бембе. Гледањата на оваа криптида продолжуваат до ден-денес, што ја прави потрагата по ова суштество една од највозбудливите криптозоолошки потраги денес.

Мокеле-мбембе – мистериозното чудовиште на реката Конго

Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго 3
Цртеж на Мокеле-мбембе и негова споредба со човек од африканско племе. Оние што го слушнале или што наводно го виделе ентитетот го опишуваат како голем четириножен тревопасник со мазна кожа, долг врат и еден заб, за кој понекогаш се вели дека е рог. © Заедничката Ризница

Мокеле-бембе, Лингала за „оној што го запира протокот на реките“, е ентитет што живее во вода, кој наводно живее во сливот на реката Конго, понекогаш опишан како живо суштество, понекогаш како мистериозен ентитет.

Криптидот е широко документиран во локалниот фолклор дека има тело налик на слон со долг врат и опашка и мала глава. Овој опис одговара на описот на мал Сауропод. Ова ѝ дава на легендата одредена доверба кај криптозоолозите кои продолжуваат до ден-денес да го бараат Мокеле-мбембе со надеж дека станува збор за реликт на диносаурус. Досега, иако само тврдените видувања, зрнестото видео на далечина и неколку фотографии го формираат доказот за постоењето на Мокеле-бембе.

Можеби меѓу најубедливите докази е пријавеното убиство на Мокеле-бембе. Пречесниот Јуџин Томас од Охајо, САД, во 1979 година им кажа на Џејмс Пауел и на д-р Рој П.

Мокеле-Мбембе – мистериозното чудовиште во сливот на реката Конго 4
Се вели дека африканските ловци на пигмејците копеле и убиле Мокеле-бембе кај езерото Теле околу 1959 година © Fandom

Томас беше мисионер кој служеше во Конго од 1955 година, собирајќи голем дел од најраните докази и извештаи и тврдејќи дека и самиот имал две блиски средби. Се вели дека староседелците од племето Бангомбе кои живееле во близина на езерото Теле изградиле голема ограда со шилести во притоката на Теле за да го спречат Мокеле-мбембе да се меша во нивниот риболов.

Мокеле-мбембе успеал да се пробие, иако бил ранет на шилците, а домородците потоа го убиле суштеството. Како што пишува Вилијам Гибонс:

„Пасторот Томас исто така спомнал дека двајцата пигмеи го имитирале плачот на животното додека било нападнато и копје... Подоцна се одржала победничка гозба, при што делови од животното биле варени и изедени. Меѓутоа, оние кои учествуваа на празникот на крајот умреа, или од труење со храна или од природни причини“.

Завршни зборови

Иако постојат неколку теории околу неостварливото чудовиште Мокеле-бембе, неговиот физички опис останува главно конзистентен, земајќи ги предвид различните приказни и времиња. Значи, дали мислите дека, во овој оддалечен дел од светот, а сауропод како мистериозно суштество наводно демне во реките и лагуните, заштитувајќи ги од човечко навлегување?

Претходен член
Каменот Кохно

Каменот Кохно: Дали оваа ѕвездена мапа стара 5000 години може да биде доказ за изгубена напредна цивилизација?

Следна член
110 милиони годишен диносаурус многу добро сочуван случајно откриен од рудари во Канада 5

110 милиони годишен диносаурус многу добро сочуван случајно откриен од рудари во Канада